Dzisiaj mam dla Was łatwy i szybki przepis na racuszki z brzoskwiniami. Racuchy te są idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, albo jako prowiant na piknik lub na plażę. Wykonanie racuchów krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Kto nie lubi przepisów w formie video zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 👌 500 ml. mleka 👌 2 jajka(...)łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki sody, 2,5 szkl. mąki. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2 Brzoskwinie obieramy ze skórki , kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy brzoskwinie, pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub w wersji bardzo słodkiej z posmarowane nutellą. SMACZNEGO! Uwagi
RITA food channelUwielbiam domowy chleb i zapach pieczonego chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia chleb tostowy pszenny. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na kromkę domowego pieczywa z masłem i dżemem domowej roboty. Polecam również chleb z ziołami , który jest równie prosty do przygotowania i smaczny. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się(...)odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć. Resztę mąki wsypać do miski, wlać pozostałą wodę, roztrzepane jajko, masło, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, aby go odgazować. Ponownie zagnieść ciasto
O kuchni z uczuciemżyć bez pieczywa Jako, że już jakiś czas temu zrezygnowałam z obróbki termicznej orzechów, to i nie robię też tostów z mąki migdałowej . W zamian za to powstał równie łatwy i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i przepyszny chlebek tostowy na bazie mąki kokosowej, której w ogóle nie czuć dzięki dodanej mieszance ziół. Idealny zarówno dla osób na LCHF(...)powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche. Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego
Ola la LCHFmusiałam zrobić je jeszcze kilkukrotnie, żeby doprecyzować recepturę, sprawić żeby lody były dalekie od smaku samej śmietany, nie przesłodzone, żeby smakowały jak znane i lubiane przez wszystkich serowe ciasto – a nie jak śmietankowe lody bez maszynki. Nie potrzebna Wam maszynka do lodów żeby móc się cieszyć ich smakiem, wystarczy ręczny mikser. W swoim składzie nie mają jajek, odpada długie gotowanie(...)problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić, robiąc z nich frużelinę. Takie potraktowanie malin sprawi, że po zamrożeniu i krystalizacji nie będą twarde jak kamień a lody dadzą się łatwo formować. Przygotowanie lodów zaczynamy od odważenia i odmierzenia sobie wszystkich potrzebnych składników – mleko skondensowane i śmietanę schładzamy – mocno, do ubijania powinny być naprawdę bardzo zimne. Maliny przebieramy, wrzucamy potrzebną ilość
Karo in the Kitchenwsypać mąkę tortową i połączyć składniki tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45 minut, do suchego partyczka, ciasto dobrze wystudzić, przekroić na dwa placki placek ułożyć na talerzu płaskim, łyżką nasączyć lekko wodą z sokiem /jaki lubisz-użyłam truskawkowy/ wierzch placka krem tiramisu wsypać do wysokiego naczynia, wlać(...)wymieszać i wystudzić, układać na truskawki na wierzchu kremu, posypać posypką, schować do lodówki na kilka godzin przed podaniem przybrać listkami mięty, torcik makowy z tiramisu jest obłędnie pyszny, łatwy i wart zrobienia, owwce czy krem mogą być jakie się lubi............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i kupić na targu jeśli będziecie mieć szczęście, bo to towar mało spotykany i sezonowy. Liście czosnku niedźwiedziego bardzo łatwo pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka(...)żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto
Apetyczna babeczkaetapy, najpierw kajmak i budyń, a na drugi dzień bita śmietana. Ciasto jest mega słodkie, mi wystarczyły dwie łyżeczki, ale mojemu synowi nie wystarczyły. Był zachwycony! Jak widać ciasto prezentuje się całkiem ładnie, bałam się, że przy krojeniu będzie się "ciapać", a tu taka niespodzianka :) Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje(...)kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia Wykonanie: Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, aby potem łatwo mi go było wyciągnąć z formy. Dni formy wyłożyłam herbatnikami. Masy krówkowe wyłożyłam do rondelka, podgrzałam lekko i wymieszałam razem. Wylałam je na spód z herbatników. Na kajmaku ułożyłam kolejną
Blondynka GotujeKotleciki szarpane już kiedyś Wam pokazywałam ( wersję z kurczakiem i kukurydzą ). Są to takie kotlety , które zajadają z przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone(...)kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoMiałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać
dom-agi.plSześć lekkich dań pełnych pieczonych warzyw, które w łatwy sposób można zrobić także w wegetariańskiej wersji. To menu na tydzień to idealna przedświąteczna dieta. Codziennie na naszym blogu nowy przepis. Przedświąteczna dieta – musi być lekko i szybko No i przyszedł grudzień. Święta za pasem. Na blogach i w serwisach kulinarnych zaczynają się pojawiać wigilijne przepisy. U nas też będzie(...)przedświateczną dietę, ale bez przesady), żeby poskromić apetyt, albo zrobić miejsce przed świątecznym rozpasaniem (czy tego chcecie czy nie, babcia lub ciocia i tak wciśnie w Was kolejny kawałek ciasta albo dokładkę pieczeni ze świątecznego stołu ;-). Pieczone warzywa – hit na talerzu Pieczeń, pieczyste, grill, rożen – wszystkie te wyrazy kojarzą się z mięsnymi potrawami. Kiedy mówimy o upieczeniu dwóch
Niedzielny kucharzroszponką, krewetkami i plasterkami pomidora i ogórka. Kanapka z gofra z jogurtem greckim i marakują Gofry powinny być jedzone zdecydowanie częściej, zwłaszcza że dobrze się kojarzą i można je łatwo przerobić na kanapki. Wystarczy ułożyć na nich ulubione nadzienie i kanapka gotowa. Wcale nie są też pracochłonne i nie wymagają specjalnego urządzenia. Jeśli nie mamy miejsca na gofrownicę, to dużo(...)czekolady starta na tarce do dekoracji Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego gofra podajemy z czubatą łyżką jogurtu greckiego, wydrążonym miąższem z połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady. Jeśli nie uda się kupić
Ugotowane pozamiatanePublikując post o cieście na ptysie i eklerki zapowiadałam pojawienie się przepisu na pastę słonecznikowo-orkiszową. Tego rodzaju zdrowych smarowideł używam ostatnio dość często zamiast masła czy majonezu. Składniki : 140 g słonecznika 100 + 160 g wody 90 g ugotowanych płatków orkiszowych duży ząbek czosnku łyżka słodkiego sosu chili łyżka majeranku 50 g + łyżka dobrego oleju słonecznikowego sól pieprz Słonecznik zalać(...)przez praskę zmiksować za pomocą blendera. Do masy dodać 50 g oleju, sos chili i majeranek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch pasty polać łyżką oleju. Pasta łatwo się utlenia, więc warstwa oleju na wierzchu jest ważna. Pastę należy spożyć w ciągu 24 godzin. Jeśli nie zjemy jej od razu, przechowywać w lodówce, przykrywając wierzch folią spożywczą
Weekendy w domu i ogrodzieporcjach), dokładnie miksując. Na koniec dodać do ciasta rodzynki i resztę bakalii. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek. Wyrównać powierzchnie. Keksówki włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Ciasto ostudzić na kratce, a następnie umieścić w torebkach foliowych i włożyć do lodówki. Zjadać po 5 dniach. W czasie pieczenia keks pęka, ale nie należy się tym przejmować. Pęknięcie(...)zmienić choć na chwilę środowisko, postanawia pojechać do Krakowa, gdzie mieszka jego babcia (matka zmarłego ojca). Z Kaliną nie widział się ok. 20 lat, więc decyzja o wyjeździe do łatwych nie należała. Dobrym pretekstem okazują się zbliżające się Święta. Babcia przyjmuje go z radością, o nic nie pytając. Powrót do domu babci wiąże się ze wspomnieniem nie tylko dzieciństwa
Weekendy w domu i ogrodziejedna z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu nalewek. Czas wykonania: 1h (+ minimum 5 miesięcy oczekiwania) Ilość porcji: 3-4 Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: lipiec Składniki: 2 kg kwaśnych wiśni 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Do sporządzenia tej nalewki użyłem kwaśnej(...)okres kilku dni, aż wiśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Po kilku dniach odcedzić wiśnie i przefiltrować powstały syrop. Wiśnie można wykorzystać do ciast i deserów pamiętając, że należy je trzymać w lodówce. Wcześniej uzyskany nalew zmieszać z syropem. Na tym etapie można także dosłodzić nalewkę syropem – cukrem rozpuszczonym
KuchniaWeDwoje.plkluski się nie rozsypywały i miały piękny kolor, u mnie jaja kacze 1 łyżeczka masła ew. szczypta soli Kluski podaję z sosem borowikowym lub grzybowym. Sos grzybowy bardzo łatwo przygotować. Składniki 3 garście borowików z nóżkami mała cebula sól do smaku pieprz ziołowy natka pietruszki trochę soku z cytryny około pół szklanki śmietany 30 % nierafinowany olej kokosowy do smażenia Borowiki(...)uklepuję tak,aby powstała równa powierzchnia.Masę dzielę na 4 i jedną część wyjmuję. W puste miejsce dosypuje mąkę ziemniaczaną, dodaję pozostałe ziemniaki i jaja.Dosmaczam solą.Wyrabiam na jednolite ciasto. Odrywam po kawału, formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z sosem! Pycha
Z Kuchni Do Kuchniilość tego samego dnia, a już najbardziej kocham je na „sucho”, dlatego postanowiłam brutalnie zakończyć ten toksyczny związek i upiekłam ich wege wersję w domu. Niestety, tak samo łatwo wchodzą jak te oryginale, są chrupiące, idealne na kęsa, ehhhh, co ja zrobiłam. Więc żeby nie było, że nie ostrzegałam- uzależniają! Składniki na około 600 g płatków, czyli 2 opakowania(...)Mąkę przesiej do dużej miski wraz z 2/3 cynamonu, 2/3 cukru i sodą. Dodaj roztopiony olej koksowy i zakwaszone cytryną mleko. Pozostały cukier, cynamon i orzechy wymieszaj razem. Zagnieć ciasto. Bardzo dobrze się z nim pracuje, jak widzisz, po zagnieceniu go miska jest czysta (zagniatam w misce, nie lubię bajzlu na desce) Jeżeli masz płaską, bez boków blaszkę to śmiało
greenscarfdobry - jest stracony. Bo już wypróbowany... identyczna sytuacja jest z daniami obiadowymi jak i z ciastami. Dobra... ciasta zdarza mi się powtarzać, ale dania obiadowe to chyba nie. Z ciastami to jest tak, że jak któraś z sióstr przyjeżdża do domu to zawsze dostaje ode mnie pytanie - co ci upiec? - a wtedy pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona(...)soczysty, miło chrzanowy. Naprawdę bardzo smaczny, ale cóż z tego? Skoro jest tyle innych sposobów przyrządzania schabu? I większość z nich nadal czeka na mnie? Schab w sosie chrzanowym łatwe dla 2 osób Ok 40 minut Składniki * 3-4 plastry schabu jak na schabowe * majeranek * 2 ząbki czosnku * papryka słodka * pieprz * sól Sos * kopista łyżeczka chrzanu ze słoiczka * 2łyżki śmietany
sierotka maRysia w kuchniujmę, bardzo chciałam spróbować czegoś nawego i choć zawierającego swojskie elementy, to jednak w złożeniu tworzącego egzotyczną całość. Jest pragnienie, jest okazja, zatem ostatecznie decyzja podjęta. Rogaliki zrobiłam szybko i łatwo, głównie dzieki maszynce z wmontowaną tartką, która połowę pracy zrobiła za mnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a znajomi stwierdzili, że nie wierzą w marchewkę jako podstawowy składnik. Co prawda(...)gęsta albo przecier z róży (ja użyłam dżemu wiśniowego, który uroczo rozpłynął się wokół rogalików... błędy są po to, żeby się na nich uczyć!) Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec
Przepysznik - BLW i nie tylkoświeżymi ziołami. Bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, ale również jako świeże pieczywo na niedzielę, czy inny dzień wolny. Przepis jest na tyle elastyczny, że każdy łatwo dopasuje je do własnego gustu, dobierając odpowiednie zioła, ale o tym za chwilkę. Więc do dzieła. Przepis Składniki: 400g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 200g tłustego twarożku pęczek(...)serek do serników, ale można dodać zwykły twarożek. Zioła opłukać, drobno posiekać i dodać do miski razem z sezamem. Całość wyrobić na gładką masę, stopniowo dodając mleko. Z gotowego ciasta formujemy wałek o średnicy 8 cm i kroimy na 10-12 części. Ciasto się troszkę klei, więc trzeba oprószyć ręce mąką i uformować okrągłe bułeczki. Na każdej z nich
KasiaiKrzysiu.plzaskoczyć ukochaną osobę. Idealnym rozwiązaniem będą biszkoptowe serduszka przełożone przepysznym kremem malinowym (doskonały także do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy(...)wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu można wycinać serduszka, posłużyła mi do tego foremka o boku
Domowa Cookierenka AgiKarnawał trwa. Zapraszam, więc do przygotowania pysznych, domowych pączusiów serowych. Łatwe w przygotowaniu a zapach ściągnie wszystkich sąsiadów z ulicy. Nikt im się nie oprze. Świetnie sprawdza się również podczas imprez urodzinowych, Sylwestrowych i w Tłusty Czwartek lub jako podwieczorek po niedzielnym, rodzinny obiadku. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub 300 g sera białego półtłustego 2 szklanki mąki pszennej(...)Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podawaj
Wielki apetyt