Maślane Rogale Śniadaniowe - Krok po kroku 183koniec ciasta został pod spodem rogalika ! Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia, a przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( możemy tez posypać je makiem lub sezamem). Pieczemy około 20-25 min w 190 stopniach. Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub miodem, polecam i smacznego
Gotowanie...to proste !
Placki Ziemniaczane Na Bogato ! 183tarce na małych oczkach pół laski kiełbasy dobrze uwędzonej ( ja kupuje zawsze wiejską tradycyjną ) kawałek boczku około 10-15 dkg dupka średniej cebuli 1 jajko 2-3 łyżki maki pszennej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Zaczynamy od przesmażenia naszej kiełbaski z boczkiem, ale nie wysmażamy ich na skwarki, wytapiamy z nich po prostu zbędny tłuszcz. Następnie obieramy
Gotowanie...to proste !
Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami 219dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko
Apetyt na Zielone
Jabłecznik 239lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką. SKŁADNIKI 3 szklanki maki 1 margaryna 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkład do jabłecznika: 1, 5 kg jabłek np. Antonówka 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewy
jagodowa zupa mojej babci 184dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując
Miód i pieprz
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 214wyrobione ciasto wkładamy do wyłożonych pergaminem foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( możemy wierzch chleba posypać makiem) i o dstawiamy w ciepłe miejsce, na cztery godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto
Miód i pieprz
Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną 203ochotę na słodki deser. Naleśniki podałam na talerzyku od Scania PORCELANA BOGUCICE Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 szklanka maki pszennej Dodatkowo: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g malin 50 g jagód Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą. Smażymy na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzenie
Brokuły w cieście 213Ciasto: 1 jajo 1 żółtko 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1 szklanka maki ryżowej 2 łyżki mąki jaglanej ciemnej 1 łyżka przyprawy Pacora Masala - miałam od Skworcu Do miski wlałam wodę mineralną, dodałam jajo i żółtko, wymieszałam. Teraz dodałam przyprawę pacora masala oraz obie mąki i dobrze wymieszałam. Ciasto odstawiłam na 30 minut aby "odpoczęło". Brokuły w całości blanszowałam
Moje Małe Czarowanie
Rogale maślane 172rozwałkować tak jak na zdjęciu i zwijać rogala, naciągając dolną część. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną. Każdy posmarować mlekiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego Żródło przepisu: margarytka.blogspot.com rogale maślane
O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z cykorii 153tacką. W lodówce również przetrzymujemy ją tak, aby chronić przed światłem. składniki: 2 główki cykorii 250 ml. mocnego piwa 250 ml. mleka czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki masła pieprz,sól,gałka muszkatołowa opcjonalnie – 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej wykonanie: Główki cykorii gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. W rondelku roztapiamy
Sezonowy Garnek
Smażone kwiaty cukinii 136którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia 150 ml. mleka sól wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej rozbełtane żółtka jajek , łyżkę oliwy sól. Dokładnie mieszamy dodając
Sezonowy Garnek
Szafranowe mini-rogaliki z serkiem 167okazji częstujcie się też rogalikami ..pomysł na nie znalazłam tutaj. 300 ml mleka 25 g drożdży 2 jaja 1 żółtko szczypta szafranu 50 dkg maki 10 dkg cukru 50g masła Nadzienie: 30 dkg białego sera 1 małe jajo 3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy) 1 płaska łyżka budyniu
Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 210orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól
codojedzenia
Babka cytrynowa 152mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja
cucinare