lukier - 7892 przepisów (strona:339/527)

Drożdżówki z białym serem 173

Drożdżówki w najbardziej klasycznej wersji, czyli ze słodkim, waniliowym białym serem i niczym ponadto :) Wyjątkowo żadnej kruszonki, lukru czy innych, zbędnych w tym wypadku dodatków. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika (pamiętajcie tylko chwilę odczekać, bo jedzenie bułek wyciągniętych 2 minuty wcześniej z 200 st. C nie jest rozsądnym wyjściem, nie polecam... ;)) Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka

Słodkie inspiracje
Rogaliki z masą makową 225

obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych na obrazku. Zwijać rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 min. Posypać cukrem pudrem, polać lukrem

Słodkie inspiracje
Szybkie drozdzowe rogaliki 220

Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i wstawiamy do piekarnika na półkę jedną wyżej od środkowej na 12- 15 minut do zrumienienia. Gotowe przekładamy na paterę, aby ostygły. Można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Przepis na domowe pączki z budyniem. 131

pączki odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły.  Pączki smażymy na małym ogniu do chwili, aż zarumienią się z obu stron.  Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem, albo pokrywamy lukrem. Z przepisu wychodzi około 50 pączków

My World by Dagmara Rek
Gniazdka/Hiszpańskie Pączki - idealny smakołyk do porannej kawki. 131

koła. W garnku rozgrzać olej. Partiami wkładamy gniazdka papierem do góry. Po minucie papier sam lekko odchodzi od gniazdek. Smażyć ok 4-5 minut na złoty kolor. Ostudzone udekorować lukrem. Smacznego

My World by Dagmara Rek
Szybkie i łatwe - Ciasto z majonezem 146

ubijać. Gotową masę wlać na blaszkę. Piec w 180 stopniach, 35-40 minut (ja nigdy nie zwracam uwagi na czas, tylko sama sprawdzam patyczkiem ciasto). Gotowe, ostudzone ciasto polać lukrem. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara

My World by Dagmara Rek
"Niebo w gębie" czyli murzynkowy przekładaniec. 154

dolną część kładziemy plasterki bananów, na to galaretkę (ja dałam truskawkową). Gdy galaretka stężeje rozprowadzamy na całą powierzchnię bitą śmietanę. Wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto udekorować można lukrem bądź resztką bitej śmietany posypanej kawą. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage

My World by Dagmara Rek
Wilgotna Babka Cytrynowa 376

Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 gr masła w temp. pokojowej

Gotowanie...to proste !
Churros 271

miesiąca firma w której pracuję funduje Xurrooterapie. Wspaniały pomysł na idealny początek dnia. Najczęściej moczy się churros w filiżance gorącej czekolady. W churreriach można dostać, różne fantazyjne odmiany z lukrem, śmietaną  w srodku itd jednak najpopularniejsze są te zwykłe posypane tylko z wierzchu cukrem. Churosy są smaczne,  muszą być jednak ciepłe. Zimne robią  się

Lubczyk i Wanilia
Babka szpinakowa 770

oknem nie sprzyja ani wagarom ani radości z nadchodzącej wiosny. Zimno, buro, wietrznie. Na przekór tej pogodzie serwuję dzisiaj zielone ciasto zwane babką szpinakową. Mokre, aromatyczne z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Dominiki. Składniki: 170 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g świeżego szpinaku  110 ml oliwy  2 duże jajka

Życie zaczyna się w kuchni
Cytrynowa mini babka (na oleju rzepakowym) 253

stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 35 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika). Po wystygnięciu babeczkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Muffinki cytrynowe z malinami 184

muffinek i wlać ciasto. Powstało 12 muffinek. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec muffinki 30 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić aż ostygną. Polać muffinki lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Pycha. Thermomix do naczynia miksującego dodać jogurt,mleko, jajka, miód,masło, wymieszać 5 sek, obroty 4 dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy

Kuchnia Pokoleń
Babka drożdżowa parzona 221

ręki. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Łakomczuchy mogą przygotować lukier. PS. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karnawałowe serowe oponki 201

następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy oponki z dwóch stron na rumiany kolor. Wykładamy je na papierowe serwetki, by ociekły z tłuszczu. Kiedy ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem z cukru pudru (cukier puder i odrobina ciepłej wody

upichcic
Babka biszkoptowa 222

pieczemy-polecam  Składniki: 5 jajek, 2 szkl.mąki(użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju(użyłam olej Polski Rzepakowy) szkl.cukru cukier waniliowy, na lukier: 5 łyżek cukru pudru,łyżka gęstej śmietany(18  %),ok 1 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy,dodajemy cukier,cukier waniliowy i żółtka ,ucieramy jeszcze chwilę, w miseczce mieszamy

Swojskie jedzonko