lody - 12901 przepisów (strona:446/861)

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem 124

Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy już wyśmienity deser. Pieczone i faszerowane jabłka, to pomysł na danie w stylu “jemy, nie marnujemy”. Możemy wykorzystać nie tylko kaszę jaglaną, ale również ugotowany ryż, pęczak, grykę, komosę… ziarna

Tajemnice Smaku
Sałatka czarna quinoa  – zielone szparagi  – zielony groszek – feta  – chipsy z batatów 132

dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości. SAŁATKA Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 3 do 5 minut (czas zależy od grubości warzywa), po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy(...)wody z lodem. Następnie kroimy szparagi na kawałki. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut. W misce mieszamy ugotowaną komosę ryżową, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, kawałki szparagów, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na wierzch wykładamy kawałki fety i chipsy z batatów. Smacznego

Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 178

oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie Zielone szparagi blanszujemy. W  garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 3 minut,  po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem. Ser halloumi kroimy

Tajemnice Smaku
Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety 122

łyżka octu jabłkowego 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie Fasolki myjemy, przycinamy twarde końcówki , blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy fasolki i gotujemy około 10 minut (fasolka powinna być ugotowana na półtwardo), po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody(...)lodem. Kiedy będą zimne odsączamy. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut. W misce delikatnie, ale dokładnie mieszamy ugotowaną fasolkę, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, posiekany koperek, oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość wykładamy na duży półmisek, posypujemy pokruszonym serem i nasionami czarnuszki. Smacznego

Tajemnice Smaku
Koktajl z czarnych porzeczek, banana, jogurtu i wody kokosowej 126

posiłków, np. drugie śniadanie. Składniki 150 ml jogurtu naturalnego 2 daktyle bez pestki 150 g czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych) 1 dojrzały banan kilka listków mięty garść kostek lodu 200 ml wody kokosowej Wykonanie Banana obieramy ze skórki, wkładamy do blendera, dodajemy, odszypułkowane porzeczki, jogurt, daktyle, mięte i kostki lodu. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy wodę kokosową i powtórnie miksujemy

Tajemnice Smaku
Koktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową 118

spożywanie winogron z pestkami. Składniki na 1 – 2 porcje 2 garści ciemnych winogron 5 g świeżego imbiru garść świeżych liści szpinaku 100 + 150 ml wody kokosowej 5 kostek lodu Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, winogrona, imbir, kostki lodu i wlewamy 100 ml wody kokosowej. Całość miksujemy na gładki

Tajemnice Smaku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 108

połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że tartaletki będą wyjątkowe i nieprzyzwoicie pyszne. Możecie przygotować więcej karmelu i przechowywać go w lodówce. Będzie wspaniałym dodatkiem do lodów, owoców, owsianek, gofrów, czy też naleśników. Składniki KARMEL 250g cukru 6 łyżek wody 125 ml śmietanki kremówki 40 g masła 25 ml rumu 1/2 łyżeczki soli CIASTO

Tajemnice Smaku
Frittata ze szparagami, pomidorkami i wędzonym serem 104

bazylii 2 łyżki oliwy sol, pieprz Wykonanie Zielone szparagi blanszujemy. W  garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 2 minut, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem. Jajka wbijamy do miski

Tajemnice Smaku
Magic Ice Bar w Bergen 163

miejscowych. Wewnątrz znajduje się galeria sztuki lodowej z rzeźbami, które inspirowane są słynnymi dziełami norweskich i międzynarodowych artystów, takich jak Edvard Grieg. Wszystkie wykonane są z krystalicznie czystego lodu. Na powitanie otrzymujemy zimowe ponczo i ciepłe rękawiczki. Wierzcie mi, będzie Wam potrzebne, ponieważ wewnątrz baru temperatura nie przekracza -5 stopni! Stoliki, oraz ławy wykonane są oczywiście z lodu, ale mamy

Czynniki pierwsze
McDonald’s dba o środowisko – REWOLUCJA w popularnej restauracji 168

plastikowych słomek, zostaną one zastąpione papierowymi odpowiednikami. Co zmieni się w restauracjach? Oprócz zapowiadanych zmian słomek na papierowe, McDonald’s postanowił także zastąpić papierowymi odpowiednikami kubeczki od lodów McFlurry oraz patyczki wykorzystywane do baloników. To jest ogromna rewolucja jeśli chodzi o dbanie o środowisko w tej popularnej restauracji. Jak informują przedstawiciele papierowa słomka nadaje się w pełni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka z mielonych migdałów 134

aromatu migdałowego 2 łyżki cukru pudru do obtaczania  do środka może iść migdał, suszona żurawina Mielone migdały, cukier puder, białka i aromat migdałowy wymieszać na gładko. Wstawić do lodów na 3-60 minut. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni C. Nabierać łyżeczką masę, uformować kulkę i położyć na blasze wyłożonej papierem. W środek wcisnąć migdał lub żurawiną. Piec

AZgotuj!
Domowa frużelina wiśniowa 166

frużelina. Domowa jest najsmaczniejsza. W  ten sposób można utrwalać sezonowe owoce. Gorącą frużelinę wystarczy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić. Wykorzystuję ją do deserów, naleśników, lodów, a najczęściej wykorzystuje ją do tortów. Każdy rodzaj owoców wykorzystany do frużeliny, nada jej niepowtarzalny smak, kolor i konsystencję.  Składniki: 500g wiśni świeżych lub mrożonych, 6 łyżek cukru

Słodki Zakątek
Zapach goździków - Agnieszka Lis 138

Dzień dobry :) Przychodzę do was z magiczną książką. Zapach goździków - Agniezka Lis. Święta rozgrzeją nawet najbardziej skute lodem serca. Arkadiusz główny bohater książki, właściciel sklepu audiofilskiego. Meloman słuchający muzyki, wyłącznie z płyt winylowych, koneser dobrego jedzenia i wina.Zawsze elegancki. Rozwodnik, ojciec Cezarego i Elizy.Były mąż Barbary. Gdy w pewien zimowy dzień odbiera telefon od dawnego znajomego, nie kryje zdziwienia.Nie(...)spędzić z osobami które mają dla niego najważniejsze znaczenie. W tej powieści autorka pokazuje nam jakie cuda może zdziałać magia świąt. Odżywają dawne znajomości, topią się skute lodem serca, przychodzi czas przebaczenia i zapomnienia przykrych, doznań, przeżyć. Przykładem tego jak już wcześniej wspomniałam jet spotkanie z dawnym przyjacielem,  po czterdziestu latach ciszy. Jeśli lubisz sentymentalne opowieści świąteczne to myślę

Sama słodycz i szczypta chili
Drink bezalkoholowy Krwawa Mary 139

seler naciowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 150 ml soku pomidorowego 20 ml soku z cytryny kilka kropel sosu chili lub tabasco 1 łyżeczka sosu worcestershire sól, pieprz kilka kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do szklanki, w której będziemy przygotowywać drinka wrzucić kilka kostek lodu. Następnie wlać sok z cytryny, dodać sok pomidorowy i wymieszać przy pomocy łyżki. Następnie dodać

Danka Pichci