Taki tort z pewnością Was zachwyci. Składniki: 6 białek 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka czubata maki ziemniaczanej szczypta soli masa 125 g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny i sok 50 g cukru pudru do dekoracji 1 duży granat strata gorzka czekolada
Niezły Młynekdługo nie mieszać. Przeważnie twaróg zaleca się aby trzykrotnie go zmielić ale ja tego nie robię. Mielę tylko raz ale jak przeczytacie w przepisie mielę na sitku do maku tym najdrobniejszym. Masa i tak będzie idealna. I jeszcze jedna uwaga, jeśli nie macie ksylitolu użyjcie po prostu cukru. Jeszcze zdążycie upiec aby jutro cieszyć się smacznym ciachem do niedzielnej kawki
Ewa w kuchniłyżek słodkiej śmietanki -sól, cukier i sok z cytryny do smaku Chrzan i jabłka obieramy. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Dzielimy na mniejsze części. Do maszynki zakładamy sitko do maku. Na wylot zakładamy woreczek foliowy i ściśle zawiązujemy. Do podajnika wkładamy równocześnie kawałki jabłek i chrzanu i mielimy. Delikatnie zdejmujemy woreczek, masę przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku
Maminek kulinarnycytrynową (bez soku). Doprawić solą i pieprzem. Masę wymieszać i uformować z niej 12 równych kulek Każdą kulkę obtoczyć w mące, spłaszczyć w dłoniach formując kotleciki i otrzepać nadmiar maki. Kotleciki ułożyć na deseczce lub tacy, przykryć plastikową folią i odłożyć na 1 godz. do lodówki. Po godzinie rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki po 2 góra 3 sztuki
Sztuka gotowania w/g SamiryUwielbiam prażony słonecznik. Najchętniej dodawałabym go do każdego deseru albo wyjadała sam :) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 5 polówek brzoskwiń z syropu, pokrojonych na kawałeczki 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika 1/3 szklanki oleju ½ łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika prażymy
Na Ciasteczkowych Papierachpachnące. Składniki: 35 g świeżych drożdży 40 g margaryny - dałam Kasię 1,6 szklanki mleka 3 łyżeczki soli 1 jajko 5,4 szklanki mąka jajko do posmarowania mak do posypania Wykonanie: Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut. Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku
Anioły w kuchniGołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech
królestwo garówJeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki
Nie tylko w kuchnimiodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka Krem: 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 150g masła 1,5 łyżki kakao Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich (obranych) 2 łyżki miodu 100g cukru 100g masła Polewa (opcjonalnie): 250g krówek 7-10 łyżek mleka 1 łyżka
Di gotujeznajdziesz tutaj ) 4 łyżki miodu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki łączymy ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto , aż do momentu
Łycha smakówznajdziesz tutaj ) 4 łyżki miodu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki łączymy ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię (malutki kawałek dyni zostawiamy aby ozdobić górę piernika). Wyrabiamy
Łycha smakówplacuszków 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej + 2,5 szkl wody 1 łyżka masła sól szczypta kurkumy szczypta słodkiej papryki 1 jajko natka pietruszki 4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej 1/2 główki cebuli pokrojonej w drobna kosteczkę i zeszklonej na oleju bułka tarta do obtaczania ( morze ale nie musi być ) pieprz 1. Kasze płuczemy w wodzie dotąd aż woda będzie
Gotowanie...to proste !chipsy (u nas zdecydowanie od święta i tylko solone), paluchy chlebowe własnej produkcji z hummusem oraz ciasteczka. Kruche, cynamonowe i mocno ocukrzone :) Kruche ciasteczka cynamonowe 150 g maki pszennej pół łyżeczki cynamonu 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego białko cukier trzcinowy ok.4 łyżki łyżeczka cynamonu W misce lub na stolnicy siekamy
Dzieje kuchennej WiewióryHaluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej 20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka
W kuchennym oknie EwyKlasyczny, bardzo kremowy i słodki tort na bazie ciasta z dodatkiem maku świetnie sprawdzi się na Święta ale nie tylko. Z pewnością zasmakuje miłośnikom konkretów w dziedzinie słodkości dzięki dużej ilości gęstego, kawowego kremu na bazie masła. Taki wypiek raczej nie pozwoli nam zaoszczędzić pochłoniętych kalorii ale czasu - już tak, gdyż wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, nawet dla mało
Milion Smaków