resztek ze świątecznego stołu postanowiłam zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin(...)soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :) Składniki na mięso i marynatę:2 gęsie piersi ze skórą2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 kulki jałowca2 gałązki świeżego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego majeranku200 ml czerwonego winaSkładniki na sałatkę:1 opakowanie rukolipół czerwonej cebulikilka świeżych lub mrożonych malinSkładniki
Bon Appetit Małgorzatywarzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza około 247 kcal, 11,3 g białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu(...)lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na małym ogniu na oleju, do czasu, aż się zeszkli. 3. Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i odsączoną cieciorkę. 4. Chwilkę smażymy, po czym dodajemy porwane liście jarmużu. 5. Smażymy jeszcze chwilkę, aż jarmuż zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Sałatkę podajemy
W kuchni Katieawokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone 1/2 opakowania serka Pesto i rukola(...)wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając aby nie uszkodzić łupin. Miąższ kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny
Oryginalny smakgdyby działo się to zbyt szybko, zawsze możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Po odwróceniu na stronę skórą do paleniska, dopiekamy ją dość mocno nawet aż do lekkiego zwęglenia (tylko nie przesadźmy!). Skóra jest gruba, a mięso już opieczone od góry, więc w ten sposób nie uciekną nam żadne soki. A mocno spieczoną skórę, która i tak jest(...)lekko się zarumieniło. Gdyby jednak działo się to zbyt gwałtownie, możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Odwracamy mięso na drugą stronę (skórą do dołu) i opiekamy przez kolejne 7-8 minut. Skóra powinna się dość mocno spiec. Po zakończeniu opiekania usuwamy całkowicie skórę (powinna dać się łatwo zdjąć w całości) i od razu podajemy łososia z sałatką
Kulinarna Pokusagałązek świeżej mięty sumak do posypania sałatki Sposób przygotowania klopsiki Pory kroimy na krążki grubości 2cm i gorujemy 20 minut na parze. Użyłam bambusowego parownika. W tym czasie mielimy mięso (jeśli kupiliście mięso w kawałku), dodajemy do niego jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy widelcem. Kiedy pory się ugotują i lekko przestygną miksujemy je pulsacyjnie w blenderze, żeby trochę(...)Wkładamy wszystkie klopsiki. Zalewamy bulionem, sokiem z 1 cytryny i całość solimy. Gotujemy pod przykryciem 25 minut i 3 minuty bez przykrycia. Podajemy polane jogurtem greckim i posypane natką. sałatka z kalarepy Kalarepy obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1,5cm. Liście jarmużu rwiemy (wyrzucamy łodygi) i dodajemy do kalarepy (oprócz kilku do dekoracji). Wszystkie składniki dressingu mieszamy
W kuchni wieczoremPomysł na sobotnią kolację z mojego ulubionego brokuła. Składniki: - 1 brokuł - 1 puszka kukurydzy - 4 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - ser feta - 10 dkg ziaren słonecznika
Zainspirowana w kuchniPyszna sałatka z owocami, które w tym tygodniu udało mi się kupić na rynku. Bardzo się zdziwiłam kiedy zobaczyłam piękne truskawki. Maliny i borówki jeszcze przez kilka dni będą dla nas dostępne, jednak to już jest końcówka sezonu na nie. Nie byłabym sobą gdybym pominęła użycia śliwek węgierek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Prosty dressing z syropu klonowego i soku(...)jeszcze letniego, lekkiego dania. Trochę na osłodę jesieni :) Składniki (2 porcje): 2 banany 10 śliwek węgierek 250 gram truskawek 100 gram malin garść borówek amerykańskich dressing: 2 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki soku z limonki Owoce kroję: banany w plastry, śliwki na ćwiartki a truskawki na pół. Wszystkie umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Prosto
Mango Papajakomorze w ścisłe określonych warunkach. Poprzez dojrzewanie traci ostry smak a zyskuje nowy lekko dymny słodko słony smak. Mnie przypomina pastę z trufli. Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki. Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach
AZgotuj!koktajlowym) to kolejny sos w naszej kolekcji, który doskonale sprawdzi się na grillu. Ma lekko słodki smak z nutą limonki u mnie dodatkowo wzbogacony o wyraźnie wyczuwalne brandy, więc idealnie pasuje nie tylko do owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek. Sos pierwszy raz zrobiła Fanny Cradock w 1960 do swojego słynnego dania z krewetek
Milion Smakówstron. Umytą sałatę wkładam do miski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem. Do upieczonej pity nakładamy na przemian sos, ketchup oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty ser to również go ścieramy na tarce i dołączamy
ChilliJemysałatka to po prostu rozkosz. Sami się przekonajcie. A jak zrobicie to dajcie znać. Składniki: na 4 osoby cukinia 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia -trochę 2 garście rukoli 8 pomidorków koktajlowych szparagi 1 słoik ciecierzycy Alce Nero 200 g makaronu penne Alce Nero Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej oraz pieprzu cayenne, 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)potnijcie cukinię w plasterki albo w paski i zgrillujcie lekko posoloną z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Po zdjęciu zgrillowanej cukinii posypcie ją posiekanym czosnkiem. Przetnijcie szparagi na małe kawałki. Na zwykłej patelni krótko je podsmażcie doprawiając solą i pieprzem do smaku. Do misy w której serwujecie sałatkę połóżcie rukolę, cukinię makaron, szparagi, przecięte na pół pomidorki
AZgotuj!Miałam mały problem - do jakiej kategorii zaliczyć to danie?? Jest dość sycące więc śmiało można je podać na obiad. Z drugiej strony wyglądem przypomina nieco sałatkę, którą można zaserwować jako przystawkę czy kolację. Tak czy inaczej jest to pyszne połączenie makaronu, tuńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw... Składniki: 250g makaronu świderki, 2 jajka, puszka tuńczyka w oleju, łyżka kaparów(...)gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami
Z miłości do słodkościPowstała ot tak, bo naszła mnie ochota na sałatkę po spacerze. Stojąc przed budką warzywniaka i patrząc na wiklinowe kosze pełne owoców i warzyw, zastanawiałam się, co mogłabym wrzucić do michy, szybko wymieszać i zjeść. Kupiłam brokuł i pęczek rzodkiewki, a reszta składników wyklarowała się sama. Składniki: 1/4 brokuła 3 jajka 6 główek rzodkiewki 1/2 czerwonej papryki 100g szynki(...)podgotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Rzodkiewki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni stopić masło, wrzucić pokrojoną w paski szynkę, podsmażyć. Do salaterki przełożyć brokuły, rzodkiewkę, paprykę, pokrojone jajka. Przygotować sos: w kubeczku wymieszać maślankę, śmietanę, majonez oraz musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, całość wymieszać i schłodzić
Raj dla Podniebieniacałość lekko doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajemy prażone orzechy i ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy. Wrzucamy 3/4 startego sera, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Tuż przed podaniem całość posypujemy resztą startego sera oraz włoskimi orzechami. Podajemy z prostą sałatką z oliwkami- sałatę mieszamy
Mango PapajaSkładniki na sałatkę: 5 listków sałaty lodowej 1 brokuł, jest to jakieś 500 g 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku - naszego polskiego 1 długi ogórek Składniki na sos: 5 ząbków czosnku - naszego polskiego 5 listków oregano 5 listków bazylii 250 ml jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki majonezu(...)kurczaczek będzie lekko chrupiący.). Na kurczaka kładziemy odcedzoną kukurydzę, a nią pokrojonego w kostkę ogórka. ostatnia warstwa to pokrojona w talarki, krążki cebula. Sos: Do miksera wlewamy jogurt i dodajemy majonez. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do miksera, potem bazylię i oregano. delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy. Sos przekładamy do osobnego naczynia. Sałatkę oblewamy sosem po nałożeniu
ClauditteMissCooking