lukier - 7892 przepisów (strona:337/527)

Keks mocno bakaliowy 160

bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy

Różne smaki w kuchni
Pulchne pierniczki 178

szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy

Różne smaki w kuchni
Rogale marcińskie 257

bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach trójkąty. Masę wykładamy kolejno na każdy

Różne smaki w kuchni
Pyszne pączki 206

pączki nabiorą brązowego koloru. Można również każdy z wyciętych pączków nadziać marmoladą i sklejać,ale ja ułatwiłam sobie pracę :) Usmażone pączki nadziewałam po ich ostygnięciu. Posypujemy cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Babka bakaliowa 148

ciasta będzie patyczek mokry lekko przedłużyć stan pieczenia. Na chwilkę zostawić w formie, następnie wyjąć ciasto i wyłożyć na raszki i zostawić do ostudzenia. Polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Thermomix do naczynia wrzucić orzechy i migdały, zmiksować obroty 5, czas 3-4 sekundy sprawdzić w razie potrzeby dodać kilka sekund wyjąć orzechy z naczynia do naczynia miksującego dodać masło

Kuchnia Pokoleń
Babka wielkanocna 213

delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C do tzw. „suchego patyczka”. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem

Pyry na Gaz
Bezglutenowa Babka Wielkanocna - Puszysta i Pyszna 206

góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Babka bezglutenowa jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
PRZEPISY NA CIASTA NA WIELKANOC. ZESTAW PRZEPISÓW! 398

PRZEPIS NA  ROLADA Z MALINAMI PRZEPIS NA CIASTO  CYTRUSOWY SERNIK   PRZEPIS NA  TORT OMBRE PRZEPIS NA  KAWOWY TORT DROŻDŻOWA BABA Z CZEKOLADĄ I LUKREM

SMYKWKUCHNI
Babka mocno cytrynowa 176

szklanki mąki 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Otarta skórka z jednej cytryny Sok z połowy cytryny szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki dodać sok z cytryny i utrzeć na gładko. Ja robię to kulką do ciasta. Przygotowanie

W garach u Gosi
Pączki lekkie jak piórko 223

mleka  100 gram masła 1/4 łyżeczki soli łyżka octu lub spirytusu 3/4 szklanki cukru 100 g drożdży dodatkowo: ulubiony dżem olej do smażenia cukier puder  lukier Przygotowanie: Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i odrobiny ciepłego mleka robimy rozczyn odstawiamy  do wyrośnięcia.  W garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy szklaną miskę, wbijamy jajka, dodajemy

Życie zaczyna się w kuchni
MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA 241

kostka masła (250 g) * niepełne półtora szklanki cukru * 2 i 1/4 szklanki mąki * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * skórka i sok z jednej dużej cytryny Lukier cytrynowy: * 1 szklanka cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny * 5-6 łyżek wody Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać

Zrób to smacznie
Kardamonowo- pomarańczowa Babka Wielkanocna! 189

wilgotna i bardzo aromatyczna! Nie zsycha się, bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki użyciu soku z pomarańczy, cukru o smaku pomarańczowym i świeżo zmielonych ziaren kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! składniki

SMYKWKUCHNI
Babka do koszyczka 235

przemian jasne ciasto z ciemnym. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. A może u Was krócej, w zależności od piekarnika. Ostudzoną możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Życie zaczyna się w kuchni
PRZEPIS NA PACZKI 186

każdej strony, po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku. Przygotowanie polewy lukrowej: będą nam potrzebne: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody  Cukier puder ucieramy z wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.  Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową. Smacznego

Moja Książka Kucharska
KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI 188

cukru 10dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag rodzynek po 5  dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli dodatkowo do dekoracji: lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy posiekane orzechy włoskie i migdały lub cukier puder  PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W misie robota kuchennego ucieramy żółtka

Moja Książka Kucharska