oczkami lub siekamy w elektrycznym mikserze. Wrzucamy kalafiora do miski. Dodajemy 2 jajka, oregano, 100g utartego sera żółtego oraz pieprz i sól. Całość dobrze mieszamy. Wykładamy porcjami wielkości gałki lodów na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Formujemy prostokąty wielkości kromki chleba. Smażymy z obu stron. Po usmażeniu posypujemy połowę naszych sandwiczy resztą żółtego sera i całość zamykamy drugim sandwiczem. Smażymy
Fleksitarianizm.plsolance 2 lub 3 polędwiczki solanka: 1/4 szklanki soli (najlepiej niejodowanej) 4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 1 szklanka kostek lodu Przygotowanie: Polędwiczki myjemy i czyścimy z wszystkich błon. Ostry nożem wycinamy również te cienkie "srebrne", które pokrywają większość mięsa. W misce przygotowujemy solankę. W cieplej wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy(...)cukier, ocet jabłkowy i kostki lodu. Do solanki wkładamy polędwiczki i trzymamy w niej dokładnie 20 minut (zdj. nr 1) Po tym czasie polędwiczki wyciągamy, dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i dobrze osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Etap II - mieszanka przypraw Po 1 łyżeczce ostrej mielonej papryki słodkiej mielonej papryki wędzonej mielonej papryki
bistro mamaPierwszy raz przygotowałam taki solony karmel i na pewno nie ostatni. Jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Idealny do ciasteczek, ciast, naleśników, deserów, lodów czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką wprost ze słoiczka. Jak zrobicie to nie pożałujecie. Warto. Potrzebujemy: 200 g cukru 80 g masła 125 ml śmietanki kremówki 30 % pół łyżeczki soli
Izabelawkuchniefekt esów floresów z masy orzechowej na tle czekoladowego ciasta . Od dłuższego czasu miałam okazje obserwować tego rodzaju wypieki na blogach i mediach społecznościowych, jednak było to przysłowiowe lizanie loda przez szybkę. Teraz w końcu marzenie się ziściło… Co prawda można było zastąpić masło z orzeszków ziemnych masłem migdałowym czy masłem z nerkowców albo nawet tahini . Jednak okazuje się
Modern Cave Girlmnie idealny! Składniki 1 różowy grapefruit 1 średni czerwony burak 1 cm imbiru 150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg 200 ml wody + dodatkowa porcja wg uznania szklanka kostek lodu Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, grejpfruta, buraczka i imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy liście jarmużu, pokrojone na mniejsze kawałki grejpfrut, burak i imbir, wrzucamy kostki(...)lodu i dolewamy 200 ml wody. Całość miksujemy na gładki koktajl. Do uzyskania najbardziej odpowiadającej nam konsystencji uzupełniamy wodą i ponownie krótko miksujemy. Na zdrowie
Tajemnice SmakuWszyscy mają taką kawkę, mam i ja ;-) Składniki na dwie porcje: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki cukru 4 łyżki ciepłej wody zimne lub ciepłe mleko ewentualnie kostki lodu Sposób przygotowania: 1. Kawę, wodę i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu, mieszamy, po czym miksujemy końcówką do ubijania, aż postanie dość sztywna panka kawowa. 2. W wysokich szklankach umieszczamy mleko (zimne(...)dodatkiem kostek lodu jeśli chcemy kawę na zimno, ciepłe jeśli chcemy kawę na ciepło). Mleka powinno być 2/3 lub 3/4 wysokości szklanki. 3. Na wierzch dodajemy ubitą piankę z kawy. Smacznego
Kuchnia domowa Anilikier o pomarańczowym smaku. Jego recepturę opracował w 1880 roku Alexandre Marnier-Lapostolle. Grand Marnier jest często składnikiem sosów do drobiu, zwłaszcza kaczki z pomarańczami. Świetnie pasuje do lodów waniliowych i ciast z owocami. Również popularny drink Margarita zawiera w swoim składzie ten właśnie likier lub Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy). Domowy likier pomarańczowy
Cztery Fajerydodatkiem goździków oraz imbiru, po 3 minutach wyciągnij, goździki oraz imbir. Herbatę osłodź miodem, jak będzie letnia (temp. ok 40C) Po ostygnięciu dodaj sok z pomarańczy, szklankę uzupełnij lodem i udekoruj, mięta oraz świeżą pomarańczą. 2.Herbata śliwokow-czekoladowa z chilli Składniki: 1 torebka herbaty zielonej jaśminowej 1 gałązka trawy cytrynowej 1 łyżka konfitury śliwkowe 3 kostki czekolady deserowe(...)minutach wyciągnij tratwę cytrynową dodaj miód, odrobinę chilli, czekoladę oraz konfiturę śliwkową- wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Intensywnie wstrząśnij szklanką i przelej odcedzając za pomocą sitka do szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj świeża pomarańczą
Niezły Młynekminut, to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zaczynanie dnia na głodnego. Jeśli lubicie gęste koktajle możecie zwiększyć ilość płatków owsianych albo bananów. Latem można dodać do koktajlu kilka kostek lodu albo zamrożonego banana. W przepisie jest też świeżo mielona, niezaparzona kawa. Powinna być bardzo drobno zmielona, dosłownie na pył, ponieważ fusy z kawy mogą podrażniać żołądek. Można ją pominąć(...)mleka krowiego lub roślinnego (migdałowe, ryżowe lub Wasze ulubione) ewentualnie 1 łyżka drobno posiekanych migdałów bez skórki ewentualnie miód lub ulubiony słodzik do smaku latem można dodać kilka kostek lodu Koktajl kawowy przepis Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję, do chwili uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Jeśli macie blender próżniowy np. taki jak Wartmann to rewelacja, ja niestety
Cztery Fajeryprzez sitko. W ten sposób otrzymamy lekko słodki koncentrat arbuzowy, który można przelać do czystego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. Przed samym podaniem szklanki należy wypełnić kruszonym lodem i zalać schłodzoną arbuzadą. W wersji alkoholowej, napój można uzupełnić prosecco. SKŁADNIKI 2 łyżki ksylitolu lub cukru 2 średnie limonki (lub 1 duża, soczysta) 2 cm kawałek świeżego imbiru(...)pozostały w całości. Przelewamy przez sitko do czystego naczynia, a pozostałą na sicie pulpę, przecieramy łyżka. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy do smaku. Podajemy w szklaneczkach wypełnionych lodem i opcjonalnie dekorujemy plasterkami limonki. Można rozcieńczyć prosecco lub wodą
cool and mintyAverage: 5 /5] składniki: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki gorącej wody ok. 250 ml mleka ciepłego lub zimnego opcjonalnie: kostki lodu starta czekolada wykonanie: Kawę, cukier oraz wodę miksujemy np. przy pomocy blendera (końcówką do ubijania) na puszystą, kremową konsystencję. Do szklaneczki wlewamy mleko (tak ok. pół szklanki/kubka), może być ciepłe lub z kostkami lodu
Domowy Smak Jedzeniasię raczyć w ciepłe dni Takie, jak ta mrożona herbata z grejpfrutem Orzeźwienie gwarantowane! Składniki: 1 litr wody 2 torebki zielonej herbaty Earl Grey 1 grejpfrut świeża mięta kostki lodu cukier lub miód (opcjonalnie) herbatę zaparz w 1l wody, odstaw do wystudzenia. Jeśli chcesz, posłódź ją wyciśnij sok z połówki grejpfruta, drugą połowę pokrój na segmenty, które umieścisz w szklankach(...)szklanek włóż kostki lodu, segmenty grejpfruta i gałązki mięty. Wlej sok z grejpfruta i dopełnij herbatą Na zdrowie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł MROŻONA HERBATA Z GREJPFRUTEM pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comprzerwie miedzy lekcjami online? 😉💻📖 SKŁADNIKI: 2 pełne łyżeczki kawy zbożowej (użyłam "Inki") 2 pełne łyżeczki cukru 2 łyżeczki wody 1/2 szklanki zimnego mleka (krowiego lub roślinnego) lub ciepłego lód (w wersji ciepłej pomiń) czekoladowe groszki, kolorowe posypki WYKONANIE: Kawę, cukier i wodę umieść w niewielkim naczyniu lub miseczce i zmiksuj: blenderem, trzepaczką, spieniaczem na puszystą, gęstą pianę(...)kolorze toffi. Zajmie to dosłownie chwilę, jeśli będziecie ubijać blenderem lub spieniaczem elektrycznym, trochę dłużej jeśli ręcznym. W wersji na zimo - do szklanki wlej zimne mleko, dodaj lód, n a wierzch przełóż kawową pianę. W wersji na ciepło - podgrzej mleko, wlej do szklanki, n a wierzch przełóż kawową pianę. Na Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyniezwykle prosta w przygotowaniu, także szykujcie mikser i zasiadajcie ze mną do kawy ;) Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki wrzącej wody kostki lodu 2/3 szklanki zimnego mleka Przygotowanie: Kawę oraz cukier wsypujemy do wysokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Miksujemy kawę (najszybciej mikserem) na gładką, kremową i gęstą masę. Do wysokiej szklanki wsypujemy(...)kostki lodu (ok 2/3 wysokości szklanki) i zalewamy zimnym mlekiem. Łyżeczką nakładamy mus kawowy na mleko. Smacznego
ChilliJemy