lekka salatka - 2636 przepisów (strona:113/176)

Deser chia z sorbetem malinowym + mini relacja z warsztatów 154

szklanki mleka roślinnego 400g mrożonych truskawek 4 banany melon 4 łyżki słodziku do mleka (ksylitol/cukier trzcinowy itp) WYKONANIE: Mleko roślinne lekko dosładzamy, dokładnie mieszamy z nasionami chia- najlepiej użyć ubijaczki do jajek- odkładamy na 15-30 min.Truskawki lekko rozmrażamy, blendujemy, wykładamy do szklanek jako pierwsza warstwa deseru, jako kolejną warstwę kładziemy stężałe nasiona chia. Banany i melona obieramy, blendujemy razem(...)uczestniczyły, były bardzo miłymi i wyrozumiałymi osobami. Zaprezentowałam przepis na  zupę tajską , groszkowe falafele w sosie pomidorowym,  szpinakowe kotlety z serem mozzarella , deser chia, gulasz warzywny oraz sałatkę z rukoli i gruszki, którą wkrótce pokażę wam na blogu. Warsztaty nie tylko dla Pań były pewnego rodzaju lekcją, ale też i dla mnie. Wymieniłyśmy się radami, z których

healthy dreams
Rolada kanapkowa z szynkowara 140

Smaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek. Składniki: 1 kg schabu 1 duża pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku Po pół łyżeczki każdej przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej słonecznikowy sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób przygotowania: 1. Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić(...)największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone. 2. Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka. 3. Całość zwijamy w roladę. 4. Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą

Kuchnia w czekoladzie
142. Bób z kiełbasą 108

Nadszedł już sezon na bób! Dotąd jedyną znaną mi potrawą z tego warzywa to bób z wody polany masełkiem z bułką tartą, lub też sałatka z bobu. Danie z kiełbasą jest równie smaczne, pod warunkiem, że kiełbasa nie będzie królowała nad bobem i nie zabije jego smaku. Zresztą sami musicie sobie wyważyć te proporcję. 0,5 kg bobu(...)ząbki czosnku 1 cebula 100 g masła Sól, pieprz, majeranek Bób gotować 5 minut, następnie odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić dodać cebulę, lekko podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyprawić. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać bób i dusić do jego miękkości

Jadło i czytadło
Sałatka ze smażonej cukinii 126

Cukini ciag dalszy.Ta salatka ze smazonej cukini moze byc smakowitym dodatkiem do dania obiadowego,jak tez stanowic  zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne,bo smazone,ale na pewno bardzo smaczne.Dodatek orzeszkow piniowych i skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej. Skladniki na 2 porcje: 2 cukinie -zielona i zolta 2 lyzki orzeszkow piniowych 2 lyzki(...)oliwy sol,pieprz 1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytryny Wykonanie: Orzeszki piniowe lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu.Dwie cukinie umyc i pokroic w 1 cm plastry. Na rozgrzanej patelni podsmazyc cukinie z obydwu stron,az zmiekna i lekko sie zrumienia Wylozyc na talerze,posolic,dodac pieprz,starta skorke z cytryny i pokropic sokiem z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik jogurtowy 162

sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich.  Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :) Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt  z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml bakalie - u mnie drobno pokrojone suszone(...)jogurty - ucierać Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie. Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł.  W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód

Proste Potrawy
Sałatka z makaronem i czerwoną fasolą 265

Składniki: 100 g makaronu 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 10 pieczarek 3 ogórki konserwowe 3-4 liście sałaty 1 cebula 4 łyżki majonezu sól

magiczna kuchnia Kasi
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 174

gotujemy na średnim ogniu. Każde 500 g ośmiornicy gotujemy około 20-25 minuti. Miekkość sprawdzamy widelcem, ma gładko wchodzić w mięso. Ośmiornica nie może być rozgotowana i powinna byc lekko “al dente”.  Podczas gotowania cedzakiem zdejmujemy ewentualne szumowiny.  Ugotowane mięso pozostawiamy w garnku do ostygnięcia.   Ośmiornicę wyjmujemy z wywaru, osuszamy i przystępujemy do krojenia. Przy pomocy(...)jest. Kroimy jak jest wygodniej. Z reguly odcinamy worek, kroimy go na paseczki, odcinamy macki i kroimy na kawałki.  Tak przygotowana ośmiornica gotowa jest do przygotowania każdej sałatki. Świeża, nieoczyszczona mątwa to troche większe wyzwanie. Trzymając mątwę do dołu głową dobrze ją myjemy pod bierzącą wodą.  Po pierwsze musimy usunąć owalny szkielet. Aby to zrobić należy wsunąć palec

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z brukselką 339

Witam Was! Brassica oleracea gemmifera - brzmi dziwacznie? Chyba tak, aczkolwiek pod tą nazwą kryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska). Swoim

Pora coś zjeść
Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut 381

kaszy gryczanej palonej, 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soli,  garść listków bazylii. Sałatka z wodorostami opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit, 1/3 szklanki suszonych wakame, 100 ml świeżego sok ananasowego Marwit, 50 ml oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/2-1 chili, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie(...)łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka sezamu (opcjonalnie do posypania). Dresing z wodorostami Przygotowanie: Kasza jabłkowo-bazyliowa W rondlu rozgrzać masło, wsypać kaszę gryczaną, trawę cytrynową lekko zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, dodać do kaszy, smażyć 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Marwitki pokrojone w kostkę (ok. 7x7 mm) lub wycięte kulkownicą dodać do kaszy

SzczyptaSmaQ
Chicken Tandoori 193

mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao 1 zielona papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach.  Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka kalmary (trzymane we wrzątku około 2-3 minut) Sałatkę skropić sokiem z limonki

ClauditteMissCooking
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 204

Sałatka. Smaczna, prosta i efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje)100 g wędzonego łososia7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych1 jajko ugotowane na twardokoperekkapary do posypaniasos2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzpapryka przygotowanieWymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej.( odłamujemy koniec(...)szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki, szparagi pokroić na 3 cm kawałki, łososia pokroić w paski, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i podawać . Smacznego

Stare Gary
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 442

tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy pieczenie trzeba wydłużyć. Jeśli pieczenie na termoobiegu(...)brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post ZAPIEKANA CUKINIA

Nerds Kitchen
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1153

uzyskania jednolitej konsystencji. Możliwe, że sos będzie się rozwarstwiał – nie martwcie się, na smak to nie wpłynie, a wygląd sosu i tak nie ma większego znaczenia, bo zniknie w sałatce. Sos odstawiamy do lodówki. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (1 min): myjemy ją i oczyszczamy z błonek. Nie kroimy jej – smażona w całości zachowa soczystość. Obsypujemy ją solą, pieprzem oraz słodką(...)pokrójcie w ćwiartki. 4. SMAŻENIE KURCZAKA (10 min): zamarynowanego kurczaka smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu – z jednej i drugiej strony po ok. 2 min do lekkiego zarumienienia. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kurczaka jeszcze ok. 4 min z każdej strony na małym ogniu. Kurczak będzie gotowy, jeśli wgłębienie po lekkim naciśnięciu palcem na środek piersi natychmiast

Nerds Kitchen
Proste danie wegetariańskie: kasza quiona, soczewica i warzywa. 122

łyżki oliwy z oliwek, 10 czarnych oliwek, 1 łyżka drobno pociętej natki pietruszki, 1 kostka rosołowa. Przygotowanie: Zamaczamy na noc soczewicę. Gotujemy ją w większej objętości wody. Oddzielnie, lekko podrumieniamy cebulkę. Dodajemy do niej pokrojony seler. Razem gotujemy pod przykryciem na łagodnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy do nich marchewkę, zioła prowansalskie, oliwki, kaszę quinoa i ewentualnie kostę rosołową. Całość(...)Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Kulisy mojego fotografowania kulinarnego z Instagramu . Oj te dzieci. Zawsze tak samo kreatywne. Hi hi hi.     Kulisy mojego fotografowania i salatka z quiona. Juz wrzucam przepis na Moda na Bio. #healthy #healthylifestyle #healthyfood #followall #fit #fitness #creation #foodphotography #foodphotography #foodporn #instafit #instafood #kids #quinoa Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared

MODA NA BIO
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 114

otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa ! Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy fasolkę. Chwilę ją przesmażamy, żeby lekko zmiękła. Następnie wlewamy całą passatę i i dusimy do miękkości. Dodajemy jeszcze sporą ilość estragonu, pieprzu i czosnek pokrojony w płatki. Nie solimy, ponieważ passata zawsze ma w sobie sól(...)tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie

vegetanie
Słonecznikowiec 346

Słonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą

Kuchnia Łukasza
Sałatka brokułowa z boczkiem 133

sałatce po raz pierwszy usłyszałam od koleżanki z byłej pracy. Jadła taką sałatkę na weselu i bardzo ją zachwalała. Pomyślałam, że zrobię ją również ja:) Wyszła bardzo dobra, ładnie prezentowała się w szklanej salaterce, dlatego też i Was zachęcam do jej przygotowania:) 2 brokuły 1 op. sera feta 300 g wędzonego boczku (u mnie parzony, w plasterkach) 5-6 jajek(...)puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Boczek kroimy na plasterki. Wysmażamy na chrupko na rozgrzanej, suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy z majonezem

Smaki Na Talerzu
Lekka jogurtowa sałatka z cukinii 461

Niskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 199

Dostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli. Opisałem to na naszym drugim blogu w poście " Rewanż po saudyjsku " ( tutaj link ) Na szczęście oprócz wersji arabskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Botwinka 169

ciężkostrawnej zimie, po wszystkich gęstych, tłustych zupach mających ogrzać nas w mroźne dni czas na coś lekkiego, wiosennego, oczyszczającego. Ma być wiosennie, niech będzie kolorowo, powinno też być dietetycznie, by zrzucić te kilka kilogramów, które przyczepiły się do nas podczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną(...)Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4138

Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie;Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą(...)odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.  Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania