mak - 12131 przepisów (strona:520/809)

Chałka na zakwasie 182

jednego końca i zapleść warkocz. Przełożyć na natłuszczoną blachę i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie nałożyć glazurę z rozkłóconego jajka. Można też jeśli ktoś lubi posypać makiem albo kruszonką. Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 20 minut, po tym czasie można chałkę wyjąć, posmarować białe fragmenty, które się pojawiły i wstawić do piekarnika

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 213

jedyne źródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffiny jaglano-sezamowe 186

proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości i posypać amarantusem (może być też sezam, mak albo cokolwiek innego przyjdzie wam do głowy). Piec 35 minut w 180 stopniach celcjusza (do suchego patyczka). Powinny mieć złoty kolor. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biszkoptowe babeczki z orzechowo - cukrową posypką. 148

bardzo szybko i tak samo szybko zniknęły. Moja córka uznała ze sa godne polecenia wiec to robie ;-)         Skłądniki; 4 jajka 10 dag cukru 15 dag maki 3 łyzki oleju 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2  łyzki migdałów w płatkach kilka orzechów brazylijskich cukier migdałowy lub kryształ   Jajka należy ubic z cukrem na puszystą mase

Radość kipiąca uśmiechem.
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 140

pewno spodoba się dzieciom. Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz: 3 jabłka masło cukier cynamon Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z jagodami. 148

zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie; 30 dag jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Jagody płucze

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 176

dorośli, więc pozostaje raz na jakiś czas je przygotować. A jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy-  to tym bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia.   Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było

Radość kipiąca uśmiechem.
Szynka z papryka, selerem naciowym i jabłkiem. 153

Efekt - pyszne danie! Spróbujcie!   40 dag szynki wieprzowej bez kosci 1 cebula pół czerwonej papryki 5 łodyg selera naciowego 1 duże jabłko 6 pieczarek 1 marchewka kilka kaparów maka do panierowania przyprawa do gulaszu sól, pieprz 2 łyzki oleju   Mieso opłukać, pokroić w plastry, natrzeć przyprawa do gulaszu następnie opanierowac w mace i obsmazyc z obu stron

Radość kipiąca uśmiechem.
Sosik fasolkowy. 155

pełne "niechcenia" ;-) Zatem do dzieła! Składniki; ok pół kilograma fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa uniwersalna 1 łyzka maki ziemniaczanej 1 szkl. smietany 18% 2 szkl. rosołu ( oczywiście może być tez woda gdy nie mamy rosołu) 2 łyzki oleju Fasolke myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki( około

Radość kipiąca uśmiechem.
Tartaletki z pieczarkami i suszonymi pomidorami. 137

postaci, czy to na słodko czy wytrawnie. Wygodne do zjedzenia, do trzymania ogólnie mówiąc - NAJ. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa ;-) To do dzieła!   składniki; 30 dag maki pszennej 1 jajko 20 dag masła lub margaryny 4 łyzki zimnej wody 1 łyzeczka soli   Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i chłodzić najmniej pół godziny

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety w sosie pieczarkowym. 174

wołowego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz 2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa) 1 łyżka mąki olej 1 cebula   sos; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz   Bułkę namoczyć w wodzie a kiedy będzie miekka odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostke i zrumienić na oleju. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem, cebulą

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 199

Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica

AZgotuj!
Półkruche ciasteczka guziczki 197

smaki - Ciasteczka z oczkiem Kocurkowa kuchnia babuni - Ciasteczka "ziarenka kawy" Moje domowe kucharzenie - Ciasteczka z białą czekoladą  Eksplozja smaku.es - Ciasteczka miodowe  Cafe Amaretto - Kawowe ciasteczka owsiane z makiem  Agnieszka Rec - Babeczki z różowym kremem i galaretką   Lili w kuchni - Boskie ciasteczka migdałowe

Grunt to przepis!
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 161

szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant) 100 ml ciepłego kefiru 380 g mąki tortowej 60 g cukru szczypta soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane Rogale Śniadaniowe - Krok po kroku 156

koniec ciasta został pod spodem rogalika ! Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia, a przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( możemy tez posypać je makiem lub sezamem). Pieczemy około 20-25 min w 190 stopniach. Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub miodem, polecam i smacznego

Gotowanie...to proste !