łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:452/593)

Jaglana szarlotka, wegańska, bezglutenowa 193

miejskiej bibliotece, Jaglany Detoks , dowiedziałam się w niej wielu ciekawych rzeczy odnośnie równowagi kwasowo zasadowej, np tego, że bardzo wiele osób ma zakwaszony organizm, objawia się to chronicznym zmęczeniem, łatwą zapadalnością na infekcję oraz wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, pogorszeniem stanu skóry, zbytnią nerwowością, niestrawnością i wieloma innymi rzeczami, czemu się tak dzieje, bo jemy za dużo mięsa, cukru, przetworzonej żywności(...)odczyn pH ma zasadowy) Dzisiaj jaglana szarlotka, coś wspaniałego, chociaż mimo, że ja na wierzch położyłam kaszę jaglaną można ugotować mniej kaszy i na wierzch położyć np migdały, ciasto jest wtedy lżejsze a masa z kaszy u góry może zrobić się trochę twarda. Ciasto można przygotować na dwa sposoby, ugotować 2 szklanki surowej kaszy jaglanej i 2/3 z tego dać

zdrowa vege kuchnia
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 151

minut, co jakiś czas obracając. Po wyjęciu z piekarnika gorące papryki zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do woreczka i pozostawiamy na 15 minut (sprawi to, że łatwo zdejmiemy skórkę z papryki). Po tym czasie zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę kroimy na paski. Układamy wzdłuż na filetach, posypujemy mieszanką kolendry i czosnku niedźwiedziego, przykrywamy cienkim paskiem pora, zwijamy w rulonik(...)Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish z patelni - Mielone kotlety rybne - Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej - Łososia w cieście francuskim Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie 168

Robiłam już różne chleby na zakwasie, używając najrozmaitszych mieszanek mąk, ale do tego chleba wracam ostatnio cały czas, bo jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale głównie najbardziej mi i mężowi smakuje. Dodatkowo długo zachowuje świeżość i niezależnie od tego ile doda się zakwasu, to chleb nie jest kwaśny, tylko po prostu smaczny, lekko wilgotny. Właśnie z powyższych powodów chcę(...)wszystkie składniki się połączą. Przykryć dużym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na chleb krótko wymieszać i przełożyć do form. Górę wyrównać zmoczoną łyżką (łyżkę należy maczać w przegotowanej wodzie). Można już na tym etapie posypać chleby ziarnami, wtedy w trakcie wyrastania

Passions hobbies life
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 162

szło w tzw. boczki :) Przeanalizujmy najpopularniejsze świąteczne potrawy pod względem walorów zdrowotnych i kalorii. Karp/ryba po grecku/ryba w galarecie/śledzie Teoretycznie ryby to źródło kwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu, fosforu czy wapnia. W praktyce jednak nie jest tak kolorowo. Po pierwsze większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym(...)śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi

Powiedz dietom nie
Kebab ze szparagami 141

"Czas na piknik! A co je się na pikniku? Smaczne, lekkie przekąski które można włożyć do koszyka. Dziś właśnie taki przepis przygotowałam dla Was. Bardzo wiosenny

Słodkie Przyjemności
chrupiące,zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem 124

Witam Kochani tego sierpniowego wieczora a dziś przychodzę do Was z jednyma z moich ulubionych przepisów- na wspaniałe ciasteczka owsiane, które są niesamowicie pożywne, smaczne,chrupiące

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kluski śląskie 173

Ostatnio rzadko jemy ziemniaki na obiad, bardziej smakują nam dania z makaronu, ryżu, czy nawet z dodatkiem kaszy. Myślę, że główną przyczyną jest to, że te

dom-agi.pl
Pizza z kalafiora 117

powiedzieć, że wolę tę wersję. W moim prywatnym rankingu pozycja oryginalnego włoskiego klasyka jest nadal niezagrożona. Ale przyznam, że jest to zdrowa, lżejsza i smaczna alternatywa. Ta pizza jest łatwa w przygotowaniu, spód można nawet przygotować z wyprzedzeniem. Jest to też świetny sposób na przemycenie dzieciakom dodatkowej porcji warzyw, więc sami przyznacie, że dla tych wszystkich zalet warto(...)termoobiegu). W dużej misce wymieszać przestudzonego kalafiora, starty parmezan, roztrzepane jajko, oregano, bazylię, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. masa powinna być dobrze doprawiona. Zagniatać do połączenia składników., Ciasto nie jest elastyczne i nie łączy się w jednolitą masę, ale tak ma właśnie być. Masę kalafiorową wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma ugnieść okrąg około

olalacooking
Nie marnuj jedzenia - poznaj Taste&Share 155

żywności innym ludziom. Aplikacja stworzona przez Electrolux ma ułatwić wymianę produktów spożywczych pomiędzy użytkownikami. I tak na przykład - wyjeżdżasz, w domu masz kilka łatwo psujących się artykułów. Wprowadzasz w łatwy sposób produkty do aplikacji., wpisując rodzaj produktu i miejsce jego odbioru. Inny użytkownik przeglądając aplikację, trafia na Twój produkt, a produkt ten jest mu koniecznie potrzebny. Nie kupuje więc(...)gotowania bulionu. Przejrzałe banany to świetna baza do smoothi ( warto zamrozić nadmiar ) lub chlebka bananowego. Wychodzący z terminu jogurt z powodzeniem wykorzystasz do muffinek, a maślankę czy śmietankę - do ciasta naleśnikowego. Aplikację Taste&Share, jak i wiele pomysłów na wykorzystanie tzw. "domowych resztek" żywności, poznałam uczestnicząc w warsztatach Electrolux. Wspólnie z uczestniczkami spotkania i szefem kuchni Julianem Karewiczem, gotowaliśmy

kolorowotorcikowo
Różowy tort koronkowy 177

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić Krem waniliowy(...)mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody)  Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Makaron z brokułami 152

dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością. Tak, czy inaczej makaron jest(...)Jest on jednak cały czas dodatkiem do potraw i zawsze należy zastanowić się nad jego grubością, kształtem, ilością, aby nie zdominował dania i nie nadał mu zbyt wyrazistego smaku ciasta. Moja Mama jako zwolenniczka zdrowego gotowania zamiast studenckich parówek lubi dodać do makaronu na przykład warzywa. Dziś zaprezentuję Wam makaronową ucztę z zielonymi brokułami. Normal 0 21 false false false

Moja Mama Gotuje
PIZZERIA FRONTIERA (POZNAŃ) 137

więc na kulinarnej mapie Poznania miejsc wartych poznania. I zasmakowania. Tak było w przypadku tego miejsca.      Pizzeria położona jest niedaleko Starego Rynku, na ulicy Szewskiej. Łatwo trafić - wielkie okno wystawowe w jednej z kamienic, z nazwą pizzerii zaprasza do środka.      Minimalistycznie, tak bym ujęła wystrój. Małe pomieszczenie, z otwartą kuchnią. Cegły(...)takie rzeczy peszą, gdy ktoś obok mnie pastwi się nad talerzem z aparatem w ręku. W domu, owszem, ale nie w restauracji.     Wracając do pizzy. Najlepsze ciasto, jakie miałam okazję jeść i mówię całkiem poważnie. Śmiem nawet twierdzić, że w czołówce w Poznaniu, o ile nie na szczycie. Odpowiednio cienkie, napowietrzone, wypieczone. Co do wierzchu, mam małe

W kuchni Karmel-itki
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 189

jest dla mnie rokiem wyzwań i nowych przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice, a później nawet Młodsza Siostra. Więc(...)ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy letnią (nie gorącą!), przegotowaną wodą w takiej ilości, aby pokryła dno miseczki

Zawsze głodna!
Domowy kandyzowany imbir 208

postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel lub antidotum na chorobę lokomocyjną. Polecam(...)przypadku było to 900 ml. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45-50 minut lub dłużej, aż imbir będzie miękki. Można to łatwo sprawdzić wyjmując jeden kawałeczek i przepoławiając go widelcem. Jeśli łatwo się dzieli - imbir jest ugotowany, jeśli jest twardy - należy go jeszcze pogotować. Odcedzić imbir, ale zachować płyn pozostały z gotowania

maniapieczenia
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 128

dobrymi radami, co do wyboru rodzaju kawy, młynka czy też ekspresu. Wszystko napisane jest   prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć jak może zmienić się w wytrawnego domowego baristę. Drugi rozdział zatytułowany jest "Zdobienie kawy". Rysowanie mlekiem jest dość trudnym zajęciem i wymaga wielu ćwiczeń, jednak efekty(...)Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem. Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania