lukier - 7892 przepisów (strona:335/527)

Placek na gotowanych żółtkach z makiem i masą orzechową 123

margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem. 5. Na masę dajemy placek kruchy. 6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem. SMACZNEGO ! Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ? klik

Kuchnia u Bietki
Tort z Wiśniami i Advokatem 235

kawałek butelki na złoto ( patrz FILM ). Marcepanową butelkę wetknąć w środek tortu. Z marcepanu powycinać również gwiazdki i ponakłuwać je na wykałaczki lub druciki florystyczne (druciki do kwiatów z lukru) i wetknąć je w środek tortu. Na koniec tort udekorować pierniczkami w gwiazdki, które można oprószyć złotym i srebrnym barwinkiem w proszku oraz palemkami. Tort obwiązać wstążką. Udanych wypieków :) Related

Mała Cukierenka
Paluchy z ciasta francuskiego z makiem 224

Pyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami.  Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem.  Tak więc zapraszam na e kspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskie ok 200 g masy makowej garść orzechów garść rodzynek jajko  Wykonanie: Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki

magiczna kuchnia Kasi
Koktajl pierniczkowy 112

ciepło, możemy jednak go schłodzić i pić na zimno. Przepis ze strony  Mrs. Polka Dot. Polecam! Koktajl pierniczkowy Składniki na 2 porcje: 400ml mleka 6 pierniczków (bez lukru, czekolady czy posypki) 1 łyżka kakao pół łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu bita śmietana do podania w wersji dla dorosłych 50ml whiskey Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy pokruszone pierniczki, miód

Smak mojej kuchni
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 191

opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku 1 h w 180 C Podane proporcje wystarczą na dużą blachę. The post Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Kruche ciasteczka cynamonowe 153

zimnego masła 200 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego szczypta soli Dekoracja: czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej czerwone groszki lukier Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy aż się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu, odrywamy kawałki ciasta

Smakowity Blog Kulinarny
SERNIK Z CHOINKAMI 108

spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową. 5.  Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min. Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową

Marcepanowa kuchnia
Keks - babka nadziana bakaliami 151

keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.  Piekę 1 godzinę w 180 st C. Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy

Takie tam pichcenie
Miękkie pierniczki 123

jaja  100 gram masła  100 gram miodu  100 gram cukru  1 łyżeczka sody  1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao  lukier do dekoracji  Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam

Mango Papaja
drobne ciasteczka 194

kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Ciasto trochę źle mi się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowa gwiazda z makiem 156

niż zwyczajowa strucla zawijana. Można ją wykonać dowolnej wielkości, choć przepis przewiduje średnicę około 25cm (przed wyrośnięciem). Gwiazdę po upieczeniu można tak jak ja oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Drożdżowa gwiazda z makiem Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 120ml wody lub mleka 1 jajko 15g drożdży 60g cukru 20g masła MASA MAKOWA 100g suchego maku 20g miodu 20g masła

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka maślano-cynamonowe 131

Kruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą

Zasmakuj Kuchni
PUSZYSTY PIERNIK 115

ubitą pianą. 7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek. 8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka. Wystudzone ciasto możemy udekorować polewą , lukrem lub posypać cukrem pudrem

Marcepanowa kuchnia
Świąteczne proste pierniczki 105

jaja  2 opakowania przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody oczyszczonej  łyżka kakao  1/4 szklanki mleka  łyżeczka proszku do pieczenia  do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki  Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj przestudzone mokre oraz jajka. Wyrabiaj ciasto

Mango Papaja
Moczka - tradycyjna śląska potrawa wigilijna 94

piernikiem namoczonym w piwie. Na takie połączenie, jeszcze się nie odważyłam - moja moczka podana jest w wersji deserowej. Konsystencją przypomina piernikowy budyń. Składniki (na 3 porcje): - 250g pierników bez lukru - 1/2 szklanki kompotu z suszu - 50g migdałów - 100g suszonych owoców (użyłam śliwek i daktyli) - 1/5 litra wody - 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny - opcjonalnie 1/3 szklanki ciemnego piwa (np karmi

CookYourself

Proponowane wyszukiwania