palone masło zyskuje karmelową barwę i wspaniały słodki, orzechowy aromat. Tak przygotowane masło to jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny
Smakowity Blog Kulinarnyodłóż je do dekoracji dania. Pozostałą miętę zmiksuj w blenderze. Ziemniaki zamień na purre używając tłuczka do ziemniaków. Dodaj miętę i wszystko wymieszaj. Nakładaj na talerze łyżką do lodów Składniki łosoś – ok. 250-300 g (na dwie porcje) 3 łyżki sosu sojowego pół kilograma ziemniaków pęczek mięty Wykonanie Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wlej pół kieliszka wina. Dodaj połamaną
Eat me! Fit me!mleka skondensowanego. Należy do tego rodzaju trunków, które pijemy z przyjemnością, rozkoszując się jego smakiem i zapachem. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów dla dorosłych czy też jako samodzielny kieliszeczek na deser po ciężkim obiedzie. Domowy likier jajeczny uwielbiam przygotowywać w okresie świątecznym. Uwielbiam przygotowywać te wszystkie rzeczy na święta. Ale tylko dlatego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemajonezem zamiast jajek i mleka. Mega wilgotne, delikatne, a do tego robi się je ekspresowo i nie wymaga dużej ilości składników. Z dodatkiem przyprawy do piernika, polewy czekoladowej i lodów to idealny świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzawsze zapada w pamięć widza" - tak we wstępie "Filmowego menu" pisze sam autor - Andrew Rea. I ma absolutną rację :) Któż z nas nie pamięta czekoladowych trufli z "Czekolady" , lodów orzechowych z "Rzymskich wakacji" , czekoladowego kurczaka ze "Śniadania u Tiffany'ego" czy kremowego piwa z "Harry'ego Pottera? Z pomocą książki popularnego youtubera możecie odtworzyć ponad 40 przepisów inspirowanych wielkimi
Moje Kuchenne Rewelacjespróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 truskawek 1/2 limonki 1 łyżka cukru trzcinowego 10 liści świeżej mięty 50 ml białego rumu lub czystej wódki woda gazowana kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. 2. Limonkę pokroić na ćwiartki, włożyć do miseczki. Dodać drugą część pokrojonych truskawek(...)Posypać cukrem trzcinowym. Dodać miętę. Całość rozgnieść za pomocą drewnianego tłuczka lub łyżki. 3. Zawartość miseczki przełożyć do wysokiej szklanki. Wsypać pokruszony lód (tak, aby sięgał do 3/4 wysokości szklanki). Wlać biały rum lub czystą wódkę. Następnie całość dopełnić wodą gazowaną. Na wierzch wlać zmiksowane truskawki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipewno zaskoczycie nim swoich gości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50 ml białego rumu lub czystej wódki 30 ml soku malinowego lub grenadyny około 200 g truskawek kilka kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Przełożyć do blendera, dodać sok malinowy lub grenadynę. Zmiksować na jednolitą masę. 2. Do szklanki, w której będziemy przygotowywać drinka wlać(...)biały rum lub czystą wódkę. Następnie przelać mus z truskawek. Wrzucić pokruszone kostki lodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciJest ona świetna na letnie, upalne dni! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 cytryn (około 500 g) 1 litr wody niegazowanej 4 łyżki miodu kilka listków mięty kilka kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cytryny dobrze umyć. Jedną cytrynę pokroić w plasterki, przełożyć do dzbanka. Z pozostałych cytryn wycisnąć sok. Usunąć pestki. Sok przelać do dzbanka. 2. Odlać(...)Lekko ją podgrzać i rozpuścić w niej miód. Przelać do dzbanka. Zawartość dzbanka uzupełnić pozostałą wodą. Dodać umyte listki mięty. Lemoniadę włożyć do lodówki i przed podaniem wrzucić kostki lodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcikorzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 10 minut. Ściągać
Kraina Miodem Płynącazarazem dziewczyna. Ma problemy małżeńskie, zaniedbuje przyjaciół, nie potrafi sobie poradzić z codziennością. Całymi dniami przesiaduje w swoim luksusowym domu i topi smutki w kolejnych butelkach wina i pudełkach lodów. Jej jedyne zajęcie to obserwowanie tajemniczego kierowcy w starym samochodzie, który codziennie parkuje pod jej domem i obserwuje właśnie ją... W Sąsiedztwie pojawiają się nowi lokatorzy Phoebe szybko
kruche babeczkiprezentuje a na imprezie wszyscy oczekują na kolejne…:) Zapraszam Składniki 90 ml wódki 15 ml wermutu 60 ml soku z limonki Dodatkowo łyżka cukru kilka plasterków limonki kostki lodu kilka listków mięty Brzeg szklanki smarujemy dookoła sokiem z limonki. Na płaski talerzyk wsypujemy cukier. Odwracamy do góry dnem szklankę, zamaczając brzeg w cukrze. Następnie wkładamy kilka kostek lodu, plasterki
gotuj ze mnąlimonek, wymieszaj z plasterkami owoców i cukrem, dodaj wodę i sprite’a. Umyj miętę, zerwij z niej listki, delikatnie je ugnieć i wrzuć do napoju. Wrzuć kostki lodu i ponownie wymieszaj. Następnie spróbuj, jeśli Twoje kubki smakowe wymagają więcej cukru, to dodaj go po prostu, ale oczywiście z rozwagą, tak by mohito virgin zachowało swój orzeźwiający charakter : ) Składniki(...)litr wody gazowanej 1 litr sprite’a (opcjonalnie) 2 garście liści mięty 2 cytryny 2 limonki 4 łyżki cukru trzcinowego Kostki lodu w ilości dowolnej (najlepiej 2 torebki/foremki, czyli około 50 kostek) Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!plastry ananasa o grubości około 1 cm (świeżego lub z puszki) opcjonalnie 20 ml Malibu lub syropu kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub 10 ml syropu cukrowego kruszony lód Ps. Śmietanka kokosowa jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata Pina Colada - koktajl z rumem i ananasem - jak zrobić Najprostszy drink na świecie - wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy(...)zazwyczaj dodaje samodzielnie przygotowany domowy likier kawowy Kahlua Staten Island Ferry - w skład którego wchodzą tylko trzy składniki Malibu i sok ananasowy w równych proporcjach oraz kruszony lód. Pina Colada koktajl z rumem i ananasem to już kolejny drink z dodatkiem rumu na naszym blogu. Czysty rum nadal nie zyskał w kraju nad Wisłą zbyt wielu zwolenników. Przez długi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata