Kolejny, cudowny i ... upalny weekend trwa ... :) A Wy być może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :) Mam
Garniec MagaliePyszna, zdrowa i niezwykle sycąca sałatka, może zrobić furorę na każdej majówce. Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny mieć ją w swoim jadłospisie. Nie napracujemy się też za wiele przy jej przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka nasion cieciorki (ciecierzycy) 3 łodygi selera naciowego 5 - 6 suszonych pomidorków 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Wieczorem namoczyć(...)zimnej wodzie cieciorkę. Wody ma być tak na 2 cm ponad ziarno. Następnie zagotować wodę i przełożyć do niej cieciorkę. Gotować do miękkości około 50 minut, pod koniec gotowania lekko posolić. Ugotowaną wystudzić. Suszone pomidorki z torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej wody, następnie zlać wodę i dodać oliwę z oliwek ( pomidory powinny być zanurzone w niej
Kuchcik gotujekoperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów z dorsza 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być(...)oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Rybę smażyć na średnim ogniu tak długo, aż panierka będzie lekko brązowa. W międzyczasie przygotować sos koperkowy. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać do niego mąkę i całość chwilę ze sobą przesmażyć. Gdy masa zmieni kolor (na jasny brązowy) dolać
Ugotowaćpomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego(...)smaczne :)Składniki:duże pomidory,mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów,masło,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek.Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy pomidor pęknie podczas zapiekania.Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno
Codzienna kuchnia niecodziennadyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól(...)się nie przypaliły. przez około 20-30 minut.Na koniec oprószamy je grubą solą morską i szczyptą chili. Pestki najlepiej smakują gdy są jeszcze letnie i lekko chrupiące
Kulinarne przygody Gatityczasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu(...)krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki. Przekładamy na blaszkę, gdzie zebrał się sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław (przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe: 100 ml śmietany
Smakowity Blog KulinarnyMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh
Karo in the Kitchenpiekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki obrałem ze skóry, wykroiłem z nich gniazda nasienne i pokroiłem na cienki (około 3 mm) plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem(...)przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej. Po wyjęciu tarty z piekarnika udekorowałem ją zygzakiem z kremu balsamicznego. Danie doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów
Wyprawy kulinarneCzy warto kupić odkurzacz pionowy jaki bezprzewodowy odkurzacz pionowy wybrać? Czy warto kupić odkurzacz pionowy, jaki odkurzacz pionowy bezprzewodowy jest najlepszy - przed tymi dylematami staje chyba
Cztery Fajeryprzed ugotowaniem), 1/2 słoika papryki konserwowej, 3/4 puszki kukurydzy , 1 puszka groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka płynnego miodu, sól, biały pieprz. Zdaje sobie sprawę, że przepisów na sałatki z makaronem i kurczakiem są dziesiątki. Jednak ta wyróżnia się dobrze skomponowanym, delikatnym smakiem - a to dzięki zastosowaniu miodu i białego pieprzu. Spróbujcie - warto :) Kurczaka pokroić w dość drobną kosteczkę(...)całą noc. Następnie mięso przełożyć na patelnię i podsmażyć przez niezbyt długi czas, żeby mięso nie było twarde i wysuszone. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Paprykę wyjąć ze słoika, odsączyć i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i groszek odsączyć. Do miski przełożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawić miodem, solą i pieprzem
Świat Domowej KuchniWyśmienicie smakuje z rybą do obiadu w towarzystwie ziemniaczków. Pomieszane smaki słodko - kwaśne z dodatkiem jabłka. Pyszny dodatek do obiadów - pasuje do gulaszów, kotletów schabowych, kotletów
Zasmakuj Kuchnizakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia. Wiśnie prawdopodobnie stanowiły(...)zainicjował posadzenie drzew wzdłuż drogi do Tadeuszowa. Z czasem wiśnia bardzo się rozpowszechniła w pasie nadwiślańskim i stąd wzięła się jej nazwa nadwiślanka. Owoce mają intensywną barwę, są okrągłe, lekko spłaszczone. Miąższ jest ciemnoczerwony, jednolity w całej objętości owocu. Owoce są jędrne, soczyste, aromatyczne, o smaku charakterystycznym dla wiśni i bardzo intensywnym. Są lekko cierpkie. Owoce otrzymywane są z uprawy
królestwo garówWczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń , które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie(...)dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut. Smacznego
Z miłości do słodkościziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z majonezem i ulubioną sałatką. Pasują niemal do wszystkiego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1,5 kg ziemniaków 125 ml oliwy lub dobrego oleju roślinnego listki z 4 gałązek rozmarynu 4 ząbki czosnku w łupinach / można(...)osolonego wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do średniego i gotujemy około 12 minut (w zależności od wielkości), aż ziemniaki zmiękną, ale w środku nadal będą lekko twarde (nie mogą się rozsypywać). Oliwą lub olejem zalewamy dno większej brytfanki i wstawiamy ją do piekarnika na około 6 minut, aby dobrze się nagrzała. Dokładnie odcedzamy ziemniaki i ostrożnie przekładamy
cool and mintyzapobiegnie odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczyku;) Ważne też by w ciągu dnia przestrzegać w miarę stałych pór posiłków i nie czekać z najadaniem się do kolacji. Tu propozycja baaardzo smaczna, lekka i szybka . Wracając tak późno do domu nie mam już wiele czasu (i energii) na długie stanie "przy garach" Zapraszam do eksperymentowania:) Składniki (dla 1 osoby): 4 plastry koziego(...)pastą z awokado i delikatnie zroluj W osobnej misce zmieszaj ze sobą rukolę, oliwki oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę W kubeczku zmieszaj olej z przyprawami i wylej do sałatki Kolacja gotowa Smacznego
pyszne zdrowościurzekną Wasze podniebienie. Szczaw to zasoby witamin A, C czy B, to źródło: krzemu, żelaza czy też wapnia i magnezu. Łosoś to znakomita porcja białka i witaminy E. Cała sałatka jest tak skomponowana by kompleksowo odżywić nasz organizm. Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: Kilka liście szczawiu Kilka listków sałaty masłowej Pół pomidora malinowego(...)odrobinę cukru, soli i pieprzu Przygotowanie: 1/ Rwiemy na mniejsze kawałki umytą sałatę i szczaw, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, listki mięty, kawałki łososia, płatki migdałowe oraz suszoną żurawinę. Lekko mieszamy 2/ Polewamy wszystko sosem i gotowe. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaoknem wielki błękit, soczysta zieleń i cudowny zapach wiosny. A na blogu lekka wiosenna surówka z młodej kapusty, którą mogłabym jeść na okrągło, do każdego obiadu. Wersję z rzodkiewką i limonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora(...)wody sok z połówki limonki kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą
Czerwień i błękitmorskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki... 7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym masłem/ brioch w karmelu Danie lekko kontrowersyjne, nie każdemu musi smakować. Ale jeżeli lubimy ten smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”. (Na zdjęciu parfait troszkę(...)aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino... Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie. zdjęcia
królestwo garówkrólewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki sosu(...)łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.Dolać ocet winny, doprawić solą
Codzienna kuchnia niecodzienna