łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:455/593)

CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 251

najlepszy chleb bezglutenowy . Tak nam zasmakował, że na jakiś czas wyeliminował z naszego menu chleby orkiszowe i orkiszowo-żytnie, które zajadamy od lat. Co również istotne ten chleb bardzo łatwo się przygotowuje, nie wymaga specjalnego traktowania. Żadnego wyrabiania, długiego mieszania, itp. Dodatkowo jest bez zbędnych dodatków, jak w tych sklepowych, a bezglutenowych, to już szczególnie... aż strach czytać ich skład(...)Wszystko razem przemieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut (lub dłużej), do podwojenia objętości. Następnie ciasto przemieszać (odgazować) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu

Smaczne Zdrowe
Prosty chleb na drożdżach 154

Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania

Kuchcik gotuje
Jak pozyskać sok z brzozy? I "Cukiernia w ogrodzie" 177

brzozy nie powinien być poddawany żadnej obróbce termicznej , jeśli ma zachować swoje właściwości. Wypijać w ciągu 48 godzin. Przechowywać w lodówce. Jak widać pozyskanie go jest bardzo łatwe. I jeszcze raz podkreślam, że kupne soki z brzozy (nawet w tzw. sklepach ze zdrową żywnością) dalece odbiegają od soku pozyskanego naturalnie - różnią się konsystencją i na pewno mają poprawiany smak(...)ogrodzie" Carole Matthews . Książka niezwykle kusi na półkach księgarń swoją smakowitą okładką 😋 41-letnia Fay Merryweather w domu swoich rodziców prowadzi kawiarnię, w której podaje pyszne zupy i ciasta wypiekane przez jej opryskliwą pomocnicę Liję, pochodzącą z Łotwy. Część stolików kobiety wystawiają w sezonie do ogrodu, przez który można dostać się do domu od strony kanału. W ten sposób gośćmi

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszyste placuszki z sosem czekoladowym 153

Dziś dzień zaczął się o wiele szybciej niż powinien, mój synek wstał skoro świt. Żeby osłodzić nam ten szybki poranek przygotowałam puszyste placuszki z sosem czekoladowym

Słodkie okruszki
Przepis na ciasteczka z czekoladą 158

Przepis na ciasteczka z czekoladą jest kolejnym prostym przepisem na szybkie słodkie wypieki, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Uwielbiam piec ciasteczka , kiedy tylko najdzie mnie

codojedzenia
Obwarzanki krakowskie 185

Mieszkając za granicą często tęskni się za różnymi smakołykami. I tak oto dziś prezentuje Wam Obwarzanki Krakowskie :) Myślę, że każdy kto choć raz odwiedził Kraków doskonale

Tagebuch po polsku
Ciasteczka makowe 263

Nastał grudzień, więc już całkiem "legalnie" można zająć się przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się

Smakołyki Bereniki
Domowy zakwas na chleb - to proste 204

PRZYGOTOWANIE ZAKWASU  Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista 2000 (drobno mielona) woda wysoki słoik czas Przygotowanie: faza I - wymieszać 50 g mąki z 50 ml wody, aby powstało gęste, gładkie ciasto. Woda powinna być ciepła, około 30' C. Przykryć słoik niezbyt szczelnie (składam poczwórnie folię aluminiową i przykrywam słoik jak nakrętką). Postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny, po 12 godzinach(...)dokarmiania zakwas wytrzyma tydzień. Podczas przechowywania zakwas cały czas dojrzewa, słabe bakterie giną, pozostają tylko te najbardzej aktywne. Wtedy nabiera on mocy. W praktyce - im starszy zakwas, tym łatwej z nim pracować, a chleb z jego dodatkem lepiej i szybciej rośne. Przed każdym kolejnym użyciem zakwas należy dokarmić, tzn. dodać nową porcję mąki i wody. Bakterie rzucą się na świeżą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort truskawkowy 236

Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka i aparatu w tym samym czasie to nie lada wyczyn) to smak zdecydowanie był tego wart! Szczerze polecam! Jaga Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone

Kolizje Smaków
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 290

często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się(...)każdego otworu było zakryte jego cienką warstwą. Blachę wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 230°C. W naczyniu (najlepiej takim „z dzióbkiem” – z którego łatwo będzie wylewać płyn) miksujemy jajka, mleko, mąkę i sól, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę – zostawiamy jeszcze w nim blachę na około 3 do 5 minut

Poezja smaku
Imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami 180

Osobiście nie wyobrażam sobie żadnej uroczystości bez odrobiny słodyczy Dlatego dziś polecam Wam imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami . Idealne na każde przyjęcie, również

Słodkie okruszki
Pierogi z serem i jagodami 138

Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny i nagle człowiekowi w głowie błogie (aktywne!) lenistwo - przynajmniej w mojej. Nic konstruktywnego raczej dziś nie zrobię - pracy magisterskiej nie napiszę. Najpierw

Słodkie Przyjemności
Domowe bułki do hot dogów 118

zdrowie najważniejsze, więc trzeba raz na jakiś czas się przemóc. Dla równowagi będzie to także czas wytężonych treningów przed sierpniowych półmaratonem w Wałbrzychu. Nie oszukuję się, że to będzie łatwy start, więc trzeba się zmobilizować i zrobić wszystko, aby później było łatwiej I na koniec – lipiec to czas gotowania i pieczenia. Ostatnio bardzo się opuściłam w tej kwestii(...)minut. W rondelku podgrzej mleko z masłem, pamiętaj, aby nie doprowadzać go do wrzenia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże i jajko. Zagniatając dodawaj stopniowo mleko. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut. Gdy przestanie kleić się do rąk, podziel je na 10 części i każda z nich rozwałkuj, tak aby powstał kształt walca. Bułeczki układaj na ściereczce, przykryj

365 dni dookoła kuchni
Wiosenna surówka a’la Coleslaw 297

warzyw i sosu typowego dla bardzo znanej i lubianej surówki Coleslaw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam!   Składniki: Pół główki kapusty 1 niewielka cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pęczka koperku 2 łyżki cukru(...)PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Wiosenna surówka a’la Coleslaw pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania