Dziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo , całkiem warzywne , bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo
Kawa z mlekiemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Ich lekkość i puszystość - bardzo zaskakuje! Robi się je łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. A tak nawiasem - to cydru absolutnie nie czuć, więc ciastka spokojnie nadają się dla dzieci. Użyjcie ulubionej marki, bo nie chcę Was namawiać(...)proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem. Piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujebardzo dużo pączków. Na szczęście te pyszne przekąski można jeść cały czas, nie tylko w ten jeden dzień w roku. Podzielimy się z wami naszym przepisem na pyszne i łatwe pączki. Na pewno sprawią więcej radości niż te kupione w sklepie. Przepis Składniki: 500 ml mleka 70 g drożdży 200 g cukru 5 całych jajek 4 żółtka(...)potrzeba. Przygotowanie: Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i około 3 łyżek mąki. Całość mieszamy, rozczyn powinien mieć gęstość śmietany, albo jak kto woli ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone masło, żółtka, cukier wanilinowy i olejek zapachowy. Wyrabiamy ciasto
KasiaiKrzysiu.plkolejny owoc mojej letniej pracy nad darami lata. w tym roku szczególnie postawiłam na nalewki, gdyż są łatwe do zrobienia a przy okazji idealnie rozgrzewające na pierwsze jesienne wieczory, które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga(...)jego nadmiaru i całość przelewamy przez filtr do kawy do butelek. Likier odstawiamy na 3 miesiące by nabrał mocy. Na zdrowie! *Porzeczki po zrobieniu likieru można wykorzystać do ulubionego ciasta. Należy je wcześniej dobrze wysmażyć, by pozbyć się goryczki alkoholu
Mango PapajaKartacze z mięsem mielonym to danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi. Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy(...)Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby
Smaczne Potrawysłoika! I to w jak największych ilościach gdyż z twardszych odmian czereśni możemy przygotowywać soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone nadal zachowują swoje właściwości. Jednak jeżeli chcecie je zamrozić, usuńcie najpierw pestki. Z czereśni można również przygotować maseczki (przeciw sińcom pod oczami (ugotowane(...)pozbyć, można zalać owoce na parę minut zimną wodą - larwy wyjdą z nich i opadną na dno naczynia. Jeżeli chodzi o świeżość owoców, rozpoznacie ją po szypułkach. Jak łatwo można się domyślić, śliczne, jasno zielone ogonki są oznaką świeżości. Utrzymują ten kolor jeszcze do 2 dni po urwaniu z drzewa, przechowywane w chłodnym miejscu. Następnie ciemnieją, aż w końcu robią
Słodkie Przyjemnościdałam więcej Nutelli) 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 3 suche wafle tortowe (23x29 cm) 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej (dałam mleczną) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masa mleczna: W małym garnuszku podgrzewamy mleko. Dodajemy cukier i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło, przy pomocy miksera, ubijamy na jasną gładką masę. Łyżka(...)blatem, obciążamy kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie całkowicie płynna, polewamy nią przygotowane ciasto (od strony białej masy). Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem bez przykrycia. Po godzinie ciasto możemy już pokroić na kwadraty i podawać :) Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie Moje
My Culinary Artuśmiech na twarzy :) Wygląda dość "pancernie", ale tak naprawdę wystarczy obkroić go ostrym nożem z twardej skórki i można cieszyć się soczystym miąższem. Gdzie go dostać? Świeży ananas jest łatwo dostępny, tylko po prostu nie zawracaliśmy na niego uwagi. W Biedronce lub Lidlu, chociaż w innych sklepach również nie jest bardzo drogi. Placuszki przygotowałam na bazie mąki owsianej (czyli zmielonych(...)kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników. mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :) Ciasteczka chałwowe (z tahini) PRZEPIS {wg receptury Davida Lebovitz'a } temperatura pieczenia: 175ºC | czas pieczenia : ~ 12-14 min Składniki 70 g mąki pszennej(...)zachowując odstępy ok. 2 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć za pomocą widelca. Piec ok. 12-14 min temperaturze 175 ºC . Ciastka wyjęte prosto z piekarnika są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, najlepiej pozostawić je na papierze do wystudzenia. Najlepsze w dniu upieczenia. Smacznego Polecam również przepis na rewelacyjne kruche ciasteczka owsiane: fgfg
coolinarnastrefa.blogspot.comPlacuszki kokosowe Dostałem sporo zapytań o to, co zrobić z mąką kokosową. Rzeczywiście jest to nie łatwy zawodnik w obejściu. Zwłaszcza na diecie wegańskiej jest z nią problem. W większości przepisów, w internetowym odmęcie blogowym, niezbędne są jajka… zazwyczaj użycie wegańskich zamienników nic nie daje. Ja jednak postanowiłem zrobić placuszki całkowicie według własnej koncepcji. Sparzyłem się już na dwóch(...)mogę zamiast mąki kokosowej użyć więcej wiórek? Jasne że tak! Placuszki nadal wyjdą pyszne. Czy mleczko kokosowe mogę zastąpić mlekiem kokosowym domowej roboty? Tak, ale uważaj na konsystencję ciasta! Na blogu znajdziesz przepis na domowe mleko kokosowe . Jak zrobić placuszki w wersji bezglutenowej? Zastąp mąkę pszenną miksem uniwersalnym bezglutenowym lub użyj np. mąki gryczanej. Uważaj jednak z innymi mąkami bezglutenowymi
BlendmanPtysi uszy, wywołując uczucie niewytłumaczalnego niepokoju. Wieczorem szyby pokrywa lód, malując na nich fantazyjne wzory. Zima śmieje mi się prosto w nos. O naiwna, myślałaś, że tak łatwo dałam za wygraną...? - szepcze, mrożąc mi twarz zimnym oddechem. Cóż, czekam na kolejny wiosenny poranek i zastanawiam się, gdzie w tym cyklu zapodziało się lato...? Znalazłam na dysku przepis na chleb(...)wody Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kolendrą i ziemniakami. Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać do mąki, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedługo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż
Roślinna - blog wegańskikolejna propozycja na tłusty czwartek. Są to malutkie kwadratowe pączusie. Robi się je bardzo łatwo i polecam szczególnie tym, którzy nie potrafią lub nigdy nie smażyli domowych pączków. Oczywiście najlepsze są w tym samym dniu a najlepsze jeszcze lekko ciepłe. :) Pączki podałam na paterze z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką(...)smalec a do reszty mleka w kruszyć drożdże dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić by zrobił się zaczyn. Zaczyn wlać do misy z mąką i zmiksować na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć na około pół godziny by ciasto podrosło. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i rozwałkować
Ala piecze i gotujeIdealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo sycące :) Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zapraszam! Racuchy z twarogiem Składniki: 250g tłustego twarogu
Tagebuch po polskujednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao, masa była mało wyraźna, dodałam więc nieco cukru trzcinowego. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące(...)dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodając stopniowo płyn po moczeniu daktyli zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek do ping-ponga. Ciasteczka spłaszczyć z góry i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasteczka ułożyć na blaszkę z piekarnika
Kuchcik gotujePyszne, aromatyczne, wilgotne muffinki, które znikają w oka mgnieniu. Łatwe w wykonaniu i na pewno się udadzą. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia - chociaż nazbyt długą nie leżakują. Moja córa uwielbia je ze szklanką ciepłego mleka... mąż również 😊 Składniki: 80 g margaryny/ masła 130 g cukru pudru 8 g cukru waniliowego 2 duże jaja(...)koniec dodać czekoladowe łezki lub czekoladę startą wcześniej na tarce jarzynówce, ewentualnie posiekaną na drobne kawałki. Można dodać również posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać do foremek na babeczki do wysokości 3/4 - urosną wysoko więc nie należy nakładać za dużo. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wystudzeniu można je jeszcze
Ze smakiem bez glutenunajbardziej wybrednych smakoszy! Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie. I w czasie nachodzących Świąt też zrobi furorę! Koniecznie spróbujcie! Ps. jest bardzo łatwa w przygotowaniu! SKŁADNIKI: RO LADA: * ser żółty Gouda SERENADA – 330 g * jogurt grecki – 3 łyżki ( możemy go zastąpić majonezem – sprawdzone! ) * jajko rozm. M – 4 szt FARSZ(...)doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem zimne ) ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę ( ciasno ). Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C. Podajemy na ciepło. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Serenada
Ostra na Słodkobezglutenowej. Brakowało mi takiej, bo w mojej rodzinie pojawił się problem nietolerancji glutenu i zaczęłam poszukiwać prostych przepisów. Przepisy w książce podzielono wg pór roku. To duża wygoda, bo łatwo znaleźć przepisy które są aktualne, sezonowe. Mamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę. Są propozycje menu na śniadania, obiady, kolacje oraz desery. Produkty w nich oryginalne(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Kaszę przekładamy do naczynia w którym w którym będziemy wyrabiać ciasto na chleb- można to zrobić w robocie kuchennym z hakiem Wlewamy wodę i olej, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą W misce mieszamy mąki, solą i kminek. Dodajemy
Proste Potrawynaszego repertuaru , są po prostu pyszne i smakują wybornie zarówno same , jak i z rozmaitymi dodatkami . Prostota wykonania i forma śmieciucha , czyli co wpadnie to będzie pasowało , sprawia że łatwo je pokochać Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej , ja użyłam fioletowej 2 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka 2 strąki świeżego, kolorowego chilli 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula kawałek dyni(...)misce , dodając do nich kolendrę , miód, imbir sól do smaku . Mieszamy rękami lekko ugniatając , tak żeby warzywa zmiękły . Następnie dodajemy jajko , mąkę, wodę i mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto musi być dość gęste kleiste , w razie potrzeby można dosypać więcej mąki lub dolać wody . Trudno dokładnie oszacować ich ilość , bo warzywa wydzielają różną ilość soku po ugniataniu . Smażymy na oleju
Ogrodnik w podróży9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nie zdziwi Was zatem przepis, który się dzisiaj pojawi Ten przepis jest banalnie prosty. Dodatkowo możecie go w dowolny sposób
PatiGotujeSuper przepis znalazłam kiedyś w starym kalendarzu moje mamy i czekał sobie dość długo zanim go wypróbowałam. Nie potrzebnie tak zwlekałam, bo pączusie, trójkąciki wychodzą super smaczne i łatwo można je przechowywać, a że z jednej porcji wychodzi ich coś około 40 więc cała rodzinka na pewno ich posmakuje ;) Składniki na około 40 sztuk: 2 łyżeczki suszonych drożdży(...)Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (np. ściereczki ) na około 45 minut. 4. Po tym czasie
Gotowanie...to proste !ramach mojej poradni psychodietetycznej pomagam swoim podopiecznym w zmianie nawyków żywieniowych tak aby móc powrócić do zdrowia lub zwyczajnie móc się nim cieszyć. W wielu przypadkach zmiana nie jest łatwa. Trzeba pamiętać, że wszystko zaczyna się w naszej głowie i tak naprawdę od nas zależy co zrobimy z własnym życiem. Jedna ze zmian nawyków dotyczy sfery słodyczy. Dla kogoś(...)słodkiego dla całej rodziny. Tym razem padło na szarlotkę. To dlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki. Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko
Przysmaki KarolkiŁatwe w przygotowaniu i niezawodne naleśniki, które świetnie nadają się na popołudniowy deser. Choć są delikatne i mięciutkie, dzięki zawartości oleju nie przywierają do patelni i łatwo dają się odwracać. Posmarowałam je pysznym nadzieniem z twarożku, którego smak wzbogaciłam smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Uformowałam w ruloniki i podsmażyłam z obu stron na rozgrzanym klarowanym maśle. Każdą porcję oprószyłam(...)dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy mleko i olej, wbijamy jajka. Mieszamy rózgą lub miksujemy do uzyskania gładkiej gęstej masy. Stopniowo cały czas mieszając dolewamy wodę. Odstawiamy na czas przygotowania nadzienia (ciasto lekko zgęstnieje). Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Układamy w stosik na dużym
cool and mintyTłusty czwartek... aby z tradycji stała się zadość, zapraszam dziś na chrust :) Trochę lżejszy od tradycyjnego więc z czystym sumieniem możemy sobie pozwolić na dwa? pięć
Tagebuch po polsku