Najlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody(...)szklanka cukru 2 szklanki octu liście laurowe ziele angielskie Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Kapustę i cebulę poszatkować. Kapustę zasolić, gdy puści sok można lekko odcisnąć. Cebulę zagotować, odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty
Apetyczna babeczkaTypowy przepis na ciasto na niedzielę , pochodzący z zapisków mojej mamy, został przerobiony przeze mnie na wersję bezglutenową. Murzynek ten jest leciutki jak puch, ale nie
Kawa z mlekiemPuszyste ciasto wanilinowe z truskawkami, to chyba jeden z licznych deserów, który całkowicie nie potrzebuje opisu, bo i tak wiadomo, że to jest boskie połączenie smaków
Kuchnia Łukaszajajka jeszcze płynne w środku, przyjemnie rozlewały się po sałatce. Chyba najbardziej zaintrygował mnie sos. Zrozumiałam, że w sałatkach z komosy to on jest bohaterem! Sałatka musi być mokra, nie ma nic gorszego niż sucha komosa! Zróbmy to! Czyli przepis na wegańską sałatkę z komosą ryżową Składniki sałatka na dwie porcje 2 duże garści miksu sałat (można przygotować(...)łyżki na porcję sałaty. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe. Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić). Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne paski, które później wydrążamy łyżką (jeżeli nie będzie się dało, to znaczy, że awokado nie jest dojrzałe). Wracamy do naszych dwóch
Fill The Bowlśrednia cebula pieprz sól 150 - 200 g makaronu świderki pełnoziarnistego lub z mąki semolina oliwa z suszonych pomidorów Przygotowanie: Makaron ugotować al'dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu, lekko wystudzić. Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Suszone pomidory z oliwy pokroić w cienkie paseczki, zaś pomidory suche z torebki najpierw zalać wrzątkiem(...)wylewać). Tuńczyka odsączyć i rozdzielić na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą z suszonych pomidorów (ilość stosowna do upodobań), sprawdzić tylko jak bardzo jest ona słona. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku
Kuchcik gotujeBardzo często szukamy inspiracji na przygotowanie pysznej sałatki do potraw z grilla. Jedną z naszych ulubionych sałatek była i cały czas jest sałatka ziemniaczana – idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziemniaki – Anuschka A*, tłuszcz, sól Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą i gotować „al dente'. Powinny być lekko twarde. Odlać wodę, odparować. Obrać ziemniaki ze skórki, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Podsmażyć na tłuszczu. Pyszne są smażone na tłuszczu gęsim. Ziemniaki typu sałatkowego nie rozpadają się podczas smażenia i zostają ładne plasterki. Solić po podsmażeniu. * Typy kulinarne(...)sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich
królestwo garówSałatka brokułowa z pomidorkami, cebulą i jajkami, polana sosem jogurtowo-majonezowym. Bardzo smaczna i prosta do przyrządzenia. Poniższą sałatkę najlepiej przygotować na pojedynczych talerzach, ponieważ dzięki temu brokuły nie rozpadną się. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży brokuł 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) 3 ugotowane na twardo jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)majonezu sól, pieprz Brokuła umyć i pokroić na mniejsze różyczki. Gotować kilka minut we wrzącej wodzie. Gdy będzie lekko miękki przelać go zimną wodą, aby nie stracił na jędrności. W międzyczasie cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Pomidorki umyć i przekroić na dwie części. Na talerzach układać różyczki brokuła, przekrojone pomidorki, cebulę, na samym wierzchu ułożyć obrane
UgotowaćHej! mam dla Was pomysł na pyszną pizzę :). Nie lubisz nadmiaru ciasta w pizzy? nie chcesz jeść grubych bezsmakowych rantów? Jest wyjście :) lekka pizza margherita
Kuchnia PROzdrowotnaDynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu(...)danie nadaje się zarówno jako forma przystawki, jak również na lekką jesienną kolację. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 300 g dyni suszone pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku pieczywo typu bagietka słodka papryka oliwa sól, świeżo mielony pieprz Szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną
kulinarnyJaDzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia :) Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii
Codzienna kuchnia niecodziennadodatek do sałatki lub jako zwieńczenie kanapek.Z pewnością najwięcej fanów będą miały wśród dzieci jednak niektórym dorosłym możliwe, że również przypadną do gustu.Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Składniki:ok. 250 g pomidorków koktajlowychok. pół słoiczka czarnych oliwekłyżeczka majonezusałata do dekoracji (opcjonalnie)Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Sposób przygotowania:Każdego pomidorka przecinamy na pół i przecinamy środek do 2/3 długości - lekko rozchylamy tworząc
Słodka Stronaziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano. Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych(...)Dodajemy przyprawy i mieszamy. Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS Otrzymałam je w ramach testowania od firmy SyS. Stanowią wyśmienity dodatek do dań z mięsem jak również do sałatek czy zup. Smak mają taki sam jak "normalne" ziemniaki :) Zabierają dużo mniej miejsca i są bardziej praktyczne w przechowywaniu. Jak dla mnie bomba
Emcia Pichcimnie dziś mija 11 dzień oczyszczania. Czuję się wspaniale,bardzo lekko i mam pełno energii. Oczywiście kryzysy się zdarzają : przez 3 dni bolała mnie lewa ręka( kiedyś miałam kontuzję), inne bóle w miejscach chorobowych. Wszystko to cieszy i sprawia,że człowiek brnie do przodu dalej,mimo,że zachcianki pojawiają się,głównie na mięso. Ale dam radę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień(...)później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje : 1. Sałatka z selera naciowego: 1-2 łodygi selera naciowego 1 pomidor 1 jabłko Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki. Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą soli. 2. Leczo: 1 cukinia 2 papryki 1 duża cebula Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej
Niespełnione zdolności kulinarnemiękkością i mlecznym posmakiem rozpływającym się w ustach. Najbardziej cenioną odmianą mozzarella di bufala są produkty pochodzące z rejonu Campania. http://www.dietasrodziemnomorska.com.pl/pl/article/mozzarella-di-bufala-74.html Mozzarella nadaję się do sałatek (np. Caprese), szynki parmeńskiej, pomidorów i ziół. Zazwyczaj występuje w postaci obłych, pokrytych serwatką kulek. Może przybierać również kształty małych kuleczek, wałków, wiórków lub warkoczyków. Ser mozzarella(...)ciągliwości po roztopieniu, stąd tak często możemy go spotkać w powszechnie spożywanej pizzy. A jak się ma sprawa kaloryczności? Niestety, ser ten jest tłusty . Mimo pozornie wyglądającej delikatnej i lekkiej konsystencji to 100 g tego produktu zawiera 260 kcal , 20 g białka i 16 g tłuszczu. Pamiętajmy również, że przysmak ten, jak każdy inny ser, zawiera wiele kwasów nasyconych, które
Moja Mama Gotuje