słodkie bułeczki są przepyszne. Świetnie nadadzą się nie tylko na rodzinne śniadanie, ale również łatwo można je zabrać do pracy, czy też na piknik. Mam rocznego syna, który ostatnio nie za bardzo chce jeść, lecz słodka bułeczka smakowała mu strasznie. To niesamowite, ale zjadł całą i jeszcze mu było mało :-) Skoro małemu recenzentowi tak strasznie smakowało, to również musicie spróbować(...)żółtko rozbełtać w miseczce i dodać do pozostałych składników. Następnie do miski wsypać mąkę i sól, dobrze wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto stopniowo dodając masło. W razie potrzeby można dodać jeszcze mąki. Miskę natłuścić masłem i włożyć do niej wyrobione ciasto (wyrobienie ciasta może zając około 7 minut). Górę miski przykryć ręcznikiem
Passions hobbies lifeDziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze(...)cebulą, po czym dodaj mąkę i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj olejem roślinnym. Do każdego wgłębienia gofrownicy włóż po około 2 łyżki ciasta i smaż dłużej niż typowe gofry. Gofry są gotowe gdy z gofrownicy przestanie wydobywać się para. Podawaj natychmiast posypane szczypiorkiem z ulubionym daniem głównym. Smacznego! English version Potato waffles
karmelowyWitam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste i łatwe do przygotowania. Idealnie nadają się do podania na przykład podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych na śniadanie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 35 szt. bułeczek 500 g mąki pszennej(...)wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki oprócz masła: mąkę, mleko, sól. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto łyżką w misce aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie
Uwaga Babcia Piecze Chleblubią najbardziej? Bagietki oczywiście! A jak pieczywo z nowymi mąkami to tylko Eliza Morawska i tam na jej Pracownia Wypieków wpadłam na te przepyszne bagietki orkiszowe. Bardzo łatwe, bardzo pyszne. Nie jest to żadna reklama, ale powiem Wam, że forma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake(...)wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek (można olejem), miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1,5 h. Chodzi o to aby ciasto podwoiło swoją objętość
Blondynka Gotujeniedzielne śniadanie jest dla was celebracją czasu spędzonego z rodziną i nie wyobrażacie sobie by nie było wyjątkowo,ten przepis jest właśnie dla was.Bułeczki są niezwykle łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne,więc zachęcam i was do wypróbowania tego fantastycznego przepisu.Oczywiście można je przygotować zawsze,gdy ma się 15 minut wieczorem i ok.60min.rano. Bułeczki zostały już sprawdzone przez(...)ładnie odchodzi od dłoni. Następnie przekładamy je do dużej miski wysmarowanej olejem i owijamy z wierzchu folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Gdy wstaniemy,wyjmujemy miskę z ciastem,zagnieść je i podzielić na 8 równych części. Z ciasta zrobić wałeczek,z którego formujemy bułeczkę. Robimy luźny węzeł po środku wałka.Jeden koniec przekładamy przez supeł górą,drugi dołem.Układamy
Wielki apetytdzięki nim można znacząco poprawić jakość życia. Więcej propozycji dobrych i zdrowych zmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/ . Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową . Pyszne! Scroll down(...)miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól. Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty
karmelowymający kształt mniej lub bardziej przypominający kwadrat. Ta mniejsza część to będzie głowa naszego ludzika, a z drugiej, dłuższej wycinamy ręce. Kitkę wycinamy z pozostałej, jednej warstwy dużego biszkoptu. Ciasta powinno wystarczyć w sam raz. Każdy element bardzo delikatnie nasączamy i przekładamy kremem owocowym. Odstawiamy do lodówki. Ja boki wszystkich elementów również pokryłam warstwą tego kremu, żeby całość nieco wyrównać(...)mleko. Dodajemy kakao i barwnik, a jeśli krem jest wciąż zbyt rzadki to również jeszcze trochę cukru pudru. Na koniec powinniśmy uzyskać gęsty, gładki krem, który jednocześnie będzie się łatwo smarował na biszkopcie. Składanie tortu cz. 2 i ostatnia: Schłodzone elementy tortu pokrywamy cienką warstwą kremu maślanego. Tułów i nogi z wierzchu oraz na bokach. Głowę i ręce oraz kitkę
Ratunku obiadDziś tłusty czwartek, a w związku z tym nie próba, a już oficjalne wykonanie pączków. Jestem bardzo zadowolona, gdyż udało mi się usmażyć tak pączki, że
dom-agi.plJak wiecie od dawna sama piekę chleb, ale zazwyczaj chleb na zakwasie. Czas na zmiany, tym bardziej, że nie każdemu z Was chce się robić i
greenscarfPuszysty, równy i pozbawiony pęknięć – sernik idealny to marzenie każdego miłośnika pieczenia. Choć jeden z ulubionych polskich wypieków bywa kapryśny, można go łatwo okiełznać. Podczas jego przygotowywania wystarczy posiłkować się sprawdzonym przepisem kulinarnym i przestrzegać kilku najważniejszych zasad. Zarówno recepturę, jak i cenne wskazówki znajdziesz poniżej, co pozwoli tobie, twoim bliskim i znajomym delektować się smakiem wyjątkowo udanego sernika, który(...)sernikiem. Puszysty, wręcz rozpływający się w ustach sernik często płata figle w postaci nieestetycznych wybrzuszeń. By wypiek był w pełni foremny i kształtny, składniki podane w przepisie na ciasto łącz ze sobą bardzo delikatnie, a jednocześnie maksymalnie szybko. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt mocno napowietrzone, co mogłoby spowodować jego szybkie rośnięcie i równie szybkie opadnięcie po wyjęciu z piekarnika
CookMagmniejsze, albo mniej dojrzałe, to daj mniej mąki kokosowej, bo inaczej ciasto będzie za gęste. Gdy masz rozgrzany piec i gotową foremkę (ok. 10×20 cm), wlej do ciasta ocet jabłkowy, rozmieszaj, przelej do foremki i wstaw do pieca. Piecz w 180° przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe! Czytaj więcej o składnikach: Mąka w kuchni paleo | Jajka(...)FODMAP problematyczny jest miód, ale możesz go zastąpić brązowym cukrem albo stewią. Na protokole autoimmunologicznym unika się jajek, ale z powodu niskiej wilgotności i struktury tego chleba możesz jajka łatwo zastąpić żelatyną (zobacz: Zamiast jajek ). Skrobia ziemniaczana jest z reguły dobrze tolerowana przez osoby z problemami autoimmunologicznymi, jeśli jednak masz silną nadwrażliwość na psiankowate, to możesz ją zastąpić mąką ararutową
PaleoSMAKprzygotowania użyłam cukru trzcinowego dark muscovado, ale możemy go zastąpić jasnym brązowym. Jeśli lubimy gorzką czekoladę to możemy do ciastek dodać jej 200g i również będzie pysznie. Ciastka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne dla osób, które kochają czekoladę, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste MEGA CZEKOLADOWE(...)maślanej masy dodać mąkę, kakao, sodę, sól, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną okruchy ( patrz FILM ). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. 3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem
Mała CukierenkaNajprostsze na świecie, przepyszne kluseczki z tartym jabłkiem i klarowanym masełkiem. Smak mojego dzieciństwa :) Wersja na słodko idealnie sprawdzi się jako deser albo lekkie drugie
Tagebuch po polskuskładników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut. Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można(...)lekko odciskamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy. Płaty łososia kroimy na kawałeczki. W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy
Mia Cucina SofietaDziś mam dla Was bardzo proste i efektowne ciasto bez pieczenia - jagodowy sernik. Wszystkich, którzy nie tolerują laktozy, ucieszy zapewne fakt, że nie ma tu ani grama sera. Na spodzie z rodzynek i wiórków kokosowych, jest pyszna warstwa z quinoy, jagód i mleka kokosowego, dosłodzona cukrem kokosowym i zagęszczona żelatyną. Na wierzchu galaretka z rubinowych grejpfrutów. Już od dawna(...)bratków, suszonych płatków bławatka i listków bazylii, aby je ładnie wyeksponować przygotowałam jeszcze jedną warstwę galaretki, zupełnie przejrzystą z dodatkiem wody różanej. Trochę jest zabawy z tym "sernikiem", jest łatwy w przygotowaniu, ale czasochłonny. Ja mam na to swój sposób - robię pierwsze dwie warstwy dzień wcześniej wieczorem, wtedy następnego dnia pozostają nam tylko galaretki do zrobienia. Poza tym to bardzo
Quinoa Raz!pięknie wydanej przez Edpiresse Książki. Dowiecie się z niej co tego francuza hiszpańskiego pochodzenia przywiodło do naszej ojczyzny i dlaczego w niej pozostał. Poznacie też jego wcale nie łatwą drogę na szczyt kulinarnych możliwości. Chef szczerze opowiada o tym co dla niego w życiu najważniejsze, przyznaje się również do błędów młodości. Michel Moran podzielił się z Pawłem Lorochem swoimi(...)będę Wam zdradzać, bo nie zechcecie sięgnąć po książkę, w której poza biografią są sprawdzone przepisy Chefa np na tradycyjne hiszpańskie ciastka churros, kaczkę w pomarańczach, czy tartę z ciasta francuskiego z truskawkami. Jeśli chcecie wiedzieć j aką drogę przeszedł? Co i kto miał decydujący wpływ na jego życie? Jaką ma opinię o polskich kulinariach? Czy każdy może być kucharzem
Cynamonowe szczęściePrzepyszne mieciutkie i zdrowe buleczki.Trzy czwarte maki stanowi maka pelnoziarnista ,a dodatek siemienia lnianego jeszcze bardziej podnosi ich walory zdrowotne .Bardzo latwe do wykonania.Polecam!Skladniki na 12 buleczek:500 g maki (350 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g pszennej chlebowej)70 g mielonego siemienia lnianego1 duze jajko1,5 lyzki oleju2 lyzki miodu1 lyzeczka soli350 ml mleka(...)maki.Kazda maka wchlania inna ilosc plynu.Ciasto nie moze byc za geste,ani za rzadkie.To jest akurat lekko lepiace.Mise przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Wyrosniete ciasto wyrzucamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy.Dzielimy na 12 kawalkow,kazdy okolo 80 g.Najlepiej zwazyc ,poniewaz jednakowej wielkosci buleczki rowno sie upieka.Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!