niepojętą moc. Zamiast prażyć, przyjemnie grzało, a ja z radością wystawiałam na jego działanie raz jeden, raz drugi boczek. Pisałam Wam też już, że na podróż zabrałam ze sobą ciasta. Drożdżówkę, która była przeznaczona do konsumpcji po drodze (a że nic z tego nie wyszło, to już nie moja wina), oraz sernik, który miał uradować moją Rodzinkę. Tak naprawdę powstał(...)aromatycznych, duńskich, a więc lekko kwaśnych, poziomek. Najwybredniejsi wzdychali z rozkoszy nad talerzami. Niektórzy nie chcieli uwierzyć, że sernik jest pieczony, bo ze swoją delikatną i aksamitną konsystencją, mógłby łatwo uchodzić za taki na zimno. Jednym słowem - sernikowe mistrzostwo. Jeśli nie macie już poziomek (a nie macie z pewnością, bo i skąd), polecam użyć dorodnych, soczystych śliwek, na które teraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawiera jakichkolwiek substancji sztucznych, konserwantów, barwników". Na próżno szukać ich w składzie. To oznacza, że newella może być świetnym produktem dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Nie jest łatwo dostępna, ale na szczęście jest w XXI wiek i sklepy internetowe. ;) Udało mi się ją zamówić, jednak podchodziłam do newelli z pewną rezerwą. Zastanawiałam się, jak będzie smakować(...)naturalną, ale poddałam ją marynowaniu. Instynkt mnie nie zawiódł. Dzięki temu zabiegowi newella zyskała ziołowy aromat i dodała "kropkę nad i" całej tarcie. Jeżeli macie ochotę spróbować, polecam. Składniki: Ciasto 150 g mąki 100 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem, zagnieść ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć dodać odrobinę lodowatej
Pełny talerzbardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (stosowany jest przy biegunkach(...)minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części
Moja Delicjakiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą, zmieniłam w sobie wszystko. Dbam o siebie i staram się dbać o innych, mówiąc, że to jest nie zdrowe(...)ciemne lub pełnoziarniste owoce więcej warzyw więcej przypraw np. pieprz cayenne, chili, cynamon Piszę po raz enty! Nie warto tego spożywać! Na pewno myślicie, że łatwo mi napisać, ale to prawda. Wszystko staje się coraz gorsze. Produkuje się z niższej jakości surowców, a nawet odpadków. Pamiętaj! Jesteś tym co jesz
Truskawkowa FiestaGotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona kapusta cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić(...)jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI: 2 jajka około 20-30 dag. mąki 1/3 szkl. mleka WYKONANIE: Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego, łyżkę moczymy w gorącej wodzie i kładziemy kluski do wrzątku z vegetą, kluski gotujemy dwie minuty po wypłynięciu, następnie podsmażamy na odrobinie tłuszczu ze skwarkami (ja posypuję kluseczki jeszcze przyprawą
Kuchnia BeatySprawdzony przepis na faworki mojej Teściowej - mistrzyni słodkości wszelakich, która (z wielu wypróbowanych przepisów) właśnie ten wykorzystuje i poleca. Polecam i ja taki przepis na chrust
Moje Kuchenne RewelacjeLubicie słodkie desery? No przecież, że lubicie, w końcu jesteście na moim blogu. No dobra, tylko pytanie jakie Wam najbardziej odpowiadają - jedni lubią mega owocowe, inni
Słodkie PrzyjemnościKolejna propozycja na szybkie, łatwe w wykonaniu , bezcukrowe babeczki. Tym razem ich przewodnim smakiem są cudowne, słoneczne pomarańcze. To moje ulubione zimowe owoce, którymi zajadam się w nieprzyzwoitych ilościach. Babeczki przesiąknięte są, aromatycznym, pomarańczowym sokiem. Dla zachowania egzotycznej, cytrusowej nuty, posypałam je pokruszonymi, suszonymi bananami, które utworzyły bardzo przyjemną kruszonkę, natomiast zwieńczeniem mojego "dzieła" a zarazem(...)stopni ucieram mikserem masło, dodaję miód i jajka i miksuje do połączenia składników dodaję sok i skórkę z pomarańczy dosypuję mąkę i sodę, miksuję przez chwilę nakładam ciasto do papilotek siekam banany i posypuję nimi babeczki piekę ok 20 minut SKŁADNIKI NA KREM: 2 pomarańcze - sok i otarta z nich skórka pół kostki masła 2 jajka 3 łyżki miodu
Upiecz sobie babeczkęJesienne babeczki dyniowe to idealna propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego mokre, rozpływające się w środku. Więcej chyba zachęcać do ich upieczenia nie muszę :) Ilość porcji: 16-18 babeczek Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 250g mąki pszennej 200g puree z dyni (domowe lub kupione) 190ml oleju(...)oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zawartość miski mieszamy. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest „suche”. W razie konieczności zostawiamy jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy
Kolizje SmakówCiasteczka są zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niestety równie szybko znikają z talerza :) Dziś proponuję zdrową wersję na płatkach owsianych, z rodzynkami i bananem. Ciastka te zamiast cukru zawierają miód. Wspaniale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub dodatek do filiżanki herbaty... Składniki: szklanka mąki pszennej razowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Gellwe(...)pieczenia, dodać sól, cukier wanilinowy, cynamon i miód. Dodać płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki. Na koniec dodać obranego ze skórki i rozgniecionego banana. Dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując małe, okrągłe ciasteczka. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Źródło: Słodkie zapomnienie
Z miłości do słodkościroboczy blat, 2 - 3 razy zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i umieść w natłuszczonej misce. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmij ciasto na blat roboczy i uformuj z niego podłużny bochenek. Bochenek umieść w natłuszczonej podłużnej foremce. Górę chleba dobrze oprósz maką. Odstaw chleb w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)foremce Upieczony chleb nie w foremce Krótka przerwa na zmianę ustawień ustawień aparatu, a chleb sam zamienił się w modelkę Chleb i kromki Kromki Jasny chleb na zakwasie, łatwy inspirował blog Pracownia wypieków
Grahamka, weka i kajzerkaciasteczka, które pochodzą z Hiszpanii i są przygotowywane tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego "polvo" czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo się rozpadają. Pierwszy raz jadłam je dwa lata temu, właśnie w Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu(...)czasu do czasu mieszamy. Mieszankę studzimy.Mąkę i migdały przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cynamon i miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę (jak ciasto kruche) i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość
Zakręcony Widelecpięknie. Wielu narzeka. Bo za zimno, bo śnieg, bo błoto.. Bo trzeba odśnieżać, skrobać szyby w aucie, nosić grube rzeczy, ciągle sprzątać na korytarzu, bo ślisko i łatwo można nogę złamać. Ale zima jest piękna. Śnieżnobiały puch ukrywa szarą i brudną rzeczywistość, nadaje światu niewinnego i magicznego wyglądu. Jak w bajce. Ośnieżone drzewa, "pomalowane" przez Dziadka(...)akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto
W kuchni Karmel-itkiBułki pszenne. Straszną miałam ochotę na takie zwykłe świeże bułki. Do tego tak banalnie proste w wykonaniu, czego chcieć więcej? Jak smakują na drugi dzień, świetnie
Blondynka Gotujemineralnych, antyoksydantów i błonnika, a nawet energii (zboża), białka (rośliny strączkowe) oraz tłuszczu (oliwa). Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50. byli osobami ubogimi, dlatego to właśnie tanie i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (pożywiali się nawet dziko rosnącą zieleniną w potrawie o nazwie horta). Okazało się zatem, że zwyczaje żywieniowe zrodzone z biedy zapewniły Grekom długie(...)warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny
Chilli Czosnek i OliwaPoniższe ciasteczka cytrynowe skradną serce fanom kruchych słodkości 😊 Chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Bardzo łatwe do przygotowania. Ciasteczka idealnie się pieką i świetnie smakują tuż po upieczeniu. Składniki na 30-40 ciasteczek: 3/4 kostki masła (150 g) 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) niepełne 2 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 jajko (rozmiar L) starta skórka(...)sobą zmiksować, aż do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryn, wlać ekstrakt oraz wbić jajko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko
UgotowaćBardzo pulchne, mięciutkie o orzeźwiającym aromacie cytrynowym z dodatkiem maku, takie słodkie pieguski to muffinki na każdą okazję, są bardzo łatwe do przygotowania z łatwo dostępnych składników i co najważniejsze zawsze wychodzą, można je podać polane cytrynowym lukrem , to przepis z którym każdy sobie poradzi, pyszne! Składniki na 12 sztuk dużych muffinek 2 duże jajka ½ szklanki cukru 2 cytryny(...)oraz śmietankę, krótko zmiksować, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem i rózgą od miksera, lub łyżką krótko zmieszać ręcznie –tylko do połączenia-nie ubijać ciasta mikserem bo powstanie nam przy pieczeniu zakalec. Wylać ciasto do papierowych papilotek na babeczki do ¾ objętości. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na pieczeniu góra-dół
Wanilia i KardamonPyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 3 jajka 190 g masła 1 szklanka(...)szklanki mleka Przygotowanie polewy: W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier i kakao. Następnie wlej mleko i gotuj aż polewa zacznie gęstnieć. Wylej jeszcze ciepłą na ciasto. Smacznego
Słodka Strefalepszym rozwiązaniem aniżeli wypiek go w domowym zaciszu. Nic bardziej mylnego… pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszny chleb z kaszy gryczanej. Chleb gryczany wbrew pozorom nie jest łatwo dostać nawet w dobrej piekarni. Niestety sporym minusem domowego wypieku jest bardzo długi czas oczekiwania aż chleb nam wyrośnie i będzie nadawał się do pieczenia, ale z drugiej strony uważam(...)była na pół zblendowana. Dodajemy sól, mieszamy i przekładamy wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 12-16 godzin. Po tym czasie, ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 55 minut. Po wyjęciu chleb przekładamy na kratkę i pozwalamy mu odpocząć. Chleb gryczany własnej roboty możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubię jego styl gotowania, mam dużo jego książek i choć przyznam, że nie są one idealne na polskie realia, to korzystam z wielu podstawowych przepisów jak np. na kruche ciasto, bulion, zapiekankę pasterską czy hamburgery. Oglądałam chyba każdy możliwy program z jego udziałem "Hell's kitchen", "F-word", "Masterchef", "Boiling point", "Gordon Ramsay cookery course" i inne serie jego programów(...)kolejna cecha, która mnie do niego przyciąga. ;) Szanuję jego pracę i wysiłek jaki włożył w to, by znaleźć się tu, gdzie jest. Jego droga do sukcesu nie była łatwa, czytałam wiele artykułów o jego początkach we Francji. Było naprawdę ciężko, ale nie poddał się i osiągnął ogromny sukces. Ma kilkadziesiąt restauracji rozsianych po całym świecie, niezliczoną ilość gwiazdek Michelin
Cooking Monstertestową" kulkę ciasta lub kawałek surowego obranego ziemniaka. Jeśli kulka/ziemniak odbije się od dna garnka i wypłynie na powierzchnię oleju rumieniąc się - olej ma już odpowiednia temperaturę. Jeśli kulka ciasta pozostaje długo na dnie garnka - olej jest za zimny, natomiast jeśli zaraz po wrzuceniu kulki zarumieni się ona natychmiast - olej jest stanowczo za gorący. Wyrośnięte puchate pączki należy zdejmować(...)Lukier: Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na gładką masę. Gęstość lukru można dowolnie regulować poprzez dodanie wody lub większej ilości cukru. Lukier nie powinien być zbyt gęsty by łatwo pokryć nim pączki. Polukrować pączki. "Magiczna" jasna otoczka wokół usmażonego pączka tworzy się gdy pączek jest dobrze napuszony, wyrośnięty, lekki jak chmurka. Unosi się wtedy na rozgrzanym oleju. Przyznam
maniapieczeniaweekendowe śniadanie: puszyste, mięciutkie i mega smaczne drożdżówki z serem i borówkami. Borówki oczywiście można pominąć, lub też użyć innych drobnych owoców. Polecam Wam bardzo, bo drożdżówki są naprawdę łatwe do przygotowania. Długo też zachowują świeżość, choć ta informacja może okazać się mało przydatna, bo bułeczki znikają w oka mgnieniu :) Składniki (na ok. 13 szt.): Bułki: 30 g świeżych drożdży(...)ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, cukier, szczyptę soli, jajko, olej i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: w malakserze
Domowa Cookierenka Agiidzie czekało nas mnóstwo pieczenia :) Jednym z deserów, które przyrządziłyśmy były ptysie z kremem ananasowo-śmietanowym. Ptysie mimo iż z opisu są skomplikowane w przygotowaniu to robi się naprawdę łatwo. Krem, którym byśmy je napełniali może być naprawdę dowolny, wszystko zależy od naszych gustów i upodobań :) My zamiast dużych normalnych ptysi robiłyśmy wersje mini na jeden kęs. Wprawdzie przy(...)zagotowujemy szklankę wody. Dodajemy do niej odmierzone masło. Następnie sypiemy na wrzątek mąkę, najlepiej przesianą przez sito. Trzymamy na niewielkim ogniu i podsmażamy około 10 minut cały czas mieszając ciasto. Wysmażone ciasto przekładamy do miski i chłodzimy. Kiedy będzie letnie rozcieramy dodając stopniowo po 1 jajku i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być pulchne. Nabieramy niewielką jego ilość i układamy
Kolizje Smaków