łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:454/593)

Kukurydziane placuszki z bananem 136

"Macie już pomysł na sobotnie śniadanie? Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejną słodką, śniadaniową propozycję. Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej. Niezbyt słodkie, ale za to bajecznie chrupiące

Słodkie Przyjemności
Deser z mango i domową kruszonką 150

Deser w pucharku jest bardzo łatwy w przygotowniu, pięknie się prezentuje i z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smaczne, niskokaloryczne "co nieco". Zawartość pucharka i jego kaloryczność zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych. Dzisiejszy smakuje bosko, bo mango i serek mascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogutrem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami. Zazwyczaj do pucharkowych(...)laski wanilii dodatkowo: 1 mango sok i skórką z limonki/cytryny 250 g mascarpone 4 łyżki mleka 200 ml jogurtu greckego 3-4 łyżki cukru Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki ciasto rozkruszyć na kruszonkę miedzy palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 155

łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą(...)śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia. Smacznego

karmelowy
Chleb pszenno - żytni a ' la pizza 162

wyrazicie zgodę to zrobię podsumowujący post z Waszymi zdjęciami chlebów, bo chodziło mi przede wszystkim o świetna zabawę, a jak już zdążyliście zauważyć pieczenie chleba może nie jest tak łatwe, jak pójście do sklepu i zapłacenie za niego ale nie należy też do ekstremalnie trudnych. Ja zastanawiałam się jaki chleb upiec, chciałam wykorzystać ziarna żyta Melvit, które ostatnio udało(...)ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach do zaczynu wsypujemy: - 400 g mąki pszennej - 20 g oleju rzepakowego - łyżeczkę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto, ja do swojego musiałam dosypać jeszcze łyżkę mąki ale być może, że Wasze mikstury nie będą tego wymagały ;) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej jest czymś przykryć wierzch miski i czekać

MamaOskarka
Mazurek migdałowy makaronikowy 94

250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny

królestwo garów
Galaretkowiec 834

Jakiś czas temu robiłam podobny deser ale z mlekiem skondensowanym. Natomiast niedawno zauważyłam, że można i ze zwykłym mlekiem zrobić to samo. Wyszło pysznie i przypomniało

W kuchni u Moniki
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 224

Oddworld Abe’s Oddysee – znaliśmy ten tytuł, ale o dziwo żadne z nas w niego nie grało i dlatego nigdy nie braliśmy pod uwagę jego potencjału

Nerds Kitchen
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 133

wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie formujemy bochenek. Chleby(...)krzyż. Wyjmujemy (bardzo ostrożnie!) z piekarnika naczynie żeliwne, zdejmujemy pokrywkę i przekładamy do środka chleb razem z papierem do pieczenia, na którym wyrastał (ten papier jest właśnie potrzebny, aby łatwo przetransportować bochenek do naczynia żeliwnego). Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy w ten sposób przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z makiem 176

weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w szafce na samotną puszkę z masą makową to wiedziałam, że nie będzie łatwo dotrzymać danego sobie słowa… Przez moment przemknęło mi przez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko przez chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę(...)masło się rozpuści dodać serek mascarpone i go również rozpuścić. Do przesianej mąki z drożdżami dodać lekko ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka. Wszystko wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki. (Jeśli bardzo się klei można podsypać mąką.) Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią przezroczystą. Zostawić w ciepłym miejscu

UgotujmyTo.pl
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 216

Ostatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego oko. Musiał być dodatkowy warunek spełniony - pewniak, który zawsze wychodzi... Zacząłem o dwudziestej, za pięć północ chlebek pojawił się na stole. Najfajniejsze było to, że goście współuczestniczyli w pieczeniu patrząc(...)dobrze rozetrzyj. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania

Grahamka, weka i kajzerka
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 182

Cesarstwo Wysp, czyli miejsce akcji gier z serii Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są

Nerds Kitchen
Zielone naleśniki ze szpinakiem 155

mój ulubiony przepis na naleśniki! Za sprawą dużej ilości jajek i wody gazowanej wychodzą z niego cieniutkie i elastyczne naleśniki, które łatwo się smaży bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Ale chyba najfajniejsze w nich jest to, że są trawiastozielone i to bez żadnych sztucznych barwników. Wystarczy dodać solidną porcję młodych liści szpinaku i  voilà — mamy cudownie wiosenne naleśniki(...)rozpuszczone masło i wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód

Food Square
Bezglutenowe, wegańskie, dwukolorowe muffiny; Cocina Verde 166

Bardzo łatwe w przygotowaniu. To wersja podstawowa. Muffiny można oczywiście udekorować wg uznania. Zamiast borówek dobrze sprawdzą się również mrożone maliny lub truskawki, ale wtedy kolor nie będzie tak mocny. Składniki na ok. 20 małych sztuk: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego/pasty kokosowej ksylitol  (ewentualnie(...)trzeci lokal w Rzeszowie, oferujący dania wegetariańskie lub wegańskie. W końcu wrócili po długiej przerwie. Polecone przez Przemka (wegetarianina z kilkunastoletnim stażem). Oprócz bezglutenowych, wszystkie pizze są wypiekane na cieście orkiszowym jasnym lub ciemnym. Dostępne są o dwóch średnicach: 32 cm lub 42 cm. Do wyboru ser zwykły lub wegański. Pizze bezglutenowe trochę droższe od pszennych. Mój typ: zdecydowanie jasne

Qlinarnie i Qlinarnie
Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką 169

już nieraz wspominałam uwielbiamy serniki. Dziś zapraszam Was na przepis na ich mini wersję. Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką przygotowuje się szybko i łatwo (i to bez miksera). A potem jeszcze szybciej zjada. Idealna na spokojne i smaczne popołudnie. Moja rodzina je uwielbia. W szczególności smakują i cieszą moje dzieci. Jak widzicie serniczki upiekłam w różowych, uroczych papilotkach ze świnką(...)ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe

Słodkie okruszki
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 205

wszystko (lub prawie wszystko) u mnie w kuchni, własne wypieki pieczywa muszą być również łatwe i szybkie, dostępne nawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka. Zazwyczaj pieczywo i tak kupujemy, bo nie mamy czasu codziennie piec własnego ale jeśli jest możliwość, robimy własne bułki czy chleb i najczęściej zjadamy jeszcze ciepłe. Nigdy nie brałam się za chleby(...)środku zobaczę jakiegoś gniota, zakalec czy coś. Nic, był piękny :) Od tamtej pory robiłam ten chleb kilkanaście razy, zupełnie bez strachu, że coś się nie uda, choć podobno drożdżowe ciasto jest bardzo wymagające. Drobne modyfikacje też mu nie szkodzą, więc naprawdę super przepis, bez modlenia się i odmierzania wszystkiego co do grama. Składniki na ten chleb to: - mąka pszenna

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania