propozycję jak w prosty i ładny sposób można zaaranżować stół na Święta. Na wypieki warto wyposażyć się w paterę , na której będziemy mogli wyeksponować już po porcjowane ciasta czy wypieki. O nakryciu stołu wspominałam już na początku wpisu, bieżniki, podkładki, girlanda i świece to baza świątecznego stołu. Warto zadbać o ładną zastawę, sztućce i szklanki -te wybrałam ze świątecznym motywem(...)dwóch rozmiarach, większe - ja właśnie postawiłam na takie, albo mniejsze . Warto kupić do nich oświetlenie , wtedy podczas popołudniowych czy wieczornych spotkań nadadzą magicznego klimatu Świąt. Przyjemny efekt dają też łatwe do zawieszenia ozdoby papierowe jak, te trzy kule, które znajdziesz w kolekcji VINTER . Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas, życzę Ci aby przyniósł Ci wiele wzruszeń, ciepłych
SMYKWKUCHNInajlepszy chleb bezglutenowy . Tak nam zasmakował, że na jakiś czas wyeliminował z naszego menu chleby orkiszowe i orkiszowo-żytnie, które zajadamy od lat. Co również istotne ten chleb bardzo łatwo się przygotowuje, nie wymaga specjalnego traktowania. Żadnego wyrabiania, długiego mieszania, itp. Dodatkowo jest bez zbędnych dodatków, jak w tych sklepowych, a bezglutenowych, to już szczególnie... aż strach czytać ich skład(...)Wszystko razem przemieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut (lub dłużej), do podwojenia objętości. Następnie ciasto przemieszać (odgazować) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu
Smaczne ZdroweProsty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania
Kuchcik gotujebrzozy nie powinien być poddawany żadnej obróbce termicznej , jeśli ma zachować swoje właściwości. Wypijać w ciągu 48 godzin. Przechowywać w lodówce. Jak widać pozyskanie go jest bardzo łatwe. I jeszcze raz podkreślam, że kupne soki z brzozy (nawet w tzw. sklepach ze zdrową żywnością) dalece odbiegają od soku pozyskanego naturalnie - różnią się konsystencją i na pewno mają poprawiany smak(...)ogrodzie" Carole Matthews . Książka niezwykle kusi na półkach księgarń swoją smakowitą okładką 😋 41-letnia Fay Merryweather w domu swoich rodziców prowadzi kawiarnię, w której podaje pyszne zupy i ciasta wypiekane przez jej opryskliwą pomocnicę Liję, pochodzącą z Łotwy. Część stolików kobiety wystawiają w sezonie do ogrodu, przez który można dostać się do domu od strony kanału. W ten sposób gośćmi
Weekendy w domu i ogrodzieDziś dzień zaczął się o wiele szybciej niż powinien, mój synek wstał skoro świt. Żeby osłodzić nam ten szybki poranek przygotowałam puszyste placuszki z sosem czekoladowym
Słodkie okruszkiPrzepis na ciasteczka z czekoladą jest kolejnym prostym przepisem na szybkie słodkie wypieki, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Uwielbiam piec ciasteczka , kiedy tylko najdzie mnie
codojedzeniaMieszkając za granicą często tęskni się za różnymi smakołykami. I tak oto dziś prezentuje Wam Obwarzanki Krakowskie :) Myślę, że każdy kto choć raz odwiedził Kraków doskonale
Tagebuch po polskuNastał grudzień, więc już całkiem "legalnie" można zająć się przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się
Smakołyki BerenikiPRZYGOTOWANIE ZAKWASU Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista 2000 (drobno mielona) woda wysoki słoik czas Przygotowanie: faza I - wymieszać 50 g mąki z 50 ml wody, aby powstało gęste, gładkie ciasto. Woda powinna być ciepła, około 30' C. Przykryć słoik niezbyt szczelnie (składam poczwórnie folię aluminiową i przykrywam słoik jak nakrętką). Postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny, po 12 godzinach(...)dokarmiania zakwas wytrzyma tydzień. Podczas przechowywania zakwas cały czas dojrzewa, słabe bakterie giną, pozostają tylko te najbardzej aktywne. Wtedy nabiera on mocy. W praktyce - im starszy zakwas, tym łatwej z nim pracować, a chleb z jego dodatkem lepiej i szybciej rośne. Przed każdym kolejnym użyciem zakwas należy dokarmić, tzn. dodać nową porcję mąki i wody. Bakterie rzucą się na świeżą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka i aparatu w tym samym czasie to nie lada wyczyn) to smak zdecydowanie był tego wart! Szczerze polecam! Jaga Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone
Kolizje Smakówczęsto jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się(...)każdego otworu było zakryte jego cienką warstwą. Blachę wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 230°C. W naczyniu (najlepiej takim „z dzióbkiem” – z którego łatwo będzie wylewać płyn) miksujemy jajka, mleko, mąkę i sól, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę – zostawiamy jeszcze w nim blachę na około 3 do 5 minut
Poezja smakuOsobiście nie wyobrażam sobie żadnej uroczystości bez odrobiny słodyczy Dlatego dziś polecam Wam imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami . Idealne na każde przyjęcie, również
Słodkie okruszkiPierwszy dzień kalendarzowej wiosny i nagle człowiekowi w głowie błogie (aktywne!) lenistwo - przynajmniej w mojej. Nic konstruktywnego raczej dziś nie zrobię - pracy magisterskiej nie napiszę. Najpierw
Słodkie Przyjemnościzdrowie najważniejsze, więc trzeba raz na jakiś czas się przemóc. Dla równowagi będzie to także czas wytężonych treningów przed sierpniowych półmaratonem w Wałbrzychu. Nie oszukuję się, że to będzie łatwy start, więc trzeba się zmobilizować i zrobić wszystko, aby później było łatwiej I na koniec – lipiec to czas gotowania i pieczenia. Ostatnio bardzo się opuściłam w tej kwestii(...)minut. W rondelku podgrzej mleko z masłem, pamiętaj, aby nie doprowadzać go do wrzenia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże i jajko. Zagniatając dodawaj stopniowo mleko. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut. Gdy przestanie kleić się do rąk, podziel je na 10 części i każda z nich rozwałkuj, tak aby powstał kształt walca. Bułeczki układaj na ściereczce, przykryj
365 dni dookoła kuchniwarzyw i sosu typowego dla bardzo znanej i lubianej surówki Coleslaw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Pół główki kapusty 1 niewielka cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pęczka koperku 2 łyżki cukru(...)PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Wiosenna surówka a’la Coleslaw pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemjest w Hiszpanii, musi zjeść przynajmniej jeden polworon – inaczej wizyta w tym kraju, zwłaszcza w Wigilię, nie może być uznana za zaliczoną :) Poniższy przepis, o prostych składnikach i łatwy w wykonaniu, wywodzi się z tradycji kulinarnych Andaluzji, a nazwa polworonów pochodzi od Colegio del Espíritu Santo, przyklasztornej szkoły, prowadzonej przez siostry zakonne La Rambla w Kordobie. Ozdobne papierki do zawijania(...)umieść wszystkie składniki w misce (smalec powinien być miękki, zaś cukier puder przesiany, aby nie było w nim grudek), i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm. Ciasto wałkuj przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3 – 3,5 cm wykrawaj okrągłe ciasteczka
Grahamka, weka i kajzerkapieczenia i wysmaruj masłem. UWAGA: Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj cukier i utrzyj(...)garnku postaw misę z białkami i ubijaj je chwilę trzepaczką lub widelcem. Wsyp cukier i ubijaj białka do momentu, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści - łatwo sprawdzić to rozcierając masę między palcami - ziarenka cukru nie powinny być wyczuwalne. Całość powinna zająć kilka minut. (Gdyby przez przypadek białka z cukrem mocno się zagrzały, odstaw
Słodko-Słony Świat Ilonypierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się(...)minut. Po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy według instrukcji urządzenia. Podawać gorące z powidłami. Smacznego! Tymczasem wróciłam do pracy po krótkim jakby urlopie. Muszę przyznać, że łatwo mi nie było wstać o wpół do czwartej nad ranem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisach, jako dodatek do deserów, słodkich śniadań itp. Mój pomysł na kokosowy miąższ znajdziecie w kolejnym poście :) W 100 ml wody kokosowej znajdziesz: Młody kokos nie jest łatwo dostępny w sklepach stacjonarnych. To prawda, że niekiedy można go dostać w większych supermarketach czy podczas trwania jakieś akcji w sklepach, ale są to raczej zjawiska sporadyczne. Dlatego załoga Młodego(...)czasu. Jednak całkowicie nie spodziewanie otworzyłam go w niecałe 3 minuty:) Mój sposób - ściąć wierzchnią skórę kokosa, następnie przyłożyć czubek noża i uderzyć drugi koniec noża np. wałkiem do ciasta, nóż się wbije i dalej wystarczy tylko wyciąć otwór, co nie powoduje żadnych trudności, bo kokos nie jest aż taki twardy jakby to się mogło wydawać
Zdrowie na języku :PProponuję dziś przepis na przepyszne pesto z pieczonych warzyw , o niezwykłym aromacie papryki i pomidorów . Pesto jest nie tylko wegańskie , do tego bez soli
Kawa z mlekiempyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić większą ilością truskawek. Zapraszam(...)misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź je po jej dnie. Smaż przez około minuty i gdy naleśnik będzie już ładnie zarumieniony od spodu, przełóż go na talerz. Powtarzaj
karmelowy"Ostatnimi czasy mam wielką ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami, mówię, że mam ochotę, a nie, że to robię, choć przyznam się, czasami się zdarza. W takich
Słodkie Przyjemności