inne suszone owoce. Ja lubię je bez dodatków. Dzielimy na dwie części, spłaszczamy i chowamy na 20-30 minut do lodówki. Na blacie lub stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy, jeśli mamy powłokę Teflon , to smarujemy tylko lekko olejem – za pomocą pędzelka lub przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. W innym przypadku(...)idzie, nie każda powłoka nieprzywierająca (potocznie zwana “teflonową”) to prawdziwy i oryginalny Teflon . Dlaczego na to zwracać uwagę? Bo smażenie powinno być nie tylko łatwe, ale przede wszystkim bezpieczne. Teflon jest produkowany bez PFOA (to substancja, wykorzystywana przez niektórych producentów, która została uznana za potencjalnie szkodliwą dla naszego zdrowia). Mając wybór lepiej wybrać sprzęt produkowany bez użycia PFOA
Poezja smakusmakują. Dzisiaj przyrządziłam krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Dzieciaki pewnie zadowoliłyby się ketchupem ale dzisiaj ugotowałam do nich prosty, pomidorowy sos. Przepis na krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity(...)Dziwię się, bo tego typu dania jak kluski, knedle czy krokiety są naprawdę proste i tanie. Zdecydowanie domowe krokiety są najlepsze! Przepis na krokiety Składniki: na 10 krokietów Ciasto naleśnikowe 3 jajka 150 g pszennej mąki 600 ml mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie ½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka obranego z kości 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki
codojedzeniaBardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który zaspokoi ochotę na coś słodkiego latem. W tym deserze ilość cukru należy dopasować do swoich upodobań i stopnia kwaśności owoców. Delikatnie postępować również z mąką kokosową, gdyż jest bardzo chłonna i zbyt duża(...)tylko soczyste. Ostatnio zapiekałam truskawki i czereśnie, obie wersje bardzo smakowały. Uwielbiam takie szybkie desery z owocami. Jeśli nie macie kokilek, można wykorzystać do tego celu zwykłą formę do ciasta, którą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki: (na 6 kokilek o średnicy 9 cm i wysokości 4,5 cm) 300 - 400 g truskawek 6 łyżek śmietany 30% lub masła
Kuchcik gotujedość gęste). Blachę do pieczenia/tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy/tortownicy przełożyć (najlepiej szpatułką kuchenną) ciasto na chlebek i równomiernie rozsmarować. Na wierzchu ciasta położyć kilka (około 5) wiórków masła. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni Celsjusza (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż chlebek stanie(...)tortownicę o średnicy 22 - 23 cm. U mnie upieczony w kwadratowej blasze 20 x 20 cm. Chleb kukurydziany na śmietanie jest pyszny i wilgotny, a zarazem łatwy i szybki do przygotowania. Chlebek kukurydziany można podawać jako dodatek do ulubionej zupy, chili, z potrawami kuchni meksykańskiej czy amerykańskiej, a nawet na śniadanie. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka
Gospodyni MiejskaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju, łyżeczka soli, 2 łyżeczki majeranku Cykoria . Składniki farszu: 1,5 kg ziemniaków, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, garść tartego sera żółtego(...)bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 200 g śmietany 18% lub 12%. Dodatkowo: garść posiekanej natki pietruszki, 10 dag tartego sera żółtego. Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła. Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem
JejKuchniagryczane zrobione na wzór ryżowych , które przyrządziłam jakiś czas temu. Te wydają się bardziej wyraziste, jak na smak gryki przystało. Są też bardziej kruche, co widać na poniższym zdjęciu - łatwo się łamią podczas zawijania, choć dla mnie nie było to problemem. Dlatego zalecam dodać 2 jajka, ja niestety, jak się okazało w trakcie robienia miałam tylko jedno. Naleśniki z mąki(...)Dodatki: Luzik Arbuzik oraz Truskawkowy Rabarbar ( Małe Szczęścia ) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj. Patelnię dobrze rozgrzej (jeżeli chcesz możesz lekko natłuścić powierzchnię) i wylej porcję ciasta. Po kilku minutach przewróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi konfiturami
Zdrowie na języku :Pmisce.m Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia [ u mnie rosło w multicookerze ]. Następnie zagnieść ciasto,rozwałkować, kubkiem lub okrągłą foremką wycinać kółka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)pękać! Najpierw piec bułki na pierwszej blasze, a dopiero później wstawić drugą blachę. Bułeczki najlepsze są w dniu wypieku, a przez następne 2-3 dn i można je łatwo odświeżyć – wystarczy skropić je delikatnie wodą i włożyć na 1-2 minuty do gorącego piekarnika
Moje domowe kucharzeniejednak nie wycinać otworu na drzwiczki, ponieważ osłabia to konstrukcję ściany. Moja się przełamała, ale karmel zlepi wszystko ;) Do zrobienia chatki wykorzystałam ciasto z tego przepisu . Ciasta wystarczyło na chatkę plus kilka pierniczków. W okienka wsypałam landrynki tak jak przy pierniczkach z witrażykami . Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru(...)Najpierw skleiłam boki domku. Maczałam ranty każdego boku w gorącym karmelu i szybko przykładałam do pozostałych części. Tutaj przyda się pomoc drugiej DOROSŁEJ osoby. Nie jest łatwo samemu przytrzymywać ściany i doklejać następne. Jeżeli między ścianami pozostały jakieś otwory można zalepić je lukrem królewskim, który też będzie utrzymywał konstrukcję. Dopiero kiedy karmel i lukier na ścianach
Sto kolorów kuchnidysku swoje odleżały, sama nie wiem, dlaczego. Bułeczki bowiem wyszły pyszne - mocno maślane, pełne aromatów. Suszone pomidory i bazylia to klasyka, w pieczywie sprawdzają się wyśmienicie. Bułki są łatwe do przygotowania, nie są wymagające. Jestem pewna, że udadzą się każdemu. Przepis z niezawodnej Brød: 100 lækre opskrifter . Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią Składniki: (na 10 sztuk(...)wlać 2/3 mleka. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Pomidory pokroić w kosteczkę, bazylię posiekać. Do zaczynu dodać resztę mleka, masło, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać pomidory i bazylię. Dokłądnie wgnieść w ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu , dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód: 250g kakaowych herbatników, 90g masła. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać(...)zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło: Przepisy.net
Z miłości do słodkościHej! dziś coś ultra prozdrowotnego i nie codziennego, coś co możemy jeść na śniadanie lub kolację. Zainspirowany włoskim sposobem konsumpcji chleba maczanego w oliwie, postanowiłem stworzyć
Kuchnia PROzdrowotnawiększą dawkę zdrowego egozimu. No comment. Już dawno powinnam to zrobić. I powiedzieć kilku osobom parę soczystych słów. Może wredne jest trudne i nieprzyjemne, ale za to łatwo spada na cztery łapy bo ma w swoich czterech literach co inni sobie o nim pomyślą. Nie, nie wybieram się na wojnę. Planuję przetrzeć tylko kilka szlaków. W myśl, powiedzmy(...)Żeby Was dłużej nie zanudzać tym monologiem zapraszam po przepis na babeczkę. A kolejna dawka myśli pojawi się niewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam
My simple kitchenjestem dziołcha ze śląska, to nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu. W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się kluski śląskie do obiadu. Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje. Oto przepis video : SKŁADNIKI: 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych) około 250 gr. mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy(...)wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków (to będzie około 250 gr.) dodajemy odłożone ziemniaki oraz jedno jajko. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę. do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski, i gotujemy na małym
Rita creativejestem dziołcha ze śląska, to nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu. W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się kluski śląskie do obiadu. Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje. Oto przepis video : SKŁADNIKI: 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych) około 250 gr. mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy(...)wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków (to będzie około 250 gr.) dodajemy odłożone ziemniaki oraz jedno jajko. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę. do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski, i gotujemy na małym
RITA food channelprzygotowania, a do tego świetnie prezentują się na talerzu. Idealna przekąska na przyjęcie, piknik albo na wynos do pracy lub szkoły. Placki tortilli można zrobić samemu, jest to bardzo łatwe, a przede wszystkim dużo tańsze niż gotowe, kupne tortille. Składniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS TUTAJ ) mieszanka sałat serek śmietankowy (użyłam serka Almette ) papryka czerwona(...)każdą roladkę wbijamy wykałaczkę *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rollsy – koreczki z tortilli pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemzimną niedzielę :) Wiele osób pisze do mnie wiadomości z prośbami o podanie przepisu na mój chlebek. Postanowiłam spełnić Wasze prośby. Przepis dostałam od mojej mamuśki. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko. Zresztą.. zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis jest na dwa bochenki chleba, takie jak widzicie na zdjęciu. Składniki: 1kg mąki 3,5 łyżki oleju 1/2 łyżki(...)Dodajemy 3,5 łyżki oleju. Następnie wlewamy rozpuszczone już wcześniej drożdże. Na koniec wsypujemy siemię lniane i słonecznik. Gdy już wszystkie składniki mamy w misce - mieszamy dokładnie. Ciasto będzie się kleiło, więc się nie martwcie. Następnie przedzielcie na dwie części i włóżcie do foremek posmarowanych olejem. Wierzch ciasta przesmarujcie delikatnie wodą, aby była chrupiąca skórka, czym więcej wody
My World by Dagmara Rekpoprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :) Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, wierzchu chrupią a w środku są wilgotne. Łatwo je przygotować więc zrobiłam je dzisiaj na pierwsze śniadanie :) Inspirację znalazłam TUTAJ . Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 2 duże jajka 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki(...)odciśniętą z nadmiaru soku). Mieszamy trzepaczką. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z resztą składnikó. Odstawiamy na 10 minut. Nagrzewamy gofrownice i smaujemy masłem. Nakładamy łyżka porcje ciasta, pieczemy 4 minuty. Zdejmujemy z gofrownicy i odparowujemy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióryśląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli, myślą, że tego typu kluski nie łatwo zrobić w domu. Poniżej przepis, który u mnie w rodzinnym domu gości od lat, więc jest naprawdę sprawdzony. Kluski wychodzą sprężyste i delikatne. Jest to jeden z ulubionych dodatków obiadowych(...)samej misce. Do wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną, tak aby zrównać tę powierzchnię z powierzchnią ziemniaków. Do tego dodać jedno jajko i wszystko wymieszać łyżką. Po lekkim przestygnięciu wyrobić ciasto rękoma. Jeśli masa się będzie kleić, to wtedy dodać więcej mąki, jeśli będzie rozwarstwiać, dodać ciepłej wody. Wszystko to zależy od rodzaju ziemniaków. Z przygotowanej masy formować małe kuleczki o średnicy
Calzonella.comSkładniki – porcja na 12 muffinów: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki
Coś bym zjadłastarym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów. Można użyć też naczynia żaroodoprnego, garnka rzymskiego lub zwykłego garnka emaliowanego. składniki(...)olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć. Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek
Monia miesza i gotujeczekoladę. MASA SEROWA 5. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z tofu, wrzuć ser do blendera. 6. Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek. CIASTO: 7. Wyłóż spód ciasta do foremki. Wyrównaj a następnie wyłóż na to masę z tofu. Ponownie wygładź. 8. Piecz przez około 35-40 minut, aż masa z tofu będzie zwarta. 9. Wyjmij z piekarnika(...)proszku, ale wtedy musimy pamiętać o dodaniu kilku łyżek wody i dodatkowej ilości aromatu miętowego do masy serowej. Konsystencja polewy czekoladowej w dużej mierze zależy od użytej czekolady - niektóre łatwo roztopić, do innych trzeba dodać nieco więcej oleju kokosowego. Opcjonalnie można wlać mleko, odradzam rozrzedzanie czekolady wodą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 339 kcal
Powiedz dietom nieCIASTECZKA FRANCUSKIE Z SEREM I BRZOSKWINIAMI Uwielbiam je po prostu. Doskonały zamiennik drożdżówek, lub kanapek. To kolejny przepis, który kategoryzuje się do tych łatwych i przyjemnych w wykonaniu. A do tego smacznych, dzięki korzennemu nadzieniu, który tworzy serek śmietankowy i brzoskwinie wraz z przyprawami:) Pycha! SKŁADNIKI ( Na ok. 26 sztuk) NADZIENIE Z OWOCÓW: 1 szklanka pociętych w niedużą kostkę(...)pudru ok. 150 g gładkiego serka śmietankowego lub na serniki 4-5 kropel ekstraktu waniliowego POSYPKA NA WIERZCH : 1 łyżka cukru zwykłego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu DODATKOWO: 2 op. ciasta francuskiego - zimne, z lodówki 1 roztrzepane jajo Brzoskwinie mieszamy z przyprawami korzennymi i ekstraktem, odstawiamy. Cukier i cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem
Calzonella.combezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru miód – samo zdrowie! Gofry są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne! Robię zawsze podwójną porcję i odgrzewam w piekarniku następnego dnia na śniadanie. Podaję je zazwyczaj z dżemem i owocami, polecam! Scroll down(...)dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do otrzymania jednolitego ciasta. Wylej po porcji ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia. W trakcie pieczenia kolejnych porcji przechowuj gofry w cieple i podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest
karmelowyTo, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego
Moja DelicjaMąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni 50-60 min. na najniższej tacy. Przepis znaleziony tutaj . Masa chałwowa: Ugotować(...)pół szklanki przegotowanej wody) i przełożyć masą chałwową. Masa maślana: utrzeć masło dodając stopniowo cukier puder, dodać łyżkę wody lub trochę więcej, aby krem był gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowaną masą obłożyć cały tort, wygładzić górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą się odznaczały żadne grudki. Obłożony
Domowa Cookierenka Agimasy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy(...)śmietaną, posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu posypaną szczypiorkiem tak, by można było je łatwo "pomaczać". ;) Święta nasza ojców mowo, Jakaż twoja moc, Że przetrwało polskie słowo Przez wiekową noc. M.Zientara-Malewska
Kuchenna KontrrewolucyaŁatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. A do tego mocno czekoladowe :)) Nic więcej chyba nie muszę dodawać ... Składniki: (na 12 sztuk) suche 1 i 3/4 szklanki mąki ps zennej 1/2 szklanki cukru 100g czekolady deserowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao kropelki czekoladowe (u mnie 80g) mokre 1 jajko 1 szklanka(...)cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z mlekiem i olejem. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. Wierzch muffinek posypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w 190st. przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce
Walijskie Pichceniecudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach. Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd(...)dzięki czemu idealnie zgrał się ze słodkimi makaronikami. Imbirowa nuta rozgrzewa, marchewka nadaje mu pięknego, intensywnego koloru i delikatnej, marchewkowej słodyczy. Można go robić cały rok, bo składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Czy jest jeszcze ktoś, kogo nie skusiłam...? Curd marchewkowo-cytrynowy z imbirem Składniki: (na 350 g curdu) 200 g marchewek skórka otarta z 1 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrze