mak - 12131 przepisów (strona:522/809)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką 212

mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek) 2 łyżki maki kukurydzianej 1 łyżka cukru (ksylitolu) kruszonka: 75 g masła 75 g mąki 75 g zmielonych orzechów 40 g cukru (ksylitolu) przygotowanie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub  włożyć do robota, zagniatać

Stare Gary
Maślankowe ciasto z jeżynami i kruszonką 145

jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maślanki - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 400 g jeżyn kruszonka - 210 g maki pszennej - 4 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 7 g masła Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie nie przerywając miksowania

Zainspirowana w kuchni
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 229

magnezu- odkwaszają organizm.   Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 546

ogromny placek po węgiersku to jest to! SKŁADNIKI 800g ziemniaków (po obraniu) 2 jajka M 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 czubate łyżki maki pszennej plaska łyżeczka soli płaska łyżeczka vegety /jeśli nie używacie – dodatkowe ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Muffinki bananowo-kokosowe 142

blogu nie może zabraknąć muffinek :) Znajdzie się tutaj sporo przepisów na te małe wypieki :) Jako pierwsze proponuję bananowo-kokosowe :) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g wiórek kokosowych 75 g masła 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 180 g jogurtu naturalnego 2 banany Sposób przygotowania: Masło roztapiamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Kruche ciasto ze śliwkami 135

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier

Na Ciasteczkowych Papierach
Pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech 192

dołek , wlać olej i stopniowo wodę szybko zarabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne . Jeśli wyda wam się za gęste dodajcie więcej wody , jeśli za rzadkie więcej maki , wszystko zależy od jakości mąki jakiej użyjecie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką aby troszkę odpoczęło tak około 10 minut. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy , wykrawamy koła . Na każdy krążek nakładamy po łyżce

Sama słodycz i szczypta chili
domowe bułeczki orkiszowe 171

składniki: 500 g maki orkiszowej 40 g drożdży 300 g maślanki 25 g masła, roztopionego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i letnią maślanką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałeczki, formujemy bułeczki, smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
chleb na młodym zakwasie 187

słaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich). Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy. składniki zaczyn 1 szklanka maki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek świeżego zakwasu 1 szklanka letniej wody ciasto chlebowe 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 2,5 szklanki mąki pszennej razowej woda

Miód i pieprz
Bagietki Orkiszowe Łatwe 175

mąki orkiszowej typ 750 150 ml wody 30 g masła lub oleju roślinnego (użyłam masła) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże pokruszyłam do miseczki, wsypałam cukier, wlałam 1 łyżkę wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże

Blondynka Gotuje
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - miękkie i wilgotne 180

ciasto jogurtowe ze śliwkami. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a ciasto cudownie miękkie, wilgotne, pełne owoców- po prostu pyszne :) SKŁADNIKI (40 cm x 23 cm) 2,5 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 szklanka brązowego cukru lub ksylitolu 400g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 3 jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

DefinicjaSmaku
Pyszne ciasto z borówkami 164

pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe z borówkami.  Przepis z cukierni Lidla. Ciasto upiekłam z dwóch tortownicach: małej i 24 cm. W przepisie blaszka 30x 24 cm. Ciasto: 300 g maki tortowej pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek Lekka pianka waniliowa: 6 białek

Humanistka w kuchni
Chleb pszenny na drożdżach 135

Kolejny chleb dla znajomych. Ten jest pszenny z dwoma typami maki pszennej. Muszę przyznać, że mi tak pięknie nie wyrósł jeszcze nigdy. A ten rósł jak szalony i pięknie się upiekł. I te nacięcia takie wyraźne. Ten chleb jak i poprzedni smakował znajomym. Nic tylko się cieszyć, bo jeśli smakuje to jest to przecież bardzo ważne. Prawda ? Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
lekki biszkopt z białek 235

urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania  Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem  na sztywną pianę.  Dodajemy partiami proszek do pieczenia, olej

Miód i pieprz
Rogale 166

zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 190 stopni Bułeczki posmarować mlekiem,można posypać sezamem, makiem lub grubą solą.Piec około 20 minut

Moje domowe kucharzenie