Placuszki kokosowe Dostałem sporo zapytań o to, co zrobić z mąką kokosową. Rzeczywiście jest to nie łatwy zawodnik w obejściu. Zwłaszcza na diecie wegańskiej jest z nią problem. W większości przepisów, w internetowym odmęcie blogowym, niezbędne są jajka… zazwyczaj użycie wegańskich zamienników nic nie daje. Ja jednak postanowiłem zrobić placuszki całkowicie według własnej koncepcji. Sparzyłem się już na dwóch(...)mogę zamiast mąki kokosowej użyć więcej wiórek? Jasne że tak! Placuszki nadal wyjdą pyszne. Czy mleczko kokosowe mogę zastąpić mlekiem kokosowym domowej roboty? Tak, ale uważaj na konsystencję ciasta! Na blogu znajdziesz przepis na domowe mleko kokosowe . Jak zrobić placuszki w wersji bezglutenowej? Zastąp mąkę pszenną miksem uniwersalnym bezglutenowym lub użyj np. mąki gryczanej. Uważaj jednak z innymi mąkami bezglutenowymi
Blendmandana181, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 2015/01/11 21:22:11 Pizza z oliwkami - mniam :) Chyba z racji braku pomysłu na dzisiejszy obiad i ona zagości na moim stole,a preferuję zdrową wersję z ciasta orkiszowego - naprawdę polecam, smaczna i do tego zdrowa :D napisał: qacha5 2015/02/24 10:43:29 O ja takie pizze często jadałem z www.partypizza.pl/ czy www.e-piotripawel.pl/ napisał: war-ren 2015/03/09(...)Ciszę się,przepis jest naprawdę dobry:)Pozdrawiam stelarczyk napisał: anielka123buziolek 2015/05/28 17:35:08 robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:) napisał: Gość: omlet, *.centertel.pl 2016/03/11
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPtysi uszy, wywołując uczucie niewytłumaczalnego niepokoju. Wieczorem szyby pokrywa lód, malując na nich fantazyjne wzory. Zima śmieje mi się prosto w nos. O naiwna, myślałaś, że tak łatwo dałam za wygraną...? - szepcze, mrożąc mi twarz zimnym oddechem. Cóż, czekam na kolejny wiosenny poranek i zastanawiam się, gdzie w tym cyklu zapodziało się lato...? Znalazłam na dysku przepis na chleb(...)wody Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kolendrą i ziemniakami. Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać do mąki, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedługo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż
Roślinna - blog wegańskikolejna propozycja na tłusty czwartek. Są to malutkie kwadratowe pączusie. Robi się je bardzo łatwo i polecam szczególnie tym, którzy nie potrafią lub nigdy nie smażyli domowych pączków. Oczywiście najlepsze są w tym samym dniu a najlepsze jeszcze lekko ciepłe. :) Pączki podałam na paterze z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką(...)smalec a do reszty mleka w kruszyć drożdże dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić by zrobił się zaczyn. Zaczyn wlać do misy z mąką i zmiksować na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć na około pół godziny by ciasto podrosło. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i rozwałkować
Ala piecze i gotujeIdealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo sycące :) Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zapraszam! Racuchy z twarogiem Składniki: 250g tłustego twarogu
Tagebuch po polskujednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao, masa była mało wyraźna, dodałam więc nieco cukru trzcinowego. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące(...)dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodając stopniowo płyn po moczeniu daktyli zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek do ping-ponga. Ciasteczka spłaszczyć z góry i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasteczka ułożyć na blaszkę z piekarnika
Kuchcik gotujePyszne, aromatyczne, wilgotne muffinki, które znikają w oka mgnieniu. Łatwe w wykonaniu i na pewno się udadzą. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia - chociaż nazbyt długą nie leżakują. Moja córa uwielbia je ze szklanką ciepłego mleka... mąż również 😊 Składniki: 80 g margaryny/ masła 130 g cukru pudru 8 g cukru waniliowego 2 duże jaja(...)koniec dodać czekoladowe łezki lub czekoladę startą wcześniej na tarce jarzynówce, ewentualnie posiekaną na drobne kawałki. Można dodać również posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać do foremek na babeczki do wysokości 3/4 - urosną wysoko więc nie należy nakładać za dużo. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wystudzeniu można je jeszcze
Ze smakiem bez glutenunajbardziej wybrednych smakoszy! Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie. I w czasie nachodzących Świąt też zrobi furorę! Koniecznie spróbujcie! Ps. jest bardzo łatwa w przygotowaniu! SKŁADNIKI: RO LADA: * ser żółty Gouda SERENADA – 330 g * jogurt grecki – 3 łyżki ( możemy go zastąpić majonezem – sprawdzone! ) * jajko rozm. M – 4 szt FARSZ(...)doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem zimne ) ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę ( ciasno ). Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C. Podajemy na ciepło. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Serenada
Ostra na Słodkobezglutenowej. Brakowało mi takiej, bo w mojej rodzinie pojawił się problem nietolerancji glutenu i zaczęłam poszukiwać prostych przepisów. Przepisy w książce podzielono wg pór roku. To duża wygoda, bo łatwo znaleźć przepisy które są aktualne, sezonowe. Mamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę. Są propozycje menu na śniadania, obiady, kolacje oraz desery. Produkty w nich oryginalne(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Kaszę przekładamy do naczynia w którym w którym będziemy wyrabiać ciasto na chleb- można to zrobić w robocie kuchennym z hakiem Wlewamy wodę i olej, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą W misce mieszamy mąki, solą i kminek. Dodajemy
Proste Potrawynaszego repertuaru , są po prostu pyszne i smakują wybornie zarówno same , jak i z rozmaitymi dodatkami . Prostota wykonania i forma śmieciucha , czyli co wpadnie to będzie pasowało , sprawia że łatwo je pokochać Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej , ja użyłam fioletowej 2 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka 2 strąki świeżego, kolorowego chilli 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula kawałek dyni(...)misce , dodając do nich kolendrę , miód, imbir sól do smaku . Mieszamy rękami lekko ugniatając , tak żeby warzywa zmiękły . Następnie dodajemy jajko , mąkę, wodę i mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto musi być dość gęste kleiste , w razie potrzeby można dosypać więcej mąki lub dolać wody . Trudno dokładnie oszacować ich ilość , bo warzywa wydzielają różną ilość soku po ugniataniu . Smażymy na oleju
Ogrodnik w podróży9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nie zdziwi Was zatem przepis, który się dzisiaj pojawi Ten przepis jest banalnie prosty. Dodatkowo możecie go w dowolny sposób
PatiGotujeSuper przepis znalazłam kiedyś w starym kalendarzu moje mamy i czekał sobie dość długo zanim go wypróbowałam. Nie potrzebnie tak zwlekałam, bo pączusie, trójkąciki wychodzą super smaczne i łatwo można je przechowywać, a że z jednej porcji wychodzi ich coś około 40 więc cała rodzinka na pewno ich posmakuje ;) Składniki na około 40 sztuk: 2 łyżeczki suszonych drożdży(...)Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (np. ściereczki ) na około 45 minut. 4. Po tym czasie
Gotowanie...to proste !ramach mojej poradni psychodietetycznej pomagam swoim podopiecznym w zmianie nawyków żywieniowych tak aby móc powrócić do zdrowia lub zwyczajnie móc się nim cieszyć. W wielu przypadkach zmiana nie jest łatwa. Trzeba pamiętać, że wszystko zaczyna się w naszej głowie i tak naprawdę od nas zależy co zrobimy z własnym życiem. Jedna ze zmian nawyków dotyczy sfery słodyczy. Dla kogoś(...)słodkiego dla całej rodziny. Tym razem padło na szarlotkę. To dlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki. Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko
Przysmaki Karolki