łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:411/593)

Wyjątkowy syrop piernikowo-ciasteczkowy do deserów i kawy 199

Wyjątkowy syrop piernikowo-ciasteczkowy do deserów i kawy Dziś polecam Wam jeden z naszych ulubionych syropów. Przygotowałam go pierwszy raz jeszcze jako nastolatka i tak od

Słodkie okruszki
Lekki malinowy deser chia 144

Dziś zapraszam Was na lekki malinowy deser chia . Prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu. Osobiście uwielbiam małe nasionka szałwi hiszpańskiej. Idealne do deserów, placuszków, owsianek czy

Słodkie okruszki
Omlet biszkoptowy z jadalnymi kwiatami! 132

owsianek bratki - te mi najbardziej w smaku, przypadły do gustu nagietek lekarski, bardzo pospolity kwiatek, również możecie jeść płatki kwiaty cukinii , które idealnie sprawdzą się np. smażone w cieście naleśnikowym, albo w omletach ;-)) Mniej popularne kwiaty, ale też dostępne: kwiaty ogórecznika lekarskiego, kwiaty czarnego bzu czy nasturcji Po całą długą listę kwiatów jadalnych odsyłam Was na tą stronę PRZEPIS(...)masa troszkę zbieleje. Smaż z każdej strony na małej ilości oleju kokosowego lub maśle. Jeśli zaczynasz przygodę z omletami to zacznij od omleta wielkości małego talerzyka, taki będzie Ci łatwo obrócić na patelni. Z czasem rób co raz większe. ;-) Omleta podałam z borówkami, truskawkami mrożonymi, kwiatami jadalnymi i ananasem. Pyszne! Jeśli nie jesteś na diecie to koniecznie omlet polej syropem

SMYKWKUCHNI
biała kiełbasa w ziemniaczanej koszulce 163

przepis warto znać i wykorzystać nie tylko w okresie świątecznym. Z prostych składników, łatwo i szybko można wyczarować bardzo efektowne, smaczne i pożywne danie : krokieciki idealne do barszczu czy żurku. To świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, jeśli zostaną z obiadu. Najlepiej nadają się wąziutkie kiełbaski (przypominające parówki); jeśli mamy tradycyjne laski należy je przekroić wzdłuż. Polecam serdecznie; życzę smacznego(...)masła sól, gałka muszkatołowa do smaku ponadto: mąka pszenna do formowania krokietów tłuszcz do smażenia Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać żółtko, obie mąki, masło i przyprawy, wyrobić na jednolite ciasto (będzie dość lepkie). Z kiełbasek zdjąć osłonki. Mąkę wysypać na talerz (jak do panierowania kotletów). Rękami oprószonymi mąką nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać, na środku kłaść kiełbaskę, owijać ja ciastem formując

6niebo
Pierniki świąteczne 212

Pyszne i pachnące piernikowe choinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość. Składniki 500 g mąki 125 g miodu 125 g cukru 2 jajka (rozmiar L) 125 g margaryny 10 g kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie odrobina mleka) lukier 1 białko(...)ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 141

możemy spożyć na kocu w lesie, czy na plaży przy rzece. Często to nie lada zagwozdka, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby spełniało kilka warunków: było smaczne, było łatwe do spożycia - to jest nie wymagało zbędnych naczyń, sztućców, aby było już najlepiej poporcjowane i przede wszystkim było sycące i cieszyło oko. Ten przepis to idealne rozwiązanie na piknik(...)Kulebiaczki prezentują i smakują przepysznie! Wystarczy, przykryć je pokrywką, wstawić do koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki typ 480 - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania

SMYKWKUCHNI
Ciastka owsiano-amarantusowe i "Co się wydarzyło w Madison County" 189

zaplanowaną dłuższą pracę, od której trudno się oderwać, przygotowuję jakąś przegryzkę pełną wypełniaczy. Dziś padło na ciastka z płatkami owsianymi, amarantusem ekspandowanym i miodem. Szybkie i łatwe do wykonania :) A dzięki zawartości ricotty są miękkie i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 35 ciastek): 400 ml płatków owsianych 400 ml wrzątku 400 ml amarantusa ekspandowanego 150 ml rodzynków 100 ml wrzątku(...)minutach. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. W misce zwykłą łyżką dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki - masa będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia.   ----- Podobne: Ciastka

Weekendy w domu i ogrodzie
Robot kuchenny Desire - wrażenia z użytkowania 163

blacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot Desire od Russell Hobbs oprócz pięknego bordowego koloru, ma do zaoferowania sporo funkcji: Krojenie na plasterki Ścieranie na tarce Ucieranie kremów Zagniatanie ciasta Rozdrabnianie Przygotowywanie koktajli dzięki kielichowi do blendowania Nie znalazłam minusów w tym urządzeni. Całkowicie się w nim zakochałam i codziennie z niego korzystam. Tarcze do krojenia i ścierania świetnie służą(...)Dzięki kielichowi jednym ruchem zmieniam robot kuchenny w rasowy blender do koktajli, w którym bez problemu mogę przygotować kilka dużych koktajli śniadaniowych z płatkami owsianymi. Mrożony jogurt jest również łatwy w przygotowaniu, ostrza świetnie radzą sobie z mrożonymi owocami. Najlepszą funkcją jest dla mnie rozdrabnianie. Wreszcie mam tak duży rozdrabniacz, że za jednym razem mogę przygotować cały sos boloński. Lubię

Gotowanie i blogowanie
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 208

nadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami, to rzeczony chleb upiekłem, i go prezentuję. Chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany(...)różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując

Grahamka, weka i kajzerka
Marcepanowe pralinki 106

Marcepan jest bardzo łatwy do przygotowania, jego głównym składnikiem są migdały. Najżmudniejszym etapem jest obieranie migdałów. Można kupić już obrane migdały lub zaprzątnąć do tej czynności domownika który uwielbia marcepan (rysując mu wspaniały smak domowej masy marcepanowej):). Mój migdałowy chłopak nie tylko je obrał, ale i przygotował całą masę:)  Potrzebne(...)obieramy ze skórki (skórka po sparzeniu wrzątkiem ładnie odchodzi od migdała).  Obrane migdały  mielimy na gładką masę, dodajemy  cukier puder, rum i wyrabiamy jak ciasto. Przygotowaną masę możemy przechowywać kilka tygodni w lodówce.  Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w kakao.  Składniki na pralinki możemy kupić w  OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs

Łycha smaków
Domowe powidła śliwkowe 132

już czas na domowe przetwory (zima tuż tuż) Domowe powidła ze śliwek węgierek. Aromatyczne, obłędnie smaczne! Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do przygotowania ciast, kanapek czy deserów. Na chłodne, zimowe wieczory będą doskonałe! Składniki (na 2 średniej wielkości słoiki ) 2 kg dojrzałych śliwek węgierek cukier (ilość zależy od słodkości naszych śliwek) 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Dojrzałe(...)nawet 2 godziny. U mnie trwało to krócej, bo zaledwie 80 minut ;) Wszystko zależy od śliwek. Jeśli będą bardzo dojrzałe, czas się skróci. Gotowe powidła powinny być gęste. W łatwy sposób można to sprawdzić. Jeśli ślad zrobiony łyżką na dnie garnka nie zlewa się, to powidła są gotowe. Jeśli natomiast ślad znika-musimy jeszcze chwilkę gotować. Na koniec sprawdzamy słodkość

Nastoletnie Wypiekanie
Gofry 155

Gofry to przekąska na słodko, którą jesteście w stanie przygotować z łatwo dostępnych składników i już w ciągu 30 minut możecie delektować się ich pysznym smakiem, Gofry z poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przed podaniem polecam posypać je cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami.  Składniki na 6-8 gofrów: 1,5 szklanki mąki(...)szczypta soli Mąkę, proszek, cukier puder i szczyptę soli wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, wlać mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto odstawić na 10-15 minut (ciasto powinno kilka minut odpocząć). Rozgrzać gofrownicę. Przed pieczeniem posmarować ją odrobiną oleju. Na gofrownicę wylać ciasto i smażyć około 3 minuty. Usmażone gofry przełożyć

Ugotować
Tymiankowe bagietki pszenno - razowe 152

Kuchnia pachnąca ziołami i świeżym pieczywem, każdy chcę jeszcze ciepłe....dobrze jest mieć dla kogo kucharzyć :). Łatwe i bardzo aromatyczne bagietki , a może sami je zrobicie dla swoich bliskich?. Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm: 80 kg mąki pszennej 20 dag mąki razowej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli(...)szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty - Gdańskie Młyny 103

Przepyszny chleb orkiszowy. I do tego bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko mieszanka od Gdańskich Młynów , 2 godziny i pyszny i treściwy chleb gotowy! To był mój pierwszy raz z tego typu mieszanką i pewnie nie ostatni :) Mieszanka taka jest super rozwiązaniem dla osób (które tak jak ja - niestety :( ) mają problem z wyhodowaniem zakwasu na chleb lub dla osób, które(...)opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów -  20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

CookYourself
Ciasteczka wielkanocne 148

foremki z wzorami wielkanocnymi, więc trzeba było je wypróbować. Zrobiłam kruche maślane ciasteczka i udekorowałam kolorowymi lukrami. Starałam się jak mogłam, ale takie dekorowanie artystyczne wcale nie jest takie łatwe jak się to wydaje. Teraz się nie dziwię, że ciasteczka ręcznie lukrowane są dosyć drogie. Ale pochłaniają na prawdę sporo czasu. Ciasteczka podane na paterze z Koronkowa filiżanka . Składniki(...)przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka

Ala piecze i gotuje
Nóżki wieprzowe w galarecie 178

Świąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć.  Składniki: 4 nóżki wieprzowe

Niezły Młynek
Grecki chleb na zakwasie 100

Uwielbiam piec chleby, bo zapach, który unosi się w domu jest wyjątkowy. Domowe chleby na zakwasie mają taki charakterystyczny smak, wiem, że są w pełni naturalne

dom-agi.pl
Ciasteczka z maszynki 303

tylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk(...)pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść - gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę

Smakołyki Bereniki
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 103

całości upieczone z mąki orkiszowej,w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista.Doskonały przepis dla tych,którzy zrezygnowali z mąki pszennej w swojej kuchni.Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek. Składniki na 12-14 bułeczek: 420 g maki orkiszowej (pół na pół(...)mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać  około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebki Naan 150

Chlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej

dom-agi.pl
Chleb ekspresowy na maślance 120

ciepły z samym masłem Polecam z domowymi pastami i świeżymi warzywami, jak pomidor czy ogórek. Wspaniały w smaku chleb, polecam, niech Was nie odstrasza pieczenie chlebów, ten jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, reszta to już praca piekarnika! Domowy, najlepszy chleb na maślance! Prosty i smaczny, idealny na śniadanie, w ciągu dnia, z powidłami i wytrawnymi pastami. Jest to przepis(...)lniane, może być sezam lub gruboziarnista sól Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 210 C. W misce połącz przesianą mąkę z sodą, dodaj sól, wymieszaj. Wlej maślankę, połącz w miękkie ciasto. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, wygładź. Pędzelkiem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami. Piecz ok. 40 minut, wystudź na kratce. Chleb ekspresowy gotowy

Zasmakuj Kuchni
Nalewka truskawkowa 116

wieczory ze znajomymi lub na prezent. Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki: 1,5 kg truskawek 0,3 kg cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Dojrzałe i soczyste truskawki należy obrać(...)przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek

KuchniaWeDwoje.pl
słonecznikowiec bez pieczenia 123

się zejść więcej niż jednego kawałka na raz. Z pewnością zrobię to ciasto jeszcze kiedyś, część serków waniliowych zamienię jednak na naturalne, zmniejszy to nieco jego słodycz. Do przygotowania ciasta użyłam granulowanego mleka w proszku - tylko takie mieli u mnie w sklepie - i powiem szczerze - wcale nie wpłynęło to ani na smak, ani na konsystencję kremu:) składniki(...)łyżka po łyżce dodawać naprzemiennie serek i mleko w proszku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Delikatnie (nie będzie to łatwe) posmarować połowa masy kajmakowej, wysypać połową słonecznika, lekko wcisnąć go w masę. Wyłożyć połowę kremu, następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów. Na nich rozsmarować dżem a na nim resztę kremu. Przykryć

6niebo
Kokosowe pączki z budyniem 215

zacznie się rumienić- temperatura jest za wysoka. Jeśli natomiast kawałek ciasta pozostanie na dnie i po upływie 1-2 minut nadal nie wypłynie- temperatura jest za niska. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym.   Nadzienie: Mleko kokosowe, masło, wiórki i 100 ml mleka zwykłego zagotować(...)ciepłe pączki nadziać od spodu budyniem (np. przy pomocy szprycy cukierniczej).  Z wierzchu polać lukrem. Smacznego!   Jeśli pączki zostałyby Wam na następny dzień, w bardzo łatwy sposób można przywrócić im świeżość. Wystarczy włożyć je na chwilkę do mikrofalówki :)      Inspiracja: KLIK

Nastoletnie Wypiekanie
Cynamonowe ciasteczka 98

Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi grubymi skarpetami, nie wychodzę spod kołdry, chyba że rzucę okiem na piekarnik jak tam ciasteczka rosną i nabierają koloru. Z okruszkami i rozsypanym cynamonem po kuchni witam jesień.    Składniki 2 szklanki mąki(...)szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, następnie dodać jajko, maślankę i olej. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkować, podsypać mąką i wyciąć dowolne kształty (ja postawiłam na standardowe koła). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec do momentu zarumienienia się. Smacznego

pink envelope
Tort jeżynowo - jagodowy 176

torty dla swoich bliskich, wprawdzie nie jestem specjalistką od przybierania tortów, niemniej jednak cieszą się nieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-) Dzisiaj pierwszy z tortów jaki ostatnio piekłam. Bardzo łatwy do wykonania, krem nie zawiera jajek. Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkop t : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku(...)następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki z suszonymi pomidorami – bez laktozy 117

czasu piekę sama bułki. Zwykłe … z oliwkami … z makiem czy też kminkiem … no i takie jak dziś – z suszonymi pomidorami . Mięciutkie , delikatne … szybkie i łatwe do zrobienia! Gorąco polecam nie tylko tym muszącym unikać laktozy! PS. Świetnie smakują posmarowane odrobiną oliwy i odgrzane w piekarniku! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 225 g * mąka kukurydziana(...)suszonymi drożdżami. W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę. Całość przelewamy do mąk , dodajemy posiekane suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe

Ostra na Słodko
Miodowy serniczek z migdałami 198

Miodowy serniczek z migdałami Pyszny deser w kilka chwil. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam desery w szklance. Czasem po prostu nie mam czasu na

Słodkie okruszki
Papanasi - rumuńskie pączki serowe 105

miękkie w środku i odrobinę chrupiące z zewnątrz, a dodatek śmietany z wiśniami sprawia, że stają się naprawdę niezwykłym deserem, od którego ciężko się oderwać :D Przygotowywanie ich jest łatwą przyjemnością, o pięknym zapachu wanilii i cytryny. Wałki w dłoń, wiśnie na stół i kawa na ławę! Papanasi nadchodzą! :D Papanasi na ok. 15 sztuk Potrzebujesz: 250g twarogu w kostce(...)Sposób przyrządzenia: 1. Rozdrobnij twaróg widelcem i zmiksuj dokładnie z jajkiem, żółtkiem sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem i solą. 2. Dodaj mąkę z sodą i zagnieć na ciasto (powinno być odrobinę lepkie). 3. Podsyp blat mąką i zagniataj jeszcze prze ok. 2min. 4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5cm i wycinaj oponki, np: szklanką, a dziurki kieliszkiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orkiszowe babeczki piknikowe z nektarynką 121

Małe, poręczne babeczki na dwa trzy kęsy, do zabrania na piknik, pieczone na mące razowej z dodatkiem ciemnego kakao i margaryny  Optima, mięciutkie, wilgotne i kuszące , są łatwe do przygotowania co stanowi  ich ogromny plus. Składniki na  15 sztuk dużych babeczek: 2 jajka 25 dag mąki orkiszowej 2 łyżki ciemnego kakao 10 łyżek jogurtu greckiego(...)Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka zmiksować z trzcinowym cukrem, dodać jogurt, oraz płynną lub miękką margarynę, połączyć z suchymi składnikami, wymieszać niedbale najlepiej łyżką, ciasto wyłożyć do ¾  objętości papierowych papilotek, na wierzchu położyć kawałki pokrojonej nektarynki, piec w temp 185*c przez około 30 minut lub do suchego patyczka.  Studzić na kratce, zimne

Wanilia i Kardamon
Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe 132

Dziś zapraszam Was na ekspresowe w przygotowaniu pyszne piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe. Bazą do ciasteczek jest pyszne masło orzechowe piernikowe i mąka ryżowa. Ciasteczka są tak łatwe w przygotowaniu, że przy moich pomagały mi dzieci lepiąc kuleczki i spłaszczając je w rączkach Potem już wystarczy poczekać 15 minut i gdy przestygną można jeść ze smakiem. Spróbujcie. Składniki: (ma małą porcję(...)dodajemy 4 łyżki masła orzechowego piernikowego, 4 łyżki mąki ryżowej i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto szybko ręką. Odrywamy kawałki ciasta formując w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lekko spłaszczając ręką. Dodatkowo każde

Słodkie okruszki
Recenzja książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Borowicza 144

słone .  Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków. Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży(...)marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam! Pamiętajcie, że do 12.05.2016r . znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie 44,99zł na stronie taniaksiążka

Z miłości do słodkości
Naleśniki orzechowe 134

Niezbyt skomplikowane , właśnie oto chodzi . Smacznie łatwo i przede wszystkim szybko. Dziś tak szybko pędzimy do przodu , że czasu brakuje na wszystko.    Składniki na naleśniki orzechowe : 3 szklanki mąki pszennej typ 500 4 szklanki napoju  orzechowego Alpro  jajko 2 szt proszek do pieczenia pół łyżeczki  olej rzepakowy 50 ml  Dodatkowo:  dżem morelowy(...)dodajemy olej rzepakowy 1-2 minuty miksowania i gotowe. Nie dodałam cukru bo napój sam w sobie ma słodycz. Nagrzewamy patelnie na gazie ( typową do naleśników , jeśli macie). Nalewamy ciasto łyżką najlepiej wazową ( Ciasto rozprowadzamy po całej patelni , lekko ja przechylając ).  Przekładamy naleśniki na talerz .Dzięki proszkowi do pieczenia naleśnik będzie pulchniejszy. Smarujemy naleśniki dżemem i składamy jak kopertę

Różowa kuchnia
Muffiny drożdżowe z pesto 112

mamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu. Ja należę właśnie do tego grona :( Staram się nie narzekac jednak i często przyrządzam sobie przeróżnego rodzaju placuszki , naleśniki , bułki czy też innego łatwe do zabrania smakołyki. Tym razem postawiłam na drożdżowe muffiny z pesto – przyznaję m był to mój wynalazek! Udany wynalazek , który na stałe zagości w moim menu! Składniki: - mąka z pełnego(...)solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy , oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Rozcinamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania