Kapusta z grochem i grzybami...Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta.Dodatek grochu i suszonych grzybów.Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:1 kg kiszonej
Gospodyni Miejskakawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje(...)się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie z zielonym kardamonem. Przelicznik wygląda następująco 5-6 strąków zielonego kardamonu to mniej więcej tyle co jedna płaska łyżeczka kardamonu mielonego 2- 3 strąki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna sałatka, która sprawdzi się na kolację czy do dań z grilla. Składniki: 1 brokuł 2 pomidory 1 pęczek rzodkiewki 1 mała puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)łyżeczka suszonego lub świeżego koperku Sposób przygotowania: 1. Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować ale center w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego wystudzenia. 2. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kukurydzę odsączyć z zalewy. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę. 3. Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać
Kuchnia domowa Anisałatki utrzymują mnie w przekonaniu, że tak naprawdę zdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym stole? Czy wiecie, że poprzez specyficzne jej suszenie ma ona tak naprawdę lekko słodkawy smak, a mimo(...)opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze. 3. Cukinię grillujemy po 2min. z każdej strony. 4. W tym czasie zajmujemy się
Kitchens AlphabetLekka, ale syta, zdrowa, ale smaczna Składniki 3/4 szklanki drobnego makaronu 250 g fileta z łososia 50 g kiełków 1 puszka czarnej fasoli 1 duży pomidor sól czosnkowa pieprz świeża … Czytaj dalej Sałatka z łososiem
czarrna od kuchniszybka i zdrowa sałatka, która nikomu nie będzie ciążyła zbytnio na żółądku. Doda energii i kolorów na parę ładnych godzin. Polecam szczególnie tym, którym zdrowe odżywianie nie jest obce i tym, którzy stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor
Z Kuchni Do Kuchnisobotę idealnie temu sprzyjała. Według mnie potrawy z grilla nie należą do lekkich, więc staram się podawać do nich coś bardzo świeżego, łagodnego dla żołądka i jednocześnie szybkiego. Przygotowanie wszystkiego do grillowania zabiera dużo czasu, więc szybkość wykonania jest tu istotna. Obecność mięty w sałatce nie jest przypadkowa, bo po wędzonych potrawach z dodatkiem węgla i tłuszczu przydaje się coś
Weekendy w domu i ogrodziewydzielić różyczki (jak na zdjęciu obok), ugotować w osolonej wodzie na al'dente (lekko twarde), ostudzić jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić na 4 części KROK 2 ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia przeznaczonego na sałatkę KROK 3 przygotować sos: do szklanki wlać kolejno majonez, jogurt naturalny, popieprzyć i posolić
smacznieinatematkolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwrzucajcie w komentarzach :) Dziś pomysł na drugie śniadanie, deser, albo kolacje :) Lekka, prosta i szybka propozycja. Uroku dodaje jej zdecydowanie sposób przygotowania, ale jeżeli macie tylko chwilę, nie musicie bawić się z foremkami i wycinać owocowe kształty. Wystarczy pokroić w kosteczkę. Zapraszam na sałatkę owocową. "Składniki:jabłkopomarańcz2 kiwi1/2 grejpfruta2 bananyananaskilka sztuk orzechów włoskichSposób przygotowania:Owoce myjemy i obieramy
Słodkie PrzyjemnościSałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sama sałatka zyskuje na smaku. Sałatka z makaronem na zimno jest pyszna, kiedy dodaję do niej mnóstwo ziół. Wybór dobrej jakości makaronu również wpływa na smak sałatki ale nie przesadzam z makaronem. Nadaje on sałatce strukturę, ale ja wolę dodać więcej warzyw i mięsa. Ilość makaronu podana w przepisie w zupełności wystarczy na sałatkę makaronową dla czterech osób. Sałatka(...)Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wsyp makaron do miski. Dodaj łyżkę oliwy i wymieszaj. Makaron nie będzie się sklejał. Pokrój ogórek, pomidor i cebulę w kostkę. Dodaj do makaronu. Dodaj odcedzoną kukurydzę, pokrojonego kurczaka i posiekane zioła. Rozgrzej patelnię i usmaż boczek. Ostudź na ręczniku papierowym. Następnie pokrusz do sałatki. Wymieszaj oliwę z musztardą
codojedzeniatuńczykiem, cukinią, marchewką i kukurydzą pod chrrrupiącą warstwą serową. To mój kolejny udany pomysł na smaczne i pożywne danie z piekarnika. :) Taka wersja ,,na ciepło" popularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;) Składniki (na ok. 6 porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym(...)łyżki kremowego serka kanapkowego - 2 łyżki musztardy - kubeczek jogurtu naturalnego - jajko - kilka plastrów żółtego sera (może być tarty) - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Marchew, cebulę i 3/4 cukinii pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Resztę cukinii pokroić w cienkie plasterki i odstawić
Kuchnia Elliesałatkę poleciła mi moja mama. Zrobiłam ją raz. I teraz robię często. Składniki: 2 czerwone papryki 2 czerwone pomidory żabek czosnku łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek Pęczek natki papryki Przygotowanie: 1. Nastaw(...)piekarnik na 200 stopni i upiecz w folii aluminiowej papryki. Po upieczeniu włóż do woreczka, aby skórka łatwo odchodziła. Idealnie będzie jeśli papryka się lekko zgriluje, będzie lekko przypieczona. 2. Na patelni upiecz pomidory w skórkach z jedną łyżką oliwy. Po upieczeniu, kiedy skórka będzie schodziła z pomidora można je wyjąć
AZgotuj!smaków. Przed nami najważniejsze, pora przejść do menu! Zamówiliśmy dużo różnych dań tak, aby spróbować jak najwięcej: Melanzane al forno con ricotta (bakłażan zapiekany z serem ricotta, podawany z lekko pikantnym sosem ze świeżych pomidorów) Tonno marinata alla tartara (tatar z marynowanego tuńczyka z papryczką chili, podany z rukolą, pomidorami koktajlowymi i kremem balsamicznym) Tagliatelle con carne di vitello(...)odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom, szukającym czegoś nowego. Ostatnie, pappardelle, było zupełnie innym makaronem. Każdy z nich miał swój niepowtarzalny smak. Zdziwiła mnie jego lekka słodycz i intensywność. Polędwica dobrze wyczuwalna, lekko twardawa. Danie zawierało dosyć dużą ilość przetworzonego czosnku, ale nie przeszkadzało mi to. Każda z potraw, która miała w sobie papryczkę chili nie była pikantna
Karola gotuje