Przepis na tę sałatkę dedykuję wszystkim mięsożercom :) SKŁADNIKI Brokuł Opakowanie sera typu feta Kawałek wędzonego boczku Ziarna słonecznika Pestki dyni Śmietana/Jogurt grecki Majonez Pieprz Czosnek granulowany Sól WYKONANIE Brokuł podzielony na mniejsze części gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, a potem zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na patelni, aż zrobi
ZofianaZa oknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś zapraszam Was na pyszną i pełną wartości odżywczych sałatkę na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem) . Pogoda coraz piękniejsza, a więc warto zadbać o swoje zdrowie wprowadzając do codziennego życia dużo ruchu i zdrowego, pełnowartościowego jedzenia. Kasza jęczmienna jest niewątpliwie bardzo zdrowym i cennym produktem, który powinien zagościć w każdej kuchni. To bogactwo witamin, skrobi, błonnika, a także wieku składników(...)Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odsączamy na sitku. Jeszcze lekko ciepłą kaszę łączymy z 3 łyżkami łagodnego ajvaru. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w półplasterki lub drobniej rzodkiewkę, pokrojone na pół pomidorki i szczypiorek, doprawiamy całość pieprzem, delikatnie mieszamy składniki. Na koniec dodajemy garść miksu sałat, delikatnie mieszamy, próbujemy i przekładamy do miski w której podamy sałatkę. Smacznego
Słodkie okruszkiprzepis to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy lubią jadać lekkie ale zarazem sycące obiady. Idealne rozwiązanie jako obiad do lunchboxa do pracy czy uczelnie. Przepis jest oparty na produktach sezonowych, czyli to co lubię najbardziej! Świeży młody bób, kasza jaglana o doskonałych właściwościach odkwaszających nasz organizm. Sałatka na ciepło bądź zimno, tak jak wolisz , tak jak lubisz. Mi osobiście
SMYKWKUCHNIprzyrumieni dodajemy ją do sosu. Na końcu dodajemy koncentrat. Przyprawiamy na lekko pikantnie. Placki ziemniaczane robimy według podanego przepisu, smażymy je na dużej patelni z obu stron. Na dużym talerzu kładziemy placka, smarujemy go gęstym sosem mięsnym, składamy na pól i polewamy po wierzchu śmietaną. Wspaniale smakuje z sałatką z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka polaną sosem winegret. Smacznego!!! Placek
sierotka maRysia w kuchniprzepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. Fajnie komponuje się z mięsem
Walijskie Pichceniesałatka za każdym razem nabiera innego ciekawego wyglądu. Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem SKŁADNIKI: 200 g drobnego makaronu sól 2 wędzone udka z kurczaka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy zielona cebulka 50 g cebulek marynowanych pieprz 3 jajka Przygotowanie: Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykonanie super łatwe:), macie ochotę ?, to zabieramy się za szybką sałatkę z pieczarek.Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut
Apetyczna babeczkaZapraszam na lekką i bardzo zdrową przystawkę z jajek na miekko w sercach karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie. Karczochy pełne witamin i mikroelementów, jajka zródło białka i wapnia, a wszystko podane na pieżynce z drobnej sałatki z żurawiną i pestkami dyni. Najbardziej pracochłonna jest obróbka karczocha. Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy miseczkę z wodą
Mia Cucina SofietaPokrojone mięso dajemy do garnka. Smażymy aż będzie lekko brązowe. Dodajemy bullion, zagotowujemy . Dodajemy pokrojoną marchew I pieczarki. Zmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie.Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych I sałaty. Zyczę smacznego
Smaki EdytyKolejna odsłona surówki z pekinki - tym razem wzbogacona o moje ulubione pędy bambusa. Surówka i ich udziałem jest pysznie chrupiąca i ma zdecydowanie bogatszy
Walijskie PichceniePrzepis ten bierze udział w wielu akcjach, dlaczego? Bo jest bardzo zdrowy i pasuje idealnie na Wielkanocny stół. Lekka, smaczna i bogata w składniki odżywcze. Jakie? O tym niżej :)Jak wiadomo awokado jest źródłem potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co obniża poziom "złego" cholesterolu i podwyższa poziom "dobrego". Poprawia nasz wzrok i pracę mózgu. Usprawnia pamięć i koncentrację(...)się paznokci, wzmacnia syntezę kolagenu i działa nawilżająco na skórę, nadaje włosom blasku. Wymieniać mogłabym godzinami plusy jadania cytryn.. Chyba nie muszę Cię już namawiać na zrobienie tej sałatki, rodem z Kuby! :)Składniki:1 awokado2 duże garście rukoliok. 10 pomidorków koktajlowych2 łyżeczki soku z cytrynyPrzygotowanie:Awokado rozłupać, wyciągnąć pestkę i obrać. Pokroić w kosteczkę. Do miski wrzucić rukolę
Czarnawisienkawiele sposobów, że nie znudzą się nigdy. Boże Narodzenie to święta pod znakiem między innymi własnie śledzi. Na naszym stole zjawią się pod postacią sałatki z czerwoną papryką, w śmietanie z bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :)Składniki(...)płatów solonych śledzi,2 średnie cebule,1 większa pomarańczowa papryka,1 szklanka soku pomidorowego,1 łyżka cukru,3-4 łyżki oleju,ostra mielona papryka - do smaku.Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca, nie powinny być całkiem "odsolone". Pokroić w paseczki.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennaczas na sałatkę z tego warzywa. Poza samym jarmużem znalazły się w niej słodkie jabłka, kwaśne kiszone ogórki i słone kapary, których smak dobrze komponuje się z tym warzywem. Sałatkę tę polecam jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Składniki (dla 2-3 osób): 150 g jarmużu 2 słodkie jabłka 2 spore kiszone ogórki 1 łyżka kaparów(...)ugotowane na twardo jajka sól i pieprz Sposób przygotowania: Z liści jarmużu wyciąć najtwardszą część nerwu głównego, a pozostałą część blaszek liściowych pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5-6 minut, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odcedzić ponownie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić
W SMAK