mak - 12131 przepisów (strona:526/809)

Kawowy tort bezowy z granatem 156

Taki tort z pewnością Was zachwyci.  Składniki:  6 białek 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka czubata maki ziemniaczanej  szczypta soli masa 125 g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny i sok 50 g cukru pudru do dekoracji 1 duży granat  strata gorzka czekolada

Niezły Młynek
Sernik królewski 143

długo nie mieszać. Przeważnie twaróg zaleca się aby trzykrotnie go zmielić ale ja tego nie robię. Mielę tylko raz ale jak przeczytacie w przepisie mielę na sitku do maku tym najdrobniejszym. Masa i tak będzie idealna. I jeszcze jedna uwaga, jeśli nie macie ksylitolu użyjcie po prostu cukru. Jeszcze zdążycie upiec aby jutro cieszyć się smacznym ciachem do niedzielnej kawki

Ewa w kuchni
Chrzan z jabłkiem 180

łyżek słodkiej śmietanki -sól, cukier i sok z cytryny do smaku Chrzan i jabłka obieramy. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Dzielimy na mniejsze części. Do maszynki zakładamy sitko do maku. Na wylot zakładamy woreczek foliowy i ściśle zawiązujemy. Do podajnika wkładamy równocześnie kawałki jabłek i chrzanu i mielimy. Delikatnie zdejmujemy woreczek, masę przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Kotleciki ziemniaczane z jarmużem i łososiem z puszki 168

cytrynową (bez soku). Doprawić solą i pieprzem. Masę wymieszać i uformować z niej 12 równych kulek Każdą kulkę obtoczyć w mące, spłaszczyć w dłoniach formując kotleciki i otrzepać nadmiar maki. Kotleciki ułożyć na deseczce lub tacy, przykryć plastikową folią i odłożyć na 1 godz. do lodówki. Po godzinie rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki po 2 góra 3 sztuki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Muffinki z brzoskwiniami i prażonym słonecznikiem 100

Uwielbiam prażony słonecznik. Najchętniej dodawałabym go do każdego deseru albo wyjadała sam :) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 5 polówek brzoskwiń z syropu, pokrojonych na kawałeczki 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika 1/3 szklanki oleju ½ łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika prażymy

Na Ciasteczkowych Papierach
Bułeczki makówki 124

pachnące. Składniki: 35 g świeżych drożdży 40 g margaryny - dałam Kasię 1,6 szklanki mleka 3 łyżeczki soli 1 jajko 5,4 szklanki mąka   jajko do posmarowania   mak do posypania Wykonanie: Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut. Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku

Anioły w kuchni
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 129

Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech

królestwo garów
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 142

Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.  Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki

Nie tylko w kuchni
Ciasto Snicers 359

miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka Krem: 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 150g masła 1,5 łyżki kakao Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich (obranych) 2 łyżki miodu 100g cukru 100g masła Polewa (opcjonalnie): 250g krówek 7-10 łyżek mleka 1 łyżka

Di gotuje
Dyniowe pierniczki 118

znajdziesz tutaj ) 4 łyżki miodu  Przygotowanie: Olej kokosowy  rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia.  Wszystkie mąki  łączymy  ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę   i zmieloną na pastę dynię.  Wyrabiamy  ciasto ,  aż do  momentu

Łycha smaków
Bezglutenowy piernik dyniowy 181

znajdziesz  tutaj ) 4 łyżki miodu Przygotowanie: Olej kokosowy  rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia.  Wszystkie mąki  łączymy  ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę   i zmieloną na pastę dynię (malutki kawałek dyni zostawiamy aby ozdobić górę piernika).  Wyrabiamy

Łycha smaków
Żółte placuszki z kaszy jaglanej 118

placuszków 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej + 2,5 szkl wody 1 łyżka masła sól szczypta kurkumy szczypta słodkiej papryki 1 jajko natka pietruszki 4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej 1/2 główki cebuli pokrojonej w drobna kosteczkę i zeszklonej na oleju bułka tarta do obtaczania ( morze ale nie musi być ) pieprz 1. Kasze płuczemy w wodzie dotąd aż woda będzie

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasteczka cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 134

chipsy (u nas zdecydowanie od święta i tylko solone), paluchy chlebowe własnej produkcji z hummusem oraz ciasteczka.  Kruche, cynamonowe i mocno ocukrzone :)  Kruche ciasteczka cynamonowe 150 g maki pszennej pół łyżeczki cynamonu 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego białko cukier trzcinowy ok.4 łyżki łyżeczka cynamonu W misce lub na stolnicy siekamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluseczki z bryndzą - haluszki 121

Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej  20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka

W kuchennym oknie Ewy
Tort kawowo-bezowy 84

Klasyczny, bardzo kremowy i słodki tort na bazie ciasta z dodatkiem maku świetnie sprawdzi się na Święta ale nie tylko. Z pewnością zasmakuje miłośnikom konkretów w dziedzinie słodkości dzięki dużej ilości gęstego, kawowego kremu na bazie masła. Taki wypiek raczej nie pozwoli nam zaoszczędzić pochłoniętych kalorii ale czasu - już tak, gdyż wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, nawet dla mało

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania