zwykle nie zawiedliście mnie ;), za co bardzo gorąco Wam Kochani dziękuję. Nie miałam łatwego wyboru, ale po kilku przemyśleniach i konsultacji z moim osobistym testerem doszliśmy do porozumienia. Tak więc bardzo jest nam miło ogłosić: Pierwsze miejsce torbę termiczną otrzymuje Dorota za: Crostini ze słodkiego groszku Składniki - 500ml bulionu lub wody - 1 łyżeczka płatków chili - 450g mrożonego groszku(...)delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy. Boskie w smaku. Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji: „Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem
Malinowe Pocałunkidrugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów ale nie tylko, chlebek bardzo warty wypróbowania. A co najważniejsze baaardzo łatwy do wykonania , po co nam gotowe mieszanki do wypieku, skoro możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać(...)formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut ( termoobieg). Wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego
Smaczne Zdrowemakiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniamakiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniaChleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe(...)namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości. Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin
Codziennik KuchennyTen sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i
Ostra na SłodkoKolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam
Moje Małe CzarowanieNa niedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki z dymką i chili. Są idealne jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały
Codzienne Gotowanie"Wolny dzień, który spędzę na działce, konstruując meble ogrodowe z palet. Mam nadzieję, że się uda. eM. w pełni gotowy stoi nade mną i czeka aż
Słodkie Przyjemnościroznosi się po całej ulicy. Rozbawione towarzystwo śmieje się, stojąc w oknie i paląc papierosy. Stukają kieliszki, zabawa trwa - jedzenia zabraknąć nie może. Ekspresowo i pysznie, przy okazji wegetariańsko. Łatwe do przygotowania warzywne muffiny z pewnością świetnie sprawdzą się na jakiejś szalonej domówce. W moim przypadku rozeszły się w mgnieniu oka. Polecam więc :) WYTRAWNE MUFFINY WEGETARIAŃSKIE. /własny; współpraca(...)paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. Z papieru do pieczenia wykrawam kwadraty tak, aby po włożeniu do foremki na muffiny powstały nam dość wysokie papilotki. Nakładam do nich porcje ciasta, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 25 minut w 180 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiRistorante & Wine Bar. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z tym lokalem. Byłam tu na śniadaniu prasowym zorganizowanym tuż po otwarciu restauracji w grudniu. Wtedy uraczono nas boskim ciastem marchewkowym z domowymi lodami pistacjowymi, teraz wróciłam, żeby spróbować czegoś więcej. Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku Z końcem listopada na warszawskim Żoliborzu przy(...)trunku może do stolika przynieść kelner, ale można po nią zejść samemu do piwniczki. Są w niej półki z wieloma gatunkami win, opisane tak, by nasi goście mogli dość łatwo wybrać to, na które mają dziś ochotę. Dobra wiadomość: nie trzeba wypić całej butelki od razu. Na prośbę gości korkujemy wino i przechowujemy nawet dwa tygodnie. Przy kolejnej wizycie
Kulinarne przygody GatityJeden z moich ostatnich projektów - łosiek, na którego widok od razu uśmiecha się buzia :) Łatwo z niego zrobić renifera Rudolfa - zamiast dwóch czarnych kropek przyklejamy czerwoną kropę na środku i gotowe. I jak na czasie :) Składniki: Biszkopty: Kwadratowa tortownica o wym. 24x24 cm: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki mąki ziemniaczanej Forma półkula(...)koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika
Domowa Cookierenka AgiIdealny deser na świętowanie premiery remastera gier z przesłodkim smoczkiem Spyro. Nadal trzymamy się tutaj konwencji kolorystycznej i dzięki temu połączyliśmy ze sobą 3 różne smaki
Nerds KitchenKolejny przepis z wykorzystaniem produktów firmy Jamar . Tym razem są to czerwone naleśniki z ćwikłą. Będzie to idealny dodatek do zupy. Ja uwielbiam rosół z naleśnikami
PatiGotujeRoyal Doulton 10. Miseczka Scandic Liv 600 ml Wszystkie miseczki do kupienia na LionsHome . 3. Gdy nabierzesz wprawy - drobne wzory, najlepiej jednobarwne Wzory to już wyższa szkoła jazdy. Łatwo z nimi przesadzić i wprowadzić do zdjęcia niepotrzebny bałagan. Duże i wielokolorowe wzory za bardzo odciągają uwagę od fotografowanej potrawy, dlatego ja kupuję naczynia ozdobione drobnymi, najlepiej jednokolorowymi ornamentami(...)zdjęciach sprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko. 4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe materiały i ręczna robota
Chilli Czosnek i Oliwa