necie, albo tak jak ja robicie zdjęcia żarciu w czasie gotowania, to zrozumieć mój ból. telefon musi dać się obsługiwać jedną ręką (najlepiej nie tą, którą mam całą w cieście) a odblokowanie musi być szybkie Z mojej perspektywy dużym plusem Sony Xperia XZ3 jest umiejscowienie czytnika linii papilarnych w tylnej obudowie i szybkie działanie tego skanera, oraz możliwość uruchomienia aparatu(...)Muszę jednak przyznać, że przez kilka pierwszych dni zamiast czytnika linii papilarnych dotykałam obiektywu aparatu, który ma podobny kształt. Ważne dla mnie jest, żeby telefon był względnie wodoszczelny i łatwo się czyścił, bo i tak będzie cały w sosie. 2. w fotografii kulinarnej ważne jest, żeby telefon oddawał rzeczywiste barwy a nawet lekko je podkręcał. Barwy jedzenia na zdjęciach zrobionych
Ugotowane pozamiatanePrzedstawiam Wam pyszny i łatwy chlebek z dodatkiem marchewki. Inspirację zaczerpnęłam z internetu, ale zrobiłam wszystko po swojemu i wyszedł super. Wilgotny i mięciutki. Jest świeży i miękki również na drugi dzień. Polecam, wypróbujcie :) Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 550 g. maki 1czubata łyżeczka soli 2 średnie marchewki (moje ważyły 150 g.) 1 łyżka(...)miski, dodać sól i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Następnie dodać siemię i pestki dyni. Wszystko wymieszać, dodać zaczyn oraz wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch posmarować mlekiem, posypać pestkami dyni i odrobina mąki. Zostawić
Agusiowe smakołykiDziś dzielnie trwa w postanowieniu "koniec ze słodyczami" :) póki co jest łatwo, oby tak dalej. Na przekór moim postanowieniom dzisiejszy post to przepis na delikatne biszkoptowe naleśniki z lekką pianką i brzoskwiniami :) Cóż - babcia je uwielbia, więc spełniłam dziś jej marzenia. Naleśniki przygotowuje się ultra szybko i są, jak twierdzi babcia, lekkie jak niebo :) Składniki(...)jedwabistą, lekka konsystencję, dodajemy mąkę i wszystko bardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Spektrum Smakupyszny , domowy karmel .Czas przygotowania to nie więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza do przygotowania karmelu jest patelnia z białym środkiem(...)przegapcie tego momentu ,bo jeśli będzie tylko chwilę dłużej przypali się i karmel wyjdzie gorzki .Nie mieszamy go w czasie tych 3 minut ,lepiej też nie potrząsajmy patelnią ,bo łatwo traci temperaturę i może zamienić się w twardą bryłę . Kiedy widzimy ,że cały cukier się rozpuścił wlewamy ostrożnie śmietankę i teraz cały czas intensywnie mieszamy .Do tego łyżkę masła ,mieszamy
Ladylaura.się do domowych wypieków, podrasuje smak nie jednego sernika. Do jej przygotowania potrzeba nam naprawdę niewiele, bo trochę cukru, wody, parę pomarańczy a przede wszystkim chęci. Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, nie taki diabeł straszny jak go malują;) Polecam;) Składniki: 5 dużych pomarańczy szklanka wody 1,5 szklanki cukru Wykonanie: Pomarańcze dokładnie wyszorować. Następnie przekroić(...)małym ogniu 4 razy po 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar syropu i przekładamy do słoiczka. Skórkę możemy wykorzystać do najróżniejszych wypieków np. do sernika, do dekoracji ciast, ciasteczek a także można jej użyć do herbaty dzięki czemu na da jej niezwykłego aromatu
Krakowskie smaki Aniszczęście - myliłam się. Krem był dosłownie wyjadany z muffinek :D I takiego efektu oczekiwałam :) Dodatek mielonego siemienia lnianego do kremu sprawił, że nabrał on stałej konsystencji, dzięki czemu łatwo go nakładać na babeczki, a poza tym wzbogacamy wypiek w cenne właściwości zdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki(...)łyżeczka młodego jęczmienia w proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego
Zdrowie na języku :Psandwichach czy aksamitnych mlecznych shake’ach. Zanim jednak dotrzemy do samego dinera, na ulicach widać kawiarnie, a także stoiska ze słodkościami, takimi jak pączki, lody czy typowe amerykańskie ciasta. Jednego mlecznego shake’a poproszę! Najlepiej… truskawkowego! Ciekawym miejscem jest także kantyna na u-boocie, który jest główną kryjówką naszego bohatera. Mamy tam nietypowe maszyny z podgrzewanymi daniami(...)kcal | 4 g białka | 35 g węglowodanów | 10 g tłuszczu SAUERKRAUT BURGER Wolfenstein II The New Colossus burgery z kiszoną kapustą i boczkiem 20 min 7 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska Składniki Koszt mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka lub dijon – 1 łyżka
Nerds KitchenGołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych
moj przepis nadodasz skórki z cytryny lub pomarańczy, pączek nabierze niesamowitego aromatu! Użyłam miksera z trzepaczkami do ubijania piany. Ciasto będzie kleiste i lepkie, nie dosypujcie mąki, ma takie być. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskałam kulki bezpośrednio na gorący olej . Uwaga! Pączusie rosną podczas smażenia. Same si e odwracają podczas smażenia! Jeśli nie to odwracaj, by usmażyły się na złoto(...)włosku.. Były właśnie nadziewane kremem mniej więcej, jak do karpatki i trzymane w lodówce. Takie małe, okrągłe ....a tyle radości. Istnieje wiele wariantów tych mini pączków, składniki łatwo zapamiętać i są dostępne w całej Europie. Szybko znikają, są pyszne
Z Kuchni Do KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6 Składniki: opakowanie spodu do pizzy (400 g), 3 łyżki ketchupu z piekła rodem Kotlin (lub jego łagodnej wersji), 50 dag pieczarek, 3 małe ugotowane ziemniaki, mała papryka czerwona, mała marchewka, 2 plastry sera żółtego, 12 małych plasterków salami. zioła prowansalskie, sól, suszona natka pietruszki, łyżka(...)dodatkiem soli i ziół prowansalskich do momentu wyparowania wody. Dodaję ziemniaki, ketchup i ser, mieszam. Spód do pizzy dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek formując koszyczki. Ciasto napełniam farszem, posypuję suszoną natką, w środek wbijam zwinięte plasterki salami. Zapiekam w 220 stopniach około 15-20 minut (do zarumienienia ciasta
JejKuchniaKilka razy pisałam już o tym, że strasznie nie lubię nic wyrzucać ;/ Uwielbiam kombinować tak, aby w miarę możliwość wykorzystać wszystko do maksimum. Czasami taka kreatywność
PatiGotujebabami, pasztetami i jajkami muszę Wam przemycić odrobinę zdrowia ;) Staram się jak mogę trzymać fason, tzn dietę, ale nie ukrywam, że różnie to wychodzi... Nie mniej- wierzcie mi, że łatwo nie jest. Zwłaszcza że sezon grillowy u nas już otwarty :D Poza tym gotowanie dla każdego co innego (no bo wiecie Mąż jedno, Dzieci drugie, ja trzecie...) jest czasem(...)pizzę taką normalną dałby się pokroić, ale powiadam Wam, że można ją zjeść, nawet w całości! Przepis na spód zaczerpnięty z książki „Dieta fit”. Składniki na ciasto: 1 średnia główka kalafiora 2 jajka po ½ łyżeczki soli himalajskiej, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku Dodatki: 200g pieczarek 2 łyżki kaparów ½ czerwonej cebuli Ok 6 czarnych oliwek
Kuchnia w czekoladzieczerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. Prawda, że brzmi pysznie i wiosennie? :) Dodatkowo zachęcam Was do wypróbowania samego przepisu na bezglutenowe naleśniki — smaży się je równie łatwo, jak te tradycyjne i nie tracą na elastyczności (chociaż zimne mogą trochę się kruszyć, ale wystarczy je wtedy podgrzać). Świetny jest również sam wegański twarożek ze słonecznika. Można(...)sól * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy dla kolejnych naleśników. Roślinny twarożek ze słonecznika Słonecznik namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy
Food Squareznakomicie wchłaniają każdy sos, który wtapia się w ich "pory". W czeskie knedle zaopatrywałam się w dużych marketach np. Auchan, ale przyznaje, że nie tak łatwo je kupić. W końcu postanowiłam zrobić je samodzielnie i muszę przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Ich przygotowanie jest bardzo proste, o wiele łatwiejsze niż naszych(...)lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier. Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Po tym czasie dodać rozbełtane jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto energicznie ręką na jednolitą masę. Proponuję najpierw dodać 350 g mąki i po wyrobieniu ocenić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt luźne, po wyrośnięciu powinniśmy
Jadło i czytadłolecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe. Ciasteczka na bazie płatków jęczmiennych są pyszne, chrupiące, z cudownym posmakiem truskawek... Naprawdę niesamowicie kuszą. Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciastka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie. Płatki jęczmienne możecie zastąpić innymi, np. owsianymi. Zamiast nuty truskawkowej równie dobrze sprawdzi się cytryna, kakao/karob, wanilia, żurawina(...)wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujeTort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem
Czary - gary w kuchniWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne pyzy z mięsem. Często zostają Wam ziemniaki z obiadu? bo mi tak, proponuję zrobienie z nich pyszny kluch z mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam(...)pieprzem lub vegetą. Dusić aż mięso zmięknie. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.Zagnieść ciasto jeśli będzie Wam się troszkę kleiło możecie dodać więcej mąki ziemniaczanej. Formować kule i lekko rozpłaszczyć, nakładać po kopiastej łyżeczce mięsa i dobrze zlepiać tak jak pączki. W garnku zagotować
Sama słodycz i szczypta chiliSmaczna pizza z skręconymi z brzegami, kurczakiem, mozzarellą, zielonym groszkiem i oliwkami. Dzięki temu, że brzegi poskręcamy, ciekawy, nowy wygląd pizzy uzyskamy. Szybka, łatwa, smaczna i wyjątkowa, a to dlatego, że jest domowa. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ponadto(...)wody. Całość miksujemy ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi i pozostawiamy
Moniki SmakołykiPrzepis znalazłam w starej książeczce :P tak starej jak ja .. :) Książeczka jest z mojego rocznika :) Nadzienie zrobiłam do pyz po swojemu . pyzy 300 g ziemniaków ugotowanych
Gotowanie jest łatwePlacuszki to wspaniałe i stosunkowo szybkie do przygotowania danie. Można je zrobić na słodko lub na wytrawnie. A jeżeli wykorzystuje się do tego maszynę do naleśników
Codzienne GotowanieCzęsto nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek
dom-agi.plChleb przygodowy. To znaczy z przygodami odbył się jego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był(...)enzymy i inne dziwne dodatki, których celem jest przyspieszenie rozrostu drożdży. Chleby wykonane z użyciem tych drożdży nie potrzebują dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu można uformować bochenek bezpośrednio po wyrobieniu ciasta. Oczywiście jest to kosztem pogorszenia walorów smakowych chleba. Nie wiem, czy w Polsce można kupić takie drożdże, więc przeliczyliśmy je na drożdże świeże. I tutaj pierwsza rzecz zastanawiająca - do zaczynu
Grahamka, weka i kajzerkaKolejne placuszki :D Tym razem dla miłośników kaszy gryczanej. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Mają zwartą strukturę, więc się nie rozpadają przy przewracaniu. Idealnie nadają się na I lub II śniadanie w pracy/szkole/na uczelni. Ja do swoich nie dodawałam słodzidła ani owoców, dlatego nie były słodkie, ale myślę, że będą doskonale łączyć się na przykład z jabłkiem,gruszką(...)swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Nieba