Witam Kochani tego sierpniowego wieczora a dziś przychodzę do Was z jednyma z moich ulubionych przepisów- na wspaniałe ciasteczka owsiane, które są niesamowicie pożywne, smaczne,chrupiące
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOstatnio rzadko jemy ziemniaki na obiad, bardziej smakują nam dania z makaronu, ryżu, czy nawet z dodatkiem kaszy. Myślę, że główną przyczyną jest to, że te
dom-agi.plpowiedzieć, że wolę tę wersję. W moim prywatnym rankingu pozycja oryginalnego włoskiego klasyka jest nadal niezagrożona. Ale przyznam, że jest to zdrowa, lżejsza i smaczna alternatywa. Ta pizza jest łatwa w przygotowaniu, spód można nawet przygotować z wyprzedzeniem. Jest to też świetny sposób na przemycenie dzieciakom dodatkowej porcji warzyw, więc sami przyznacie, że dla tych wszystkich zalet warto(...)termoobiegu). W dużej misce wymieszać przestudzonego kalafiora, starty parmezan, roztrzepane jajko, oregano, bazylię, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. masa powinna być dobrze doprawiona. Zagniatać do połączenia składników., Ciasto nie jest elastyczne i nie łączy się w jednolitą masę, ale tak ma właśnie być. Masę kalafiorową wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma ugnieść okrąg około
olalacookingżywności innym ludziom. Aplikacja stworzona przez Electrolux ma ułatwić wymianę produktów spożywczych pomiędzy użytkownikami. I tak na przykład - wyjeżdżasz, w domu masz kilka łatwo psujących się artykułów. Wprowadzasz w łatwy sposób produkty do aplikacji., wpisując rodzaj produktu i miejsce jego odbioru. Inny użytkownik przeglądając aplikację, trafia na Twój produkt, a produkt ten jest mu koniecznie potrzebny. Nie kupuje więc(...)gotowania bulionu. Przejrzałe banany to świetna baza do smoothi ( warto zamrozić nadmiar ) lub chlebka bananowego. Wychodzący z terminu jogurt z powodzeniem wykorzystasz do muffinek, a maślankę czy śmietankę - do ciasta naleśnikowego. Aplikację Taste&Share, jak i wiele pomysłów na wykorzystanie tzw. "domowych resztek" żywności, poznałam uczestnicząc w warsztatach Electrolux. Wspólnie z uczestniczkami spotkania i szefem kuchni Julianem Karewiczem, gotowaliśmy
kolorowotorcikowopóźniej jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić Krem waniliowy(...)mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody) Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością. Tak, czy inaczej makaron jest(...)Jest on jednak cały czas dodatkiem do potraw i zawsze należy zastanowić się nad jego grubością, kształtem, ilością, aby nie zdominował dania i nie nadał mu zbyt wyrazistego smaku ciasta. Moja Mama jako zwolenniczka zdrowego gotowania zamiast studenckich parówek lubi dodać do makaronu na przykład warzywa. Dziś zaprezentuję Wam makaronową ucztę z zielonymi brokułami. Normal 0 21 false false false
Moja Mama Gotujewięc na kulinarnej mapie Poznania miejsc wartych poznania. I zasmakowania. Tak było w przypadku tego miejsca. Pizzeria położona jest niedaleko Starego Rynku, na ulicy Szewskiej. Łatwo trafić - wielkie okno wystawowe w jednej z kamienic, z nazwą pizzerii zaprasza do środka. Minimalistycznie, tak bym ujęła wystrój. Małe pomieszczenie, z otwartą kuchnią. Cegły(...)takie rzeczy peszą, gdy ktoś obok mnie pastwi się nad talerzem z aparatem w ręku. W domu, owszem, ale nie w restauracji. Wracając do pizzy. Najlepsze ciasto, jakie miałam okazję jeść i mówię całkiem poważnie. Śmiem nawet twierdzić, że w czołówce w Poznaniu, o ile nie na szczycie. Odpowiednio cienkie, napowietrzone, wypieczone. Co do wierzchu, mam małe
W kuchni Karmel-itkijest dla mnie rokiem wyzwań i nowych przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice, a później nawet Młodsza Siostra. Więc(...)ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy letnią (nie gorącą!), przegotowaną wodą w takiej ilości, aby pokryła dno miseczki
Zawsze głodna!postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel lub antidotum na chorobę lokomocyjną. Polecam(...)przypadku było to 900 ml. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45-50 minut lub dłużej, aż imbir będzie miękki. Można to łatwo sprawdzić wyjmując jeden kawałeczek i przepoławiając go widelcem. Jeśli łatwo się dzieli - imbir jest ugotowany, jeśli jest twardy - należy go jeszcze pogotować. Odcedzić imbir, ale zachować płyn pozostały z gotowania
maniapieczeniadobrymi radami, co do wyboru rodzaju kawy, młynka czy też ekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć jak może zmienić się w wytrawnego domowego baristę. Drugi rozdział zatytułowany jest "Zdobienie kawy". Rysowanie mlekiem jest dość trudnym zajęciem i wymaga wielu ćwiczeń, jednak efekty(...)Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem. Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości
Emcia PichciJuż kiedyś na moim blogu znaleźć można było przepis na te pyszne kulki. Teraz podaję Wam przepis nieco zmieniony, mniej kaloryczny, a do tego przygotowany z
Z Majeczką w kuchni" Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny
Słodkie Przyjemnościzagotować). Ale poza tym to właściwie może wszystko. Piecze, gotuje, smaży, przyrządza potrawy na parze, zastępuje mikrofalówkę, automat do chleba czy piekarnik. Udusimy tam co trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu(...)pragmatycznie, zdecydowaliśmy się na model Multicooker Redmond RMC-280E. Wygląda on trochę jak turystyczna lodówka, a w naszej zawalonej rozmaitymi gadżetami kuchni, taki kształt jest idealny. Jest ustawny, łatwo go w razie potrzeby wcisnąć gdzieś w róg, schować pod stołem czy gdziekolwiek. A teraz garść informacji technicznych i okołotechnicznych: Dla kogo przeznaczony jest multicooker? Przede wszystkim dla ludzi ceniących
Marder&Marder Manufacturesłodkich deserach jak i wytrawnych potrawach. Lista przepisów z wykorzystaniem dyni jest nieskończenie długa, z czego bardzo się cieszę, bo to moje ulubione warzywo. Ma neutralny smak, który łatwo łączy się z pikantnymi i korzennymi przyprawami. Najlepsza jest pieczona, bo jej smak staje się głębszy i bardziej skoncentrowany. Do przyrządzanej na słodko znakomicie pasuje wanilia i cynamon. Może(...)szczyptą soli, cynamonem i cukrem, po czym dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyteorii. Dziś w kuchni smalcu nie używa prawie nikt,bo wszyscy wiedzą ,ze tłuszcz ten jest groźny niczym czarnobylska katastrofa.Fakty sa jednak zupelnie inne. SMALEC POSIADA WIELE ZALET .Jest łatwo dostępny,tani,nie posiada żadnych dodatków i nie da się przy nim kombinowac.Nie można go wymieszać z woda,bo będzie pryskał na patelni. Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny(...)wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gładko. Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę. Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko ładnie się scali. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany(...)się z nią zmierzyć jeszcze kilka razy, żeby odpowiednio wszystko dopracować, i móc udzielić wskazówek ułatwiających całą zabawę . Ja miałam w czekoladzie wszystko - blat, podłogę i siebie. Nie było łatwo, a i efekt nie jest do końca taki, jakbym sobie życzyła. Jakikolwiek cukiernik by mnie wyśmiał. Ale jak na pierwszy raz - jestem z siebie zadowolona. Mam nadzieję, że Jubilat był
Pożeraczka, czyli raz adobrze