łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:437/593)

Kotlety ziemniaczane z marchewką,kapustą i pieczarkami z sosem serowym 103

Witam Kochani :-)  Dziś przychodzę do Was z przepisem niezwykle prostym a pysznym.  Chcę Wam przedstawić mój sposób na kotleciki ziemniaczane z wieloma dodatkami i

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
LENIWY PORANEK #1: PŁATKI RYŻOWE Z MORELAMI I ORZECHAMI (VEGAN) 189

    Na blogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem

W kuchni Karmel-itki
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 300

Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie

Nerds Kitchen
Czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady 151

jakimś sklepie rzuciły mi się w oczy wielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie. Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki(...)biedy posiekaj. Przez 2-3 minuty blenduj banana, olej, mleko i cukier. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche. Na samym końcu dodaj kawałki czekolady, wymieszaj. Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj kulkę i kładąc na blaszkę wyłożona pepeirem do pieczenia rozpłaszczaj do wysokości 5 mm. Piecz około 15 minut w temp. 170-180 C, brzegi powinny lekko stwardnieć, ale środek powinien

greenscarf
Rolada serowa 139

przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być na dużych oczkach, dodajemy połowę parmezanu, wbijamy jajka, dokładamy majonez i mieszamy. Mikstura powinna mieć na tyle luźną konsystencję, by łatwo rozprowadzić ją łyżką na blaszce, co też czynimy. (w razie konieczności dodajcie jeszcze jedno jajko) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem tworzymy prostokąt o grubości mniej więcej(...)ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Możecie oczywiście użyć mrożonego szpinaku, tak, czy inaczej pilnujcie jednak, by odparować nadmiar wody, bo inaczej rolada nam się rozejdzie.  Gdy serowe ciasto jest już gotowe, ładnie zrumieniona, wyciągamy je z piekarnika, a gdy jest jeszcze ciepłe odwracamy i ściągamy papier na którym się piekło. Układamy mięso, posypujemy pokrojonymi pomidorami. Układamy plastry boczku

Pichceniomania
Sałatka z wędzonym twarogiem 158

wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;)  Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawijamy na 10 minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała i obieramy ją ze skórki, która powinna łatwo schodzić. Obraną paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.  Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.  Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem

bistro mama
Muffiny dyniowe z malinami i kruszonką :) 127

lubię na nie patrzeć (są moim ulubionym elementem jesiennych dekoracji), uwielbiam wszystkie dyniowe wariacje kulinarne. Miąższ dyni można przyrządzić na dziesiątki, jak nie setki sposobów. Ma neutralny smak, który łatwo łączy się z pikantnymi i korzennymi przyprawami. Najlepsza jest pieczona,  bo jej smak staje się głębszy i bardziej skoncentrowany. Do przyrządzanej na słodko znakomicie pasuje wanilia i cynamon(...)cukru 50 g mąki maliny (świeże lub mrożone) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki.   Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb żytni razowy na miodzie 132

rodukcj ę domowego chleba na drożdżach ,który r obi się łatwo i dość szybko, opanowałam niemalże do perfekcji . Przyszedł czas na podejście do chleba na zakwasie. Na pierwszy rzut poszedł chleb na zakwasie żytnim. Pierwszym wypiekiem się zachwyciłam, był wilgotny i z tym charakterystycznym lekko kwaskowym posmakiem. Niestety zniknął tak szybko, że nawet nie zdą ż yłam zrobić zdjęć . Musiałam(...)pszennej pełnoziarnistej) 500 ml wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 100 g siemienia lnianego oliwa do wysmarowania formy oraz otręby lub mąka Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące.  Przykrywamy ścierką i odstawiamy na całą noc lub co najmniej na 8 godzin.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek

Bon appetit mon amie
Sernik krakowski 171

Witajcie dziś klasyka ale za to wyjątkowo pyszna klasyka, moim zdaniem jeden z najlepszych serników krakowski. Na cienkim kruchym spodzie w towarzystwie kremowego sera i rodzynek

Cynamonowe szczęście
Kwadratowe mini pączki 164

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Ala piecze i gotuje.  Pączki są bardzo łatwe w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nimi poradzi. Smakują rewelacyjnie - szczególnie jeszcze ciepłe, a ich kształt i wygląd to zawsze jakaś odmiana dla tradycyjnych pączusiów.   350g mąki pszennej 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20g świeżych drożdży(...)mąki (w dużej misce) dodać sól, cukier, cukier waniliowy skórkę cytryny/pomarańczy i jajko. Na samym końcu wlać mleko ze smalcem i zaczyn. Całość zmiksować na jednolitą masę. (Jeśli ciasto będzie mocno się kleić - dosypać mąki.) Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć je na stolnicę (oprószoną mąką), lekko zagnieść i rozwałkować

Di gotuje
Kolakakor – szwedzkie karmelowe ciasteczka 130

Leży w bagażniku w samochodzie i musimy się pilnować, żeby przypadkiem nie otworzyć go przy dzieciach. Uratowany jeszcze jeden rok :) Podejrzewam, że z 8-latką nie będzie już tak łatwo. Ciasteczka na Mikołaja już czekają. Mleczko również. Jak zwykle trochę rozleje, nakruszy ciastkami i zostawi prezenty. A w tym roku ciasteczka wyjątkowe! Do powtórzenia obowiązkowo. Większość wyjedliśmy sami z mężem(...)łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę.  Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę.  Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej)  Rulony

bistro mama
Chlebek pita 172

Czasem, na szczęście nie za często przychodzi ochota na coś niezdrowego, jakiś kebab, hamburger, czy inne tego typu świństwo. Gdy następuje taki moment staram się nie

dom-agi.pl
Kuchnia Lidla: Bezglutenowy włoski tort migdałowy Tandorla 222

Bezglutenowy włoski tort migdałowy Tandorla (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki na blaty migdałowe: 5 białek jaj, rozmiar L 150 g cukru kryształu 150 g migdałów, zmielonych na mączkę (oraz niewielka ilość do oprószenia blachy) niewielka ilość masła do posmarowania blachy Składniki na ganasz migdałowy (masa migdałowa): 200 ml śmietanki 30% 4 tabliczki białej(...)pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając

WojnaNaSmaki.pl
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 191

Składniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru

Luźna Kuchnia
CHHLEBKI NAAN Z PATELNI - BEZ DROŻDŻY 714

Indyjskie pieczywo typu flatbread, tym razem w wersji bez drożdży i bez pieczenia w piekarniku. Proste do przygotowania, z kilku zaledwie łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem i podane z  hummusem lub dipem jogurtowym z czosnkiem i miętą. Idealnie sprawdzą się na letnich piknikach, ogrodowych przyjęciach lub jako dodatek do świeżych sałetek. SKŁADNIKI / 10 sztuk(...)podsypanym mąką blacie. Formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów. Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto i formujemy wałek, który kroimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, posypujemy czarnuszką i wałkujemy na cienki podłużny placek. Przed samym smażeniem strzepujemy nadmiar mąki i skrapiamy(nacieramy) zimną wodą

cool and minty

Proponowane wyszukiwania