Choróbsko mi nie odpuszcza... Zakatarzona musiałam dzisiaj pojechać na wykład z anatomii, ale całe szczęście udało mi się wrócić wcześniej. Jutro od rana mam zajęcia z
Be Fit Be StrongWczorajszy dzień wraz z dzisiejszym poświęcam nauce. Niestety.. wiem, że nie uda mi się nauczyć wszystkich mięśni w dwa dni. Nauczyć, nie przypomnieć, gdyż z
Be Fit Be Strongsajgonkami lub pulpecikami po wietnamsku . Marchewka użyta do surówki przyrządzona jest metodą stir-fry, smaży się ją z posiekaną papryczką chili i czosnkiem. Krótko obsmażona pozostaje jędrna, lekko chrupka. Bardzo polecam! Chińska surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i grzybami mun Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1 mała garstka suszonych grzybów mun 1 mała papryczka chili(...)posiekaną papryczkę chili. Podsmażyć mieszając, aż marchewka lekko zmięknie ale nadal będzie jędrna (około 3 minut). Następnie całość przełożyć do miski z kapustą i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i posypać sezamem. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pietruszki → Surówka z kapusty pekińskiej, pora i marchewki → Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką → Sałatka
Oryginalny smaklekko zmiękły (powinny być nadal lekko chrupiące). Groszek ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem jeszcze na ciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne Inspiracjeumyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do sałatek, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 25-30 minut w 180 °C (najlepiej pod przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą
Ugotowaćzdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki i pokroić. Pora pokroić na drobne kawałki. Jajka ugotować w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie ostudzić, obrać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę.Potrzebujemy:słoik selera konserwowegosłoik selera z marchewkąłodygę selera naciowego1 czerwoną paprykęszynkę - najlepiej drobiowąpuszkę kukurydzymajonezsólpieprzszczypiorekWykonanie:Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy sporą ilość szczypiorku
Walijskie Pichcenielekko orzechowa, w konsystencji trochę chrupiąca. Myślę, że warto jej spróbować, jeśli gdzieś ją zobaczycie. Jest tylko jeden szkopuł - w czasie gotowania (i już nawet moczenia), borlotti traci swoje śliczne różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek(...)pęczek posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, wrzuć do niej fasolę i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez 10-15 min., następnie lekko posól fasolę, zmniejsz ogień do małego i gotuj jeszcze 25-35 min. Dodaj pomidory z puszki i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 20 min., aż fasola będzie miękka
Chilli Czosnek i Oliwaświeżo zmielony pieprz 1 szklanka pokrojonych truskawek Dodatkowo: 200 g ryżu basmati Skworcu i 1 i 3/4 szklanki wody sól 1 łyżka oleju lub masła u mnie sałatka z nagietkiem Wykonanie: Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką(...)nadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać i odsączyć. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka ryżu będą się robić lekko przezroczyste. Następnie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy
Blondynka GotujeSałatka idealna do grilla lub na inne okazje. Zachwyciła wszystkich. Polecam Wykonanie – młode ziemniaki ugotować, ostudzić. Następnie pokroić na ćwiartki. Odłamać stwardniałe końcówki szparag. Pozostałe szparagi umyć i pokroić w skośne kawałki . Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, następnie wrzucić szparagi, skropić sokiem z cytryny. Lekko posolić. Smażyć mieszając co chwilkę około 1-2 minuty. Szparagi nadal muszą być
Kuchnia Pokoleńsmak jak kalarepa). U mnie dziś pyszna sałatka! Składniki: 1 brokuł 20 dag pieczarek 20 dag koktajlowych pomidorków 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem i osuszyć. Pieczarki dokładnie opłukać, cienko pokroić, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i gdy puszczą sok odlać
Tradycyjna Kuchniapieprz Przygotowanie: Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem. Ogórka obieramy, kroimy go w kostkę razem z serem fetą. Wszystkie przygotowane składniki łączymy, polewamy majonezem i śmietaną a doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z ulubionym chlebkiem
Zainspirowana w kuchnisera i jajek. Widziałam różne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez sól pieprz Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na niewielkie cząstki i obgotować w osolonej wodzie (ale tylko lekko) i odcedzić. Jajka ugotować na twardo
Jadło i czytadłoSałatki są ciekawą alternatywą dla kanapek - na drugie śniadanie :) Odpowiednio skomponowane dostarczają wszystkich potrzebnych składników odżywczych :) Składniki : 80 g tuńczyka z puszki garść sałaty np. lodowej 3 łyżki ryżu (najlepiej brązowy) 4 pomidory koktajlowe 1 ugotowane jajko 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz Do pojemniczka włożyć lekko rozdrobnioną sałatę, tuńczyka i ryż. Wkroić jajko i pomidory. Dodać majonez i doprawić
Chocolate Muffin Blog