jest w Hiszpanii, musi zjeść przynajmniej jeden polworon – inaczej wizyta w tym kraju, zwłaszcza w Wigilię, nie może być uznana za zaliczoną :) Poniższy przepis, o prostych składnikach i łatwy w wykonaniu, wywodzi się z tradycji kulinarnych Andaluzji, a nazwa polworonów pochodzi od Colegio del Espíritu Santo, przyklasztornej szkoły, prowadzonej przez siostry zakonne La Rambla w Kordobie. Ozdobne papierki do zawijania(...)umieść wszystkie składniki w misce (smalec powinien być miękki, zaś cukier puder przesiany, aby nie było w nim grudek), i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm. Ciasto wałkuj przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3 – 3,5 cm wykrawaj okrągłe ciasteczka
Grahamka, weka i kajzerkapieczenia i wysmaruj masłem. UWAGA: Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj cukier i utrzyj(...)garnku postaw misę z białkami i ubijaj je chwilę trzepaczką lub widelcem. Wsyp cukier i ubijaj białka do momentu, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści - łatwo sprawdzić to rozcierając masę między palcami - ziarenka cukru nie powinny być wyczuwalne. Całość powinna zająć kilka minut. (Gdyby przez przypadek białka z cukrem mocno się zagrzały, odstaw
Słodko-Słony Świat Ilonypierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się(...)minut. Po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy według instrukcji urządzenia. Podawać gorące z powidłami. Smacznego! Tymczasem wróciłam do pracy po krótkim jakby urlopie. Muszę przyznać, że łatwo mi nie było wstać o wpół do czwartej nad ranem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisach, jako dodatek do deserów, słodkich śniadań itp. Mój pomysł na kokosowy miąższ znajdziecie w kolejnym poście :) W 100 ml wody kokosowej znajdziesz: Młody kokos nie jest łatwo dostępny w sklepach stacjonarnych. To prawda, że niekiedy można go dostać w większych supermarketach czy podczas trwania jakieś akcji w sklepach, ale są to raczej zjawiska sporadyczne. Dlatego załoga Młodego(...)czasu. Jednak całkowicie nie spodziewanie otworzyłam go w niecałe 3 minuty:) Mój sposób - ściąć wierzchnią skórę kokosa, następnie przyłożyć czubek noża i uderzyć drugi koniec noża np. wałkiem do ciasta, nóż się wbije i dalej wystarczy tylko wyciąć otwór, co nie powoduje żadnych trudności, bo kokos nie jest aż taki twardy jakby to się mogło wydawać
Zdrowie na języku :PProponuję dziś przepis na przepyszne pesto z pieczonych warzyw , o niezwykłym aromacie papryki i pomidorów . Pesto jest nie tylko wegańskie , do tego bez soli
Kawa z mlekiempyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić większą ilością truskawek. Zapraszam(...)misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź je po jej dnie. Smaż przez około minuty i gdy naleśnik będzie już ładnie zarumieniony od spodu, przełóż go na talerz. Powtarzaj
karmelowy"Ostatnimi czasy mam wielką ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami, mówię, że mam ochotę, a nie, że to robię, choć przyznam się, czasami się zdarza. W takich
Słodkie PrzyjemnościWłasne, domowe kluski śląskie, przygotowane z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka. Łatwe do zrobienia i niezbyt pracochłonne. Najlepsze i najbardziej puszyste wychodzą z mączystych ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę odpowiednio wcześnie. Są wtedy smaczniejsze i bardziej zwarte. Sama najczęściej przygotowuję je z ziemniaków pozostałych z obiadu, z dnia poprzedniego. Jeśli ziemniaki są wodniste, można dodać samo żółtko(...)wyjmujemy z miski pozostawiając puste miejsce, które uzupełniamy mąką ziemniaczaną (ma sięgać do wysokości ziemniaków). Dodajemy jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Dokładnie mieszamy, łącząc składniki w gładkie i śliskie ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąki ziemniaczaną). Odrywamy porcje ciasta i z każdej formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego. Końcem drewnianej łyżki oprószonej mąką lub palcem, na środku
cool and mintywymaga żmudnych przygotowania, gromadzenia trudno dostępnych i drogich składników oraz nowych technik gotowania. W domu zgromadziliśmy małą kolekcję książek, z których wypróbowaliśmy już wiele arabskich przepisów... czasami nie było łatwo ;) "Sirocco" Sabriny Ghayour to zupełnie inna książka. Sama autorka posiada irańskie korzenie jednak dorastała w Anglii dzięki temu swoją wiedzę o smakach i składnikach kuchni bliskowschodniej umiejętnie prezentuje(...)najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki. "Sirocco", Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis 242 strony Twarda oprawa Cena 69,99 zł Niżej znajdziecie jeden przepis z tej fajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych
SzczyptaSmaQmałym łasuchom i zaserwować im coś słodkiego. Szczególnie, że przy okazji robienia tych kuleczek czekoladowych wychodzi nam całkiem smaczna i zdrowa nuttella. Sam przepis też nie jest skomplikowany, składniki są łatwo dostępne, a kuleczki po przygotowaniu znikają w kilka chwil. Jeśli ktoś potrzebuje czegoś słodkiego do kawy to taka mała kulka szczęścia na pewno go zachwyci. Składniki: 1 paczka orzechów laskowych(...)szklanki oleju kokosowego. Wszystko mieszamy, aż połączy się w jedną całość (i tutaj wyszła nam zdrowa nuttella). Odstawiamy do lodówki na około 45 minut do 1 godziny. Czekając, aż ciasto stwardnieje możesz przeczytać np. Czy cheat meal rujnuję twoją dietę? Po wyjęciu masy z lodówki formujemy z niej kulki. Nadziewamy je całym orzechem laskowym. Pozostałą resztę orzechów kroimy na małe
PaleoLife" Macie wolny dzień? Ja nie, daty urodzin się nie wybiera, więc wybieram się do pracy, chociaż pracą tego nazwać nie mogę :) Ale popołudnie będę mieć wolne
Słodkie Przyjemności"Jagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak
Słodkie Przyjemnościzdrowotną i smakową) dla całej rodziny. Gotując dla mojej malutkiej, odkrywam dania, które smakują nam wszystkim. Dzisiejsze racuchy często będą stanowić śniadanie w naszej kuchni. Te placuszki są pyszne, łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i zdrowe. Kasze pełne witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu w połączeniu ze słodkim jabłuszkiem, zapieczone w urocze racuszki w sam raz do rączki(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg". Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuzdrowotną i smakową) dla całej rodziny. Gotując dla mojej malutkiej, odkrywam dania, które smakują nam wszystkim. Dzisiejsze racuchy często będą stanowić śniadanie w naszej kuchni. Te placuszki są pyszne, łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i zdrowe. Kasze pełne witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu w połączeniu ze słodkim jabłuszkiem, zapieczone w urocze racuszki w sam raz do rączki(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg". Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuKilka odcieni i faktur na raz. Kilka faktur. Im bardziej zróżnicowane tym lepiej – przy jednym rozmiarze wszystko wyglądałoby za płasko i zbyt jednakowo. Każda bombka wisi na łatwo zdejmowanym plastikowym haczyku – gdyby kot czy dziecko pociągnęło, odepnie bombkę a nie przewróci całej choinki. Przy jej ubieraniu raczej nie bawcie się z kotami bombkami – niech nie kojarzą ich jako zabawek(...)psot. Do dekoracji poza bombkami użyłam jeszcze swoich wcześniej pieczonych i wycinanych PIERNIKÓW . Niestety, miałam je wieszać na choince ale starszy kot nagle okazał się fanem tego aromatycznego ciasta i pierniki zawisły piętro wyżej, bo dopiero na girlandzie na kominku. Przyjemnie pachną… Kot nie dosięga, one sobie pachną, dobrze wyglądają – zostają! Reszta dekoracji to wieniec, który wisi na otwieranych
Karo in the Kitchen