łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:428/593)

Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 165

lecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe.   Ciasteczka na bazie płatków jęczmiennych są pyszne, chrupiące, z cudownym posmakiem truskawek... Naprawdę niesamowicie kuszą. Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciastka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste i bardzo szybkie. Płatki jęczmienne możecie zastąpić innymi, np. owsianymi.  Zamiast nuty truskawkowej równie dobrze sprawdzi się cytryna, kakao/karob, wanilia, żurawina(...)wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować

Di gotuje
Czekolada plastyczna i tort na Dzień Matki 168

Tort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem

Czary - gary w kuchni
Pyzy z mięsem. 128

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne pyzy z mięsem. Często zostają Wam ziemniaki z obiadu? bo mi tak, proponuję zrobienie z nich pyszny kluch z mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam(...)pieprzem lub vegetą. Dusić aż mięso zmięknie. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać  jajka, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.Zagnieść ciasto jeśli będzie Wam się troszkę kleiło możecie dodać więcej mąki ziemniaczanej. Formować kule i lekko rozpłaszczyć, nakładać po kopiastej łyżeczce mięsa i dobrze zlepiać tak jak pączki. W garnku zagotować

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z mozzarellą i kurczakiem 183

Smaczna pizza z skręconymi z brzegami, kurczakiem, mozzarellą, zielonym groszkiem i oliwkami. Dzięki temu, że brzegi poskręcamy, ciekawy, nowy wygląd pizzy uzyskamy.  Szybka, łatwa, smaczna i wyjątkowa, a to dlatego, że jest domowa. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ponadto(...)wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi i pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Pyzy ziemniaczane z nadzieniem 143

Przepis znalazłam w starej książeczce :P tak starej jak ja .. :) Książeczka jest z mojego rocznika :) Nadzienie zrobiłam do pyz po swojemu . pyzy 300 g ziemniaków ugotowanych

Gotowanie jest łatwe
Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami 103

Placuszki to wspaniałe i stosunkowo szybkie do przygotowania danie. Można je zrobić na słodko lub na wytrawnie. A jeżeli wykorzystuje się do tego maszynę do naleśników

Codzienne Gotowanie
Dietetyczne pierogi 342

Często nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek

dom-agi.pl
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 192

Chleb przygodowy. To znaczy z przygodami odbył się jego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był(...)enzymy i inne dziwne dodatki, których celem jest przyspieszenie rozrostu drożdży. Chleby wykonane z użyciem tych drożdży nie potrzebują dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu można uformować bochenek bezpośrednio po wyrobieniu ciasta. Oczywiście jest to kosztem pogorszenia walorów smakowych chleba. Nie wiem, czy w Polsce można kupić takie drożdże, więc przeliczyliśmy je na drożdże świeże. I tutaj pierwsza rzecz zastanawiająca - do zaczynu

Grahamka, weka i kajzerka
Placki gryczane 125

Kolejne placuszki :D Tym razem dla miłośników kaszy gryczanej. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Mają zwartą strukturę, więc się nie rozpadają przy przewracaniu. Idealnie nadają się na I lub II śniadanie w pracy/szkole/na uczelni. Ja do swoich nie dodawałam słodzidła ani owoców, dlatego nie były słodkie, ale myślę, że będą doskonale łączyć się na przykład z jabłkiem,gruszką(...)swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Świąteczne pierniczki II 120

zrobię w sobotę. Zapytacie, dlaczego zostawiam to sobie na ostatnią chwilę? Dlatego, bo lukier też ma swoja przydatność. Dużo smaczniejszy jest taki świeży, nie wiem czy wiecie, ale lukier łatwo wietrzeje i robi się blady i brzydki. Jeżeli chcecie zrobić pierniczki, nic straconego! Wystarczy do puszki z gotowymi już pierniczkami włożyć kawałki jabłka, albo po prostu, pozostawić puszkę otwartą. :) Zapraszam(...)korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy do mąki.Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 10 minut - w zależności od grubości. Ciastka

Słodkie Przyjemności
Bajaderki 164

"W Nowym Roku, chciałabym Wam życzyć zdrowia. I choć w dowodzie dopiero 23 lata, wiem, że będąc zdrowym można mieć wszystko - szczęście, miłość, pracę czy pieniądze

Słodkie Przyjemności
pyszne, miękkie pierniczki :-) 184

Witam Kochani tego grudniowego, mglistego i bardzo zimnego wieczora. Dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na rewelacyjne pierniczki. Święta tuż, tuż ,więc warto wypróbować. Ja postanowiłam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Twaróg domowy po argentyńsku 197

O tym, że nasz ulubiony argentyński Futrzak ( klik na Jej bloga ) jest pomysłowy przekonaliśmy się już dawno, ale na to żeby twarogu dodać actimela , nigdy byśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sorbet cytrynowy 104

smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe co nie co, nawet jeśli jest dużą porcją śmietankowej lodowej pyszności. Ten sorbet jest (jak wiele innych) bardzo łatwy w przygotowaniu, każdy może go zrobić. Czas przygotowania to pół godziny. Szybciej znikają niż się przygotowuje. Mając maszynkę do lodów poszłoby o wiele łatwiej i szybciej, ale bez niej też(...)jest o wiele krótszy niż w zamrażarce, gdyż od 15 do 40 minut. Czasem trzeba je jeszcze „ domrozić ” kilkanaście minut. Możecie je później podawać w waflach, na cieście, czy miseczkach z wydrążonych owoców, np. mango, melonie, kawałkach arbuza. Składniki: 12 cytryn 350 g cukru 2 szklanki wody Przygotowanie: Cytryny dobrze wyszorować, osuszyć. Z dwóch większych cytryn zetrzyjcie skórkę

Zasmakuj Kuchni
Rogale topione w wodzie 156

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików(...)wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto powinno być lepkie. Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto. Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania