mak - 12131 przepisów (strona:525/809)

Ciasteczka owsiane z jagodami goji i likierem 201

dodatkiem suszonych jagód goji  i likieru o smaku kawowym. Małe co nieco do pochrupania. 150 g margaryny 1 szklanka płatków owsianych górskich z siemię lnianym 200 g maki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml likieru kawowego  CANARI 50 g jagód goi W misie miksera ucieramy miękką margarynę  z cukrem

VioletoweKucharzenie
Kruche ciasto z owocami pod lekką pianką/pleśniak 2 154

dodaję mąkę pełnoziarnistą i każe ciacho takie brązowe bardzo, no to ma róż ps. Mąkę pełnoziarnistą też dodałam, tylko o tym nie wie. Składniki: na kruche ciasto: 200 g maki pszennej 100 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oleju roślinnego 1 dojrzały banan 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Banana bardzo dokładnie zblendować i wyrobić razem z pozostałymi składnikami na zbite

greenscarf
Pierogi z mięsem i orzechami 176

gotuje,a przy tym jest cieniutkie i miękkie. Tradycyjny farsz mięsny wzbogaciłam dodatkiem orzechów i odrobiny cynamonu, dzięki czemu zyskały nowy smak. Składniki: (na około 40szt) Ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko

Pyry na Gaz
Słodkie środy - Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą 238

jest to efektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny.  Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą  SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem 199

składniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba liście selera sol, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 -10 min., a następnie ostudzamy pod zimną bieżącą wodą i osączamy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę

Domowy Smak Jedzenia
Proziaki pieczone- sodziaki- bułeczki z maślanki 230

Proziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól do smaku. Wykonanie: Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto łyżka

Tradycyjna Kuchnia
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 198

skrzydełek z kurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia   Surówka: mała kalarepa 2 marchewki mała główka sałaty kubeczek jogurtu naturalnego sól, pieprz, odrobina cukru Przygotowanie Skrzydełka kroimy na stawach

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki z dżemem różanym i serkiem 218

złego cholesterolu (LDL) Oleje wytwarzane przez firmę SemCo nie posiadają żadnych dodatków chemicznych , wytwarzane są z dobrej jakości nasion. Naleśniki z dodatkiem takiego oleju smakują wyśmienicie.  ! Składniki : 1szkl maki 1szkl  mleka 3/4 szkl wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka cukru wanilinowego Szczypta soli 2 łyżki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego SemCo Nadzienie : serek

Garnkowe fanaberie
Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji 1279

minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Pieczemy w temp, 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Składniki

psgotujemy
Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 145

masła, ½ szklanki oleju, 25 dag cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, ½ szklanki gęstej śmietany, 30 dag maki, 6 dag kakao, 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 2 szklanki startej młodej cukinii, 6 dag gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek

Tradycyjna Kuchnia
Krówkowy sernik 198

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka

VioletoweKucharzenie
Kruche babeczki z malinami 156

dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt)   Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło   Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej

Pyry na Gaz
Truskawkowe z bezą kawową 221

Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżki gęstej śmietany 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 1 szklaka wody Beza kawowa 4 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody

kgwjanczewo
Deser z musem brzoskwiniowym i chia 189

Pozostałą brzoskwinię kroję w półplasterki i układam na wierzchu deseru. Do przygotowania deseru wykorzystałam nasiona szałwii hiszpańskiej chia, które otrzymałam do testowania od firmy " MAKAR ". Swoim wyglądem ziarenka przypominają mak, natomiast zalane gorącą wodą mają konsystencję podobną do siemienia lnianego. Nasiona chia są źródłem wielu cennych witamin. Ze względu na swoje lecznicze właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym

Tradycyjna kuchnia Kasi