zamiast je upiec w piekarniku ( byłyby wtedy ptysie ) to je smażymy w głębokim tłuszczu. Wychodzą niezwykle chrupiące, ale później znacznie zmiękną. Większość osób oprósza je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem, a ja skusiłam się na czekoladę. I nie ukrywam, że wyszło pysznie. A jak jest u Was? Znacie te pączki? Lubicie? Jeśli nie to zróbcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto
IzabelawkuchniMarmoladę wkładam do rękawa cukierniczego (jeżeli nie mamy rękawa to możemy go zrobić sami, pokazałam to na filmie) i nadziewam jeszcze ciepłe pączki. Gotowe pączki możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Pączki są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeukład pokarmowy na pewno podziękuje. A dodatek słodkiego ziemniaka zapewnia ładny kolor i odpowiednią konsystencję oraz pozwala na zmniejszenie ilości dodanego cukru. Pamiętajcie, żeby użyć polewy czekoladowej lub ewentualnie lukru, np. z ksylitolu – podbijecie w ten sposób walory smakowe. Pączki może nie maję idealnego kształtu, ale to wina moich zdolności manualnych (a raczej ich braku). Wierzę, że Wam pójdzie
Powiedz dietom nieJuż nie długo tłusty czwartek!!! Warto, więc pomyśleć o domowej kandyzowanej skórce pomarańczowej. Mój ulubiony rodzaj pączków to właśnie takie z lukrem i skórką pomarańczową 💗 W sklepie zawsze wybieram te pączki, które mają jak najwięcej skórki. Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami
kulinarne odsłony patioctu, 550 g mąki tortowej extra typ 405, 1 kopiasta łyżka mąki krupczatki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ponadto: olej rzepakowy do smażenia, mały kieliszek spirytusu, cukier puder do posypania, lukier (białka + cukier puder), kolorowa posypka, mąka do podsypania. Przygotowanie: Suche składniki : mieszamy mąkę tortową z krupczatką i sodą. Ser, żółtka, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, śmietanę, sól, razem miksujemy
Moniki SmakołykiSprawdzony i niezawodny przepis na oponki serowe, Są puszyste , delikatne, na dwa gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek. Składniki: ½ kg mąki pszennej tortowej ½ kg mielonego twarogu 10 dag masła 3 jajka 1 łyżka cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżeczka
Wanilia i Kardamontalerza. Nie zapomnijcie do ciasta dodać spirytusu co sprawi, że ciasto nie będzie tak wchłaniać oleju w trakcie smażenia. Ja oprószyłam je cukrem pudrem ale można również polać lukrem lub nadziewać ulubionym kremem lub dżemem. Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos i Diament Platin. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej T500* 5 żółtek 30 g świeżych drożdży 80 g masła
Ala piecze i gotujeprzecież są za Panią". Ona: "Ależ proszę Pani to są hiszpanki!". Tak więc, znane mi od urodzenia pączki wiedeńskie zostały hiszpankami ;) U mnie podane w dwóch grubościach lukru - dla każdego coś dobrego :) Składniki na około 30-40 małych pączków: - 1 1/3 szklanki mąki pszennej - 100 g masła - 4 jajka - szczypta soli - olej rzepakowy - cukier puder - gorąca woda W garnku zagotowuj
CookYourselfsię zbyt szybko podsmażyć w środku, a na zewnątrz nadal być blade. Usmażone odkładaj na papier do odsączenia (ręczniki kuchenne idealnie się nadają). Udekoruj wedle gustu. Najprostszy przepis na lukier: szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku cytrynowego/pomarańczowego lub mleka (migdałowe, kokosowe). Lukruj jeszcze ciepłe pączki. Smacznego! Do pracy idą ze mną w takim pudełeczku: Artykuł
greenscarfNajlepiej po godzinie pieczenia sprawdzić babkę patyczkiem. Ja po tym czasie wierzch przykryłam folią aluminiową i jeszcze piekłam 20 minut. Po wystudzeniu możemy polać czekoladą lub lukrem. Ja posypałam cukrem pudrem. Smacznego :) Robiłam już kiedyś taką babkę o smaku cytrynowym. Również była pyszna :) Przepis: KLIK
Pani na deserwykorzystałam. Moje pączki nadziałam konfiturą malinową i gęstym budyniem waniliowym. Dekoracja pączków według uznania, kto co lubi, u mnie najlepiej schodzą pączki w pudrze, ale czasami robię również w lukrze lub czekoladzie. Pączki wykrawałam szklanką o średnicy 5 cm i po usmażeniu były średniej wielkości, do zjedzenia na 2 - 3 kęsy. Składniki: (na około 30 sztuk) 500 g mąki pszennej
Kuchcik gotujeniedawna stosuję PLAN! ;) Kupuję spore ilości bananów, zostawiam część do czasu, aż będa bardzo mocno dojrzałe i piekę 'na bananowo' przez cały ranek. Fairy cakes (pomijam lukier, ale dorzucam do ciasta garść czekoladowych groszków), chlebki bananowe z kokosem , masłem orzechowym , albo wiśniami , a także mufinny ( takie , lub takie , albo nawet takie ), oraz
Lejdi of the houserogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp 200 st C Można opruszyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. smacznego
Z Marcepanemkojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju
Szefowa kuchniJajka umyć , białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 4. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z makiem , pianą i rumem. Przygotować lukier: *************"******""""""******* 3/4 szkl.cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki rumu szczypta zmielonych goździków *************"""************************ Wszystkie składniki ze sobą utrzeć na gładką masę.Lekko ostudzone ciasto polukrować ,możemy posypać płatkami migdałów i skórką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki