mojej kuchni w dalszym ciągu trwają sałatkowe eksperymenty. Tak z wielkiego chaosu wyłoniła się kolejna szybka, lekka propozycja na bazie rzodkwi białej, mniej znanej krewnej rzodkiewki. Szkoda, bo przy swojej bardzo niskiej kaloryczności jest niezwykle bogata w cały szereg wartości odżywczych. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń(...)cerę i odporność. Zapraszam do wypróbowania przepisu… a kiedy już sami przekonacie się jakie to łatwe, szybkie i przyjemne, resztę czasu poświęćcie na wiosenny spacer. Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 biała rzodkiew 1 jabłko 2 garści mieszanki sałat kilka orzechów laskowych kawałeczek parmezanu Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie
Fitsweet.meSałatka z jajkiem, ogórkiem i awokado to doskonała propozycja na lekki obiad lub zdrowy dodatek do niego, który przygotujesz błyskawicznie! Duża dawka zieloności w towarzystwie jajka i prostego sosu jogurtowego. Jeśli szukasz dzisiaj pomysłu na danie (prawie) fit, ta salatka jest niemal stworzona dla Ciebie. Sałata, ogórek, awokado i jajko polane prostym sosem jogurotwym sprawdzi się [...] Artykuł Sałatka z jajkiem
Pogotujmy.plsię je w kilka chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne
SMYKWKUCHNIaromatoterapii i kąpieli relaksacyjnych. Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim
SzczyptaSmaQopisu miejsca, istnieje wiele dań, na które nie mogłam się zdecydować. W końcu wszyscy (po lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się
Kitchens AlphabetStudzimy kroimy w bardzo drobną kostkę. (drobna kostka to dla mnie podstawa!Nienawidzę warzyw w sałatce pokrojonych 1cm-1cm, brr...) Por,jabłko, seler naciowy, ogórki kiszone, ugotowane jajka także kroimy drobno. Groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majonez, łyżeczkę musztardy i mieszamy dokładnie. Na końcu czas na posiekaną natkę
Walijskie Pichceniewszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do garnka zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły. Ilości warzyw, które podałam to już warzywa obrane i gotowe do krojenia, jedynie waga
Monia miesza i gotujesałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to danie bywa dość często, idealny pomysł na lekką, zdrową kolację. Polecam! Jeszcze smaczniejsza będzie z oryginalną mozzarellą buffalo- z mleka bawolego (bywa taka niekiedy w przystępnej cenie w Lidlu). Składniki: - mozzarella (po 1 na osobę, lub dowolnie) - pomidory
Smaczne ZdroweSkładniki: 200 g makaronu penne 1 puszka kukurydzy 200 g szynki drobiowej 1 papryka czerwona 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki bazylii Sól, pieprz do smaku Przepis
Emcia Pichcipomocą przychodzą półprodukty. Dziś wybrałam szybką, makaronową sałatkę na zimno. Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod ręką. Ja dodałam słoiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”, polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą garść rukoli "Fit&Easy". Lekko i zdrowo! Dwa słowa o polędwicy bresaola. Bresaola(...)żelaza 1,4 mg (jadam jej więcej gdy mam oddać krew), fosforu 168 mg, oraz witaminy B i PP. Więcej o bresaola możecie przeczytać u Pascala . Makaronowa sałatka z bresaola, na upały Składniki na 4 osoby: 400 g makaronu 2 słoiczki warzyw w oleju Condiriso, nie ważne że są do ryżu,z makaronem tez pyszne)) parę oliwek i cebulek
Mia Cucina SofietaSałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek(...)koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.Przygotować sos.Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki - dokładnie, ale delikatnie wymieszać.Na wierzch sałatki posypać posiekaną natkę pietruszki.Smacznego
kolorowotorcikowosałatkę. Ta sałatka to fajna propozycja na śniadanie , kolację, spotkanie ze znajomymi czy święta. Polecam :) Składniki - wędzona pierś z kurczaka - czerwona papryka - por ( tylko biała część ) - dwa kiszone ogórki - 2 jajka ugotowane na twardo - 10 dkg makaronu ( u mnie małe muszelki ) - koperek świeży lub suszony - majonez, smietana - sól, pieprz Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie(...)twardo kroje w kostkę, przekładam do dużej miski, dodaję makaron, odciśniętego pora, posiekany koperek, 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam dokładnie. Sałatkę wstawiam na godzinkę do lodówki aby smaki się przegryzły :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczka mielonego kuminu 1 jajko, pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki razowej orkiszowej 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżki nasion sezamu sól, pieprz Sałatka z quinoa: 100 g quinoa 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki płatków migdałowych, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/2 pęczka natki pietruszki bulion warzywny sól, pieprz Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)bulionie warzywnym ok. 15 minut, następnie przekładamy do miski i lekko przestudzoną mieszamy z cynamonem, rodzynkami, płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki. Jogurt naturalny i grecki wymieszać w miseczce, dodać tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem
Plate of JoyRobiłam tę sałatkę w wersji z cebulą i z ogórkiem ale cebula nadała swoistego smaku a z ogórka popłynął sok i zrobiła się paćka. Najlepsza wersja to moim zdaniem wersja ze szczypiorkiem, który fantastycznie, wiosennie komponuje się z jajkami i nadaje lekkiej wyrazistości i ostrości całej kompozycji smakowej. Składniki: 6 dużych jajek 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka - kawałki(...)salaterce układać warstwami składniki w następującej kolejności: białka 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego szczypiorek + trochę soli warstwa majonezu ser żółty 1 puszka tuńczyka kukurydza warstwa majonezu starte żółtka Przed podaniem sałatkę należy schłodzić. Smacznego
Ze smakiem bez glutenusałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ... zresztą oceńcie sami :-)) Składniki: 200g ryżu ugotowanego na sypko puszka kukurydzy 4-5 ogórków konserwowych 3 puszki tuńczyka w sosie własnym majonez ser żółty 5 ugotowanych na twardo jajek 3 ugotowane marchewki pieprz szczypiorek Wykonanie: Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko ugniatamy(...)bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort
Walijskie Pichcenie