środku delikatny mus z jabłek i sera risotta. Robię je pierwszy raz (świeżo wymyślony przepis :) ) i jestem zachwycona smakiem, są dobre nawet na drugi dzień. Robi się je łatwo i przyjemnie. Spróbujcie a nie pożałujecie, niebo w gębie! :) Składniki: ser ricotta 250 g czekolada mleczna 100 g (1 tabliczka) mąka pszenna 1400 g drożdże świeże 70 g woda(...)dużej miski z mąką dodaję 1 łyżeczkę soli, 200 g cukru, 640 ml ciepłej wody oraz lekko wyrośnięte drożdże i całość wyrabiam na gładkie ciasto. Przykrywam ścierką lub folią spożywczą (ja wolę folią spożywczą bo widzę jak ciasto rośnie :) ) Odstawiam na ok. 40 minut W czasie gdy ciasto rośnie robię nadzienie. Jabłka kroje na małe kawałki (wcześniej obieram
Kuchnia Vikinigdy nie byłam we Włoszech i nie jadłam prawdziwego włoskiego Tiramisu, ale mam nadzieję, że ten przepis nie różni się zbyt mocno :) Serdecznie polecam wypróbować! Pamiętajcie tylko, by ciasto dobrze schłodzić przed krojeniem- najlepiej całą noc. Składniki: (na kwadratową blaszkę o boku 20 cm) 4 żółtka 1/2 szkl cukru pudru 650 g serka mascarpone 150 g śmietanki(...)ułożyć na dnie blaszki (ciasno koło siebie). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Przykryć ponownie biszkoptami w kawie i resztą kremu. Tiramisu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc, by łatwo się kroiło. Przed podaniem oprószyć przesianym przez sitko kakao. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieWielkanocy. Nie wiem dlaczego ale mam na nie wtedy największą ochotę, a że weekend się zaczyna więc na pierwszy plan oczywiście jedna z moich ulubionych babek. Fakt nie było łatwo ją zrobić w natłoku obowiązków zwiazanych z prowadzeniem domu czyt. Dwa małe nicponie ale na pieczenie i gotowanie zawsze znajdę czas choćby w nocy- strzeż Panie. Zaletą jej jest(...)cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy lukrem
Kubki smakuwygląda i pachnie. Dwa tygodnie bez kawy, której nawet daleki zapach przyprawia o mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki styropian i popijać herbatę kwaśną od połowy cytryny, choć dla mnie wciąż mdłą. Jedyny ratunek i pocieszenie przynoszą na szczęście kolejne słoiczki - musztarda(...)kuchnia powoli zaczyna wracać do życia. Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża misa. Do wyrabiania i wyrastania ciasta. Na powrót i na początek mam ochotę na coś prostego. Ciepłego, chrupiącego z wierzchu i miękkiego i puszystego w środku. Mam ochotę urywać kawałki ciasta i maczać w oliwie. Wybieram
KUCHARNIAtradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami , szarlotka , torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała(...)Może, nie oznacza, że zawiera na pewno. Owszem, my - nietolerujący gluteny musimy uważać, ale nie możemy popadać w paranoję bo zwariujemy przez dietę i nasze już spore ograniczenie :) Łatwo jest znaleźć takie produkty, które nawet śladowych ilości zawierać nie mogą gdyż w danym zakładzie takich nie ma. Jeśli chodzi o sklepy w których mu się zaopatrujemy i narzekać nigdy
Wypisz Wymalujciężka praca - fizycznie, bo dwudziestopięciokilogramowe worki z cukrem same się nosić nie chcą, ale też umysłowo, bo, powiedzmy to sobie szczerze, klienci są różni, i nie zawsze jest to łatwa współpraca. Człowiek nieźle się musi nagłowić, żeby co niektórych zadowolić. Ale gdy później przychodzą z uśmiechem i podziękowaniami - bezcenne . Dla takich chwil warto się starać. Już za cztery miesiące będę(...)jednocześnie efektowna. Na C. zrobiła wrażenie; mam nadzieję, że i Wam się spodoba. Tarta malinowo-hibiskusowa z kremem z białej czekolady Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody kisiel malinowo-hibiskusowy: 185 g malin 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa 35 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLatem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey
Moja Delicjapowtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został ze Świąt. Zapieczonena cienkim cieście gotowany nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie. JAMBALAYA Z RESZTKAMI Z MIĘSA Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko(...)mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków. KURCZAK, KTÓRY WRÓCIŁ DO GARNKA Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. CO MOŻNA ZROBIĆ
Niedzielny kucharzniestety jest czasochłonna i wymaga naszej uwagi przez większą część dnia. Wielokrotnie pytaliście mnie o chleby bez użycia mąki żytniej, czy też chleby na drożdżach. Chleby, które wypieka się łatwo i przyjemnie. Nie ma chyba prostszej metody wypieku chleba, jak chleb wypiekany z automatu. Tutaj po prostu wystarczy wszystko wsypać do pojemnika i uruchomić program. Nasza praca zajmuje Nam dwie(...)skórki, dostępna jest funkcja opóźnionego startu; - chleba francuskiego- bardzo lekkiego z chrupiącą skróką - chleba na mące pełnoziarnistej- ponieważ mąka ta jest cięższa, program w ciągu pół godziny przed wyrabianiem ciastem przeprowadza wstępne ogrzewanie składników i zostawia ciasto na dłuższy czas, aby "doszło". Bochenki są bardziej zwarte. Łączy dwa stadia; wyrastanie i wypiekanie - słodkich wypieków, (wypieki z owocami, czekoladą, rodzynkami
SMYKWKUCHNIsprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się do stolnicy. Czysta i prosta robota :) Placki nie muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór choćby odwrócony do góry(...)przykryjcie ściereczką, by dodatkowo nie wyschły. Możecie też owinąć folią, lub po prostu włożyć do garnka i przykryć- chodzi o zachowanie maksymalnej możliwej wilgoci. Wychodzą zawsze, świetnie się zwijają, łatwo je przypiec i sprawić, by były chrupiące, nieprzypieczona część natomiast będzie mięciutka, a nie gumowa, jak to często bywa w przypadku placków kupionych w sklepie. Polecam przygotować ilość
Pichceniomaniatrudny i stersujący ;) Chciałam być jak najbardziej obiektywna i wybrać najlepsze moim zdaniem przepisy a - jak już wspomniałam - wybór 3 z 93 (wszystkie zgłoszenia znajdziecie na facebooku ) nie był łatwy. Co najmniej 10 osób zasłużyło według mnie na wygraną... Przy wybieraniu zwycięskich przepisów brałam pod uwagę, czy spełniają one kryteria określone w zadaniu konkursowym, czyli przede wszystkim(...)pani Wioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo pani Ewelina Skiba -Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście A oto zwycięskie przepisy: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 150 g twarogu po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru jajko szczypta
Kto ugości moich gości?Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam ją do 60g i chleb też wyrósł. Autorka podaje przepis na 1 foremkę 30cm. Mi wyszła(...)rozpuszczenia drożdży. Zaczyn odstawić na 15 minut. Do misy miksera wsypać obie mąki, otręby, sól i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem
Pełny talerzprowokuje Cię do 'skubnięcia' i zjedzenia elementu zakłócającego harmonię. Tak. Wciąż mówimy o pieczywie i to nie byle jakim bo... zdrowym, smacznym, bezglutenowym i domowym. Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się je zwykle gorące, ale (!) poświęciłyśmy się i przetestowałyśmy - odżyłyśmy jedną i... nawet po 2 dniach nie przypomina wcale kamienia! :) O dziwo, nie czerstwieje bardzo szybko(...)ciepłym miejscu. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać
Wypisz Wymalujproste i przystępne przepisy. Wiecie, ostatnio pisałam recenzję książki Magdy Gessler i nie chcę porównywać, bo jakość jest tu nie do porównania, ale... w obu książkach są raczej łatwe do wykonania rzeczy, ale u Ewy Wachowicz jest szczerość. U pani Magdy miałam takie odczucie, że próbuje mi się wcisnąć, że pierogi ruskie czy kurczak pieczony na butelce z piwem(...)raczej ogólnodostępne. Znajdziecie tu przepis na domowy chrzan, na chleb owsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety... No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello, snickers, cappuccino, piernik na święta - wszystko co dobre pod ręką ;) Chętnie wypróbuję ciasto na maślance. Widać, że wszystko jest przygotowane z pasją. Mnóstwo
Kraina Tysiąca SmakówZłocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza.Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką
W kuchni Karmel-itkikisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera (u żywam ser raclette) lub inny łatwo topiący się ser Knedle 6 bu łek kajzerek ½ litra bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g bekonu, drobno posiekanego 2 ca łe jajka 250ml letniego mleka(...)miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec
mojej kuchnikisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera (u żywam ser raclette) lub inny łatwo topiący się ser Knedle 6 bu łek kajzerek ½ litra bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g bekonu, drobno posiekanego 2 ca łe jajka 250ml letniego mleka(...)miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec
w mojej kuchnijakie moje zdziwcie było gdy się okazało, że nie ma chleba który by czegoś nie miał (czytaj różne dodatki). Chleby bezglutenowe na drożdżach nie są zbyt skomplikowane i dość łatwe w przygotowywaniu, ale chciałam sięgnąć po zdrowszą wersję. Więc postanowiłam wziąć byka za rogi i upiec chleb bezglutenowy na zakwasie :) Mając zakwas żytni, wpadłam na pomysł, aby użyć(...)aktywnego zakwasu owsianego 150 mąki owsianej 150 g mąki jaglanej 280 g wody 1 płaska łyżeczka soli kamienną Mąki wymieszać, dodać sól i zakwas, wlać wodę i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczelnie folia spożywcza i dostawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Gdy chlebek podrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 i pieczemy
Delicious Titbitsteraz w środku zimy to po prostu strzał w dziesiątkę, jemy ją i od razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej(...)sztywna. Ja używam białek zawsze prosto z lodówki nigdy nie czekam aby nabrały temp. pokojowej. Bezę pieczemy, a raczej bardziej suszymy, wylewając ją na pergamin, tak aby po upieczeniu łatwo ją odkleić i zrolować. Bezę rolujemy zawsze od razu po wyjęciu z pieca, inaczej zaschnie w formie prostokąta i nie będzie można jej już zrolować. Białka ubijamy zawsze końcówkami
SMYKWKUCHNIKolejne muffinki do kolekcji i kolejny przepis odnaleziony w czeluściach twardego dysku ;) Koloru pomarańczowego i o smaku pomarańczy ;) Bardzo aromatyczne, delikatne i miękkie. Z kawałkami owoców, smakują wspaniale :) Łatwe do zrobienia, powiedziałabym nawet, że ekspresowe. Trochę krzywe, ale robiłam je z synkiem koleżanki, który (z moją pomocą) stworzył własne papilotki ;) Zdolna bestyjka, opiekowałam się Nim pod koniec wakacji kilka(...)cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszać z jogurtem, wystudzonym masłem, skórką i miąższem z pomarańczy. Dodać suche składniki, całość dokładnie połączyć. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25- 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Domowa cukiernia EwyJedne z moich ulubionych, pracochłonne, ale warte tego czasu i zaangażowania, które wkładamy w przygotowanie tego dania. Krokiety te kojarzą mi się przede wszystkim ze świętami
dom-agi.pl