lekka salatka - 2636 przepisów (strona:102/176)

Kurczak ( gotowany) z brzoskwiniami i pieprzem 286

zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię potrawki , panieruję

Buniabaje w kuchni
Sałatka z tuńczyka 564

Sałatka z tuńczyka jest dobrym pomysłem jak szybko i smacznie zaspokoić głód domowników po powrocie np. z pracy. Zdjęcie sałatki może zbytnio nie zachęcać do jej zrobienia, robiąc ją tak na szybko nie przywiązywałam zbyt dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód poganiał). Zapewniam jednak, że z jej smaku powinien być zadowolony każdy. Składniki: 1 puszka(...)ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) pieprz sól Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić.  Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno

Kuchcik gotuje
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i brokułem 428

Składniki: 250g makaronu penne brokuł -1 sztuka czerwona papryka- 1 sztuka 1 udko wędzonego kurczaka czerwona cebula kukurydza konserwowa 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 4

Czerwona Porzeczka
Zdrowe święta! 110

święta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów:        Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy jogurtem naturalnym          Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych(...)przy tym bardzo smacznie. Unikajmy polewania pierogów tłuszczem i skwarkami.          Nie zasiadajmy do stołu z pustym żołądkiem – pół godziny przed kolacją zjedzmy coś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie wieczerzy          Zamiast soli używajmy przypraw pobudzających trawienie – rozmaryn,  majeranek,  tymianek, mięta, chili, bazylia, cynamon

Powiedz dietom nie
sałatka brokułowa 140

sałatka to w mojej kuchni zdecydowana faworytka wśród wszystkich sałatek . Lubimy ją ze względu na smak i łatwość wykonania. składniki: 1 brokuł (lub paczka mrożonego) 150 g szynki konserwowej 200 g sera typu feta 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika wykonanie: Brokuł dzielę na różyczki i wrzucam na lekko

babka w formie
TABBOULEH Z BOBEM, ORZESZKAMI PINII I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ 142

jest Tabbouleh – odmiana sałatki warzywnej z kaszy bulgur, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz świeżych ziół. Ja dziś mam dla Was swoją wersję Tabbolueh z dodatkiem bobu, którego teraz pod dostatkiem na naszych targach, placach i straganach. Połączenie bobu z kaszą bulgur, orzeszkami pinii i świeżymi ziołami z własnego ogródka jest fajnym pomysłem na lekki obiad w te upalne

Ostra na Słodko
Chipsy z topinamburu 125

roślina o bardzo ciekawym, lekko orzechowym smaku. Jeszcze do niedawna niedoceniany i prawie zupełnie zapomniany dziś wraca do łask. I dobrze, bo jest pyszny! Bulwy topinamburu można jeść na surowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek, zup lub przygotować z niego

Smakowity Blog Kulinarny
Klopsy jaglane z kalafiorem , kiełbasą bekonową zapiekane pod sosem bolońskim. 168

chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z młodym szpinakiem, jabłkiem i jagodami goi 168

postała sałatka. Składniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie: Umyty szpinak w całości wrzucić na patelnię, lekko posolić i dusić aż przywiędnie (5 minut). Zdjąć

greenscarf
Sery, wina i Kruliq..... 104

oliwką Manzanilla Sałatka w szklance: sałata cukrowa, ser kozi sałatkowy, Sery Polskie, orzechy włoskie, jogurt naturalny i konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni z kardamomem Gruszka z Goudą Przemkowską w miodzie lawendowym    Do serów podane zostały wina: Cava Palau Semi Seco (Hiszpania, Katalonia, półwytrawne)   Villemarin Blanc (wytrawne, lekkie, świeże – szczepy: biały

królestwo garów
LEKKIE I ZDROWE POTRAWY NA WIELKANOC 1100

angielskie, liście laurowe. Lekko osolić wodę, doprowadzić ją do wrzenia. Obrać cebulę, seler i pietruszkę i wrzucić je do garnka. Gotować barszcz na mniejszym ogniu przez ok. 25 minut. Dodać bulion. Zupę zabielić możemy jogurtem naturalnym - należy go najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki.     5. SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ

Katsuumi
Sałatka z fasolki szparagowej 238

ugotować tylko po to by zrobić tę sałatkę . Jest bardzo smaczna!składniki350 g fasolki szparagowej260 g pomidorów20 g kaparówduży pęczek koperkuoliwa z oliwekchili w płatkachszczypior (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowanieFasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie  - kilkanaście minut  od zagotowania wody.aby była miękka ale nie rozgotowana, albo na parze. Lekko przestudzoną fasolke podzielć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić

Stare Gary
TZATZIKI 185

pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej.Składniki:1 zielony ogórekop. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy go w lodówce)sólpieprz1 ząbek posiekanego czosnkuodrobina soku z cytrynyWykonanie:Ogórek zielony kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na oczkach. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na pół godziny

Walijskie Pichcenie
PARÓWKI W CIEŚCIE Z OREGANO 329

Blachę do pieczenia posypujemy lekko mąką i układamy na niej owinięte parówki w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej (urosną w trakcie pieczenia). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp. 170 stopni do zarumienienia się ciasta. 5. PODANIE Parówki wyciągamy z piekarnika, podajmy z ketchupem, musztardą i sałatką z ogórków. Chrupiemy

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania