już!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawka z chrzenem lub ćwikłą. Moźna ją mrozić lub przechowywać w lodówce kilka dni. Tu mała(...)Powinno być przynajmniej tak wysokie jak nasz kawałek. Jeżeli weźmiecie naczynie/garnek zdecydowanie większy niż kawałek mięsa i wlejecie zgodnie z moja radą wody do 3/4 wysokości mięsa – uzyskacie lekko gotowaną pieczeń i gar zupy gulaszowej Podobnie z przyprawami – im więcej mięsa tym więcej przypraw. Nie przejmujcie się tym ze ma być łyżeczka czy dwie – możecie wsypać
Kulinarna PatilogiaUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy(...)najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy krótko, często obracając. Podajemy na ciepło np. z sałatką. Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl
Kolizje SmakówGęsta gorąca czekolada to obiekt pożądania wieeelu kobiet :), do dziś trzeba było pójść do dobrej kawiarni by taką nas uraczono :). Od dziś zrobicie ją sami za
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 200g krewetek 100g masła mix sałat z Roszponką pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku sok z cytryny szczypta tymianku, soli, pieprzu pół Awokado Przygotowanie
Gaździnka warzydniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka(...)chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można jeść. Smacznego
Stare GaryPaprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujeoccie. Ogórki muszą być świeże, twarde i bez uszkodzeń, do marynowania zawsze wybieram małe ogórki, gdyż lubię ogórki takie na 2-3 gryzy. Moje ogórki są dosyć łagodne, lekko słodko-kwaśne, ale jak ktoś preferuje mocniejsze stężenie to może octu dodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sporo(...)słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 szklanka octu spirytusowego 10% 6 szkl. wody 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa. No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi(...)Vionneta, o którym Tomasz Prange Barczyński pisze: Nie chcę pisać, że było to „najlepsze nouveau” jakie w życiu piłem, z pewnością jednak odmienne – pozbawione nut bananowych i truskawkowych, blade, lekkie jak piórko, bardzo, bardzo subtelne i w swoim rodzaju – pyszne. Z tatarem zagrało
królestwo garówPomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa(...)łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów wraz z dodatkiem bazylii oraz czosnku sól, pieprz tymianek Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ją (wraz ze skórką) na tarce o średnich oczkach. Lekko posolić i odstawić. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, wbić jajka i przełożyć lekko odciśniętą, startą cukinię. Na sam koniec wsypać mąkę. Wymieszać. Ciasto na placuszki będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Blachę
UgotowaćTaka sałatka to dobry pomysł na lunch do pracy lub na kolację. Do sosu zamiast oliwy z oliwek użyłam jogurtu naturalnego i awokado co okazało się bardzo przyjemne w smaku. Bardzo prosta w przygotowaniu a jak efektywna. Składniki na 4 porcje: 2 duże piersi z kurczaka marynata do kurczaka: ząbek czosnku, zielona pietruszka, sól, pieprz) sałata lodowa 4 małe kromki(...)pieczywa pełnoziarnistego ogórek zielony sos: 400ml jogurtu greckiego, łyżka musztardy francuskiej, awokado 4 łyżki granatu do ozdoby rzeżucha Sposób przygotowania: Piersi przekrój wzdłuż i lekko roztłucz a następnie zamarynuj w posiekanym czosnku, posiekanej zielonej pietruszce oraz soli i pieprzu. Następnie odstaw do lodówki najlepiej na noc. Jeżeli nie masz na to czasu po prostu ugriluj lub upiecz w piekarniku. Przygotuj
wysmienitystopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry(...)podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz
Gotuj z Natkąniezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki(...)cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku
Apetyczna babeczkagśmietana 18% -190 gjajka -3 sztser żółty -100 gserek śmietankowy topiony - 1 szttłuszcz do smażeniakoperek pokrojony -2 łyżkisól, pieprz,bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyrosPRZYGOTOWANIE:Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek(...)Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut
Kuchnia Danusicontextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Jak zrobić śledzie na świąteczny stół? Oczywiście, śledzie to jedna z tradycyjnych przekąsek na bożonarodzeniowym stole. Można je zaserwować jako sałatkę lub tradycyjne śledzie pod pierzynką. Ja jednak wolę przygotować je w kilku prostych wersjach, tak aby każdy mógł wybrać smak, który najbardziej mu odpowiada. Miłośnicy tradycji z pewnością polubią śledzie(...)kilka godzin w wodzie lub mleku, aby nabrały delikatniejszego smaku. Wymoczone śledzie pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż ją na oleju, aby zmiękła i lekko się zrumieniła. Po tym czasie dodaj do niej cukier i koncentrat pomidorowy. Smaż około minutę, a następnie wlej na patelnię ocet. Dodaj również ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę. Całość
okolicepalnika.plKolejny, cudowny i ... upalny weekend trwa ... :) A Wy być może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :) Mam
Garniec MagaliePyszna, zdrowa i niezwykle sycąca sałatka, może zrobić furorę na każdej majówce. Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny mieć ją w swoim jadłospisie. Nie napracujemy się też za wiele przy jej przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka nasion cieciorki (ciecierzycy) 3 łodygi selera naciowego 5 - 6 suszonych pomidorków 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Wieczorem namoczyć(...)zimnej wodzie cieciorkę. Wody ma być tak na 2 cm ponad ziarno. Następnie zagotować wodę i przełożyć do niej cieciorkę. Gotować do miękkości około 50 minut, pod koniec gotowania lekko posolić. Ugotowaną wystudzić. Suszone pomidorki z torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej wody, następnie zlać wodę i dodać oliwę z oliwek ( pomidory powinny być zanurzone w niej
Kuchcik gotujekoperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów z dorsza 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być(...)oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Rybę smażyć na średnim ogniu tak długo, aż panierka będzie lekko brązowa. W międzyczasie przygotować sos koperkowy. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać do niego mąkę i całość chwilę ze sobą przesmażyć. Gdy masa zmieni kolor (na jasny brązowy) dolać
Ugotowaćpomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego(...)smaczne :)Składniki:duże pomidory,mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów,masło,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek.Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy pomidor pęknie podczas zapiekania.Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno
Codzienna kuchnia niecodziennadyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól(...)się nie przypaliły. przez około 20-30 minut.Na koniec oprószamy je grubą solą morską i szczyptą chili. Pestki najlepiej smakują gdy są jeszcze letnie i lekko chrupiące
Kulinarne przygody Gatity