doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać co jest(...)pochodzi z Europy, tylko z Kanady, ale zaintrygowała mnie postać w jakiej jest sprzedawana. Rożni się ona od tej dostępnej w naszych sklepach u nas. Ta jest lekka, rzeczywiście dokładnie wysuszona, kwaskowa. Będzie doskonała do domowej granoli czy też musli. Sprzedawana jest w 50 g opakowaniach. Z czystym sumieniem mogę polecić sklep przysmaki.pl . Sklep jest jasno
Kulinarne przygody Gatitylubię przygotowywać sałatki z wykorzystaniem kaszy kuskus, ponieważ wystarczy ją zalać wrzątkiem, przykryć, odczekać kilka minut i już jest gotowa do spożycia :) Dzisiaj zachęcam do przygotowania pożywnej sałatki wraz z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, tuńczyka i dużej ilości zielonej pietruszki. Taka sałatka będzie idealna na drugie śniadanie. Jeżeli staracie się jeść więcej warzyw to przygotujcie sałatkę kuskus wraz(...)zielonej pietruszki 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 dużej, czerwonej cebuli 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przesypać do miski i zalać wrzącą wodą (musi być lekko ponad powierzchnię kaszy). Przykryć talerzem i odstawić na kilka minut. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą. Fasolkę czerwoną przełożyć na durszlak i przelać
UgotowaćOliwki w sałatce - nic dziwnego. Oliwki w chlebie? - rewelacyjny pomysł! Ostatnio podpatrzyłam u Marder&Marder na stronie chleby.info intrygujący przepis na Chleb pszenny z oliwkami i estragonem . Od razu nabrałam ochoty aby go wypróbować! Jak pomyślałam, tak zrobiłam i teraz cieszę się pysznym pieczywkiem z nietypowym dodatkiem oliwek :) Z braku kilku składników - no bo po co przeglądać wcześniej szafki(...)pewności czy wszystko, co potrzebne, posiadam... - musiałam ich listę lekko zmodyfikować. Najgorsze, że zabrakło mi mąki pszennej i wertowałam wszystkie kąty w poszukiwaniu zamiennika - mąka żytnia musiała tu przyjść na ratunek . Zmniejszyłam też ilość całkowitą składników, żeby zmieścić wypiek w jednej blaszce. Oliwek dodałam dość zamaszyście, bo przemówił do mnie ten smak :) Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH
Grunt to przepis!zaczną się rumienić. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę i rozbijamy ziemniaki tłuczkiem, dodając w międzyczasie łyżkę masła, gałkę oraz dużą szczyptę soli. Powoli dolewamy mleko, ciągle rozbijając ziemniaki – aż do porządanej przez nas gęstości(...)puree było wyjątkowo gładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSałatka na szybko. Powstała z tego co miałam w lodówce, dlatego pozwoliłam sobie ją nazwać śmieciuszką. Sałatka dla tych, którzy w 10 minut chcą przygotować coś na przekąskę kiedy wpadają niezapowiedziani goście :) Wbrew pozorom smaczna i szybko zniknęła :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy ok 25dag szynki cebula garść szczypiorku 30dag żółtego sera 3 łyżki(...)posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę i kukurydzę odcedzić i osuszyć. Szynke pokroić w kosteczkę. Cebulkę i szczypiorek drobno posiekać i lekko posolić. Ser zetrzeć na tarce. Składniki połączyć, dodając pietruszkę i śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotowe :) Smacznego
ChilliJemytemu barwnemu talerzowi, pełnemu zdrowych przysmaków! I jeszcze nasturcja... przyznam, iż uwielbiam dodawać ją ostatnio do moich potraw. Póki sezon trwa - korzystam ze świeżych, pięknych jadalnych kwiatów - smacznego :) Sałatka z figami i serem Bursztyn Składniki na 2 porcje: - 400g rukoli świeżej - 4 świeże figi - 250g świeżych jesiennych malin - 100 g sera Bursztyn - 200ml octu balsamicznego - 3 łyżki(...)płuczemy i osuszamy. Ser kroimy lub łamiemy w nieregularne części. Figi kroimy na cztery, po czym podsmażamy je na patelni z łyżką miodu i dwiema łyżkami octu balsamicznego, aż lekko zmiękną i obtoczą się w delikatnej glazurze.Wszystko układamy na talerzu, rozrzucamy maliny, siemię lniane. Dekorujemy świeżą nasturcją i listkami świeżej mięty. Polewamy dresingiem z miodu i octu balsamicznego. Smacznego
Sajkofanka smakutygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową zarówno
Wyprawy kulinarneJeśli lubicie frytki, to mam coś dla Was, domową ich wersję podanymi z grilowaną wołowiną i sałatką pekińską. Prosty i smaczny obiad, choć oczywiście dla wielu osób kojarzacy się z niezdrowym fast foodem. Cóż często takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty(...)czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i lekko zamrozić, tak, aby dało się pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojone przełożyć do miski w której poprzednio należy umieścić wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać mięso z marynatą i pozostawićw lodówce
Gosia gotuje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa napoleonka bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, a także słodka dekoracja
Przepiski.plDziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych
Kuchnia PROzdrowotnaStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka
Salonik smakówprzygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki(...)sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy
Oryginalny smakSałatka ziemniaczana..prosta do zrobienia..przyszykowania z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria .Przepisów na takie niemieckie sałatki jest sporo..a ja skorzystałam z tego ..i robiłam "na oko"..a przyprawy do smaku.. ziemniaki ogórki kiszone cebula kostka bulionu warzywnego sól,pieprz do smaku Wyszorowane ziemniaki ugotować(...)rozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki ,następnie pokroić w kostkę średniej wielkości. Ogórki pokroić w kostkę, a cebule drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i lekko zakwasić wodą z ogórków, ale ostrożnie tak żeby nie było za bardzo słone. Dodać trochę ciepłego bulionu i zostawić na minimum 2 godziny , by składniki się przemacerowały
Moje domowe kucharzenieNiedziela, słońce i kolorowe śniadanie. Czego więcej potrzeba. I tak dzisiaj kolorowa propozycja śniadaniowa – sałatka z jajek, pomidorów i szczypiorku. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo Pęczek szczypiorku 2 pomidory średniej wielkości 10 pomidorków koktajlowych Majonez Słodka śmietana Sól Pieprz Wykonanie: Jajka i 2 pomidory kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na cząstki. Kilka łyżek majonezu mieszamy(...)śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklanej misce układamy warstwowo jajka, szczypiorek, pomidory w kostce ( jajka i pomidory lekko solimy i posypujemy pieprzem )majonez. Ponownie jajka, szczypiorek, pomidorki koktajlowe i majonez. Górę dekorujemy kilkoma cząstkami pomidorków koktajlowych i szczypiorku. SMACZNEGO
Smaki EwyHej! Wracamy do zdrowych pyszności, więc dzisiaj będzie doskonała alternatywa dla śniadań na ciepło z udziałem mąki pszennej. Mąka jaglana to mój osobisty hit pod względem
Kuchnia PROzdrowotnazioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy całą pierś. Co 3 minuty zmieniamy strony. Smażenie piersi w całości spowoduje, że kurczak będzie bardziej soczysty(...)paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek ze skórą w plasterki. Warzywa układamy na talerzu, pośrodku staramy się ułożyć z nich "górkę". Na warzywach rozkładamy kurczaka. Posypujemy startym parmezanem. Sałatkę posypujemy grzankami. Ja użyłam gotowych, ziołowych, które kupiłam w Lidlu. No miski wlewamy jogurt, majonez, wyciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek. Po wymieszaniu wstawiamy
Mój Smak na ŻycieDostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory(...)pesto alla siciliana). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy. Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego ;) Może Włosi obraziliby się z takiej profanacji pesto, może
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa(...)umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada 1) na zimno danie świetnie nadaje się na pożywna sałatka Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam
Świat Smaku