łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:408/593)

Szybkie serowe pączusie 104

Szybkie i pyszne pączusie na serkach homogenizowanych równie szybko znikają z talerza. Mięciutkie i sprężyste nawet na drugi dzień. Łatwe w wykonaniu, więc polecam każdemu. Składniki: 400 ml serka homogenizowanego waniliowego 2 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli kieliszek wódki, octu lub spirytusu (mniej pochłaniają tłuszczu w czasie smażenia) olej(...)stopni, najlepiej w niskim szerokim naczyniu. Małą łyżką od lodów lub inną łyżką nabierać porcje i wrzucać do garnka. Łyżkę można co jakiś czas maczać w zimnym oleju, aby ciasto dobrze odchodziło. Smażyć na rumiano z obu stron, jeśli wyjdą okrągłe same się obracają. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby osiąkły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

talerz przyjemności
Chleb żytnio - pszenny 188

Bardzo szybki i łatwy do wykonania, smaczny, miękki w środku z chrupiąca skórką. Oczywiście na razowym zakwasie, bo ostatnio innego nie "hoduję", ale na żytnim jasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb. Składniki : 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 szklanka mąki pszennej typ 650 łyżeczka cukru płaska(...)szklanki ciepłej wody Wykonanie : Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną, wsypałam mąkę żytnią, cukier, sól. Dodałam zakwas i wodę - wymieszałam wszystko łyżką tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta jest raczej luźna. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie do posmarowanej olejem keksówki o wymiarach 31x12x8  łyżką przełożyłam ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam

apetytnapieczenie
Pączki hiszpańskie czyli popularne gniazdka 168

Przygotowanie tradycyjnych pączków wciąż przede mną. Tym razem wybrałam szybki przepis na pączki hiszpańskie z Moich Wypieków . Bo one tylko wyglądają tak poważnie, a tak naprawdę są łatwe w przygotowaniu. Także składników nie trzeba wiele. Polecam zrobić je jeszcze dziś :) Niech Wam pójdzie w cycki albo w mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta(...)drewnianą łyżką aż będzie odchodzić od brzegów garnka i zrobi się taka "klucha". Następnie odstawić do ostudzenia. Gdy masa będzie chłodna dodać jajka, wymieszać łyżką, a następnie je zmiksować. Ciasto nałożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki.  Z papieru do pieczenia wyciąć duży prostokąt i w odstępach wyciskać kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. Ja robiłam

Pasja Smaku
Beza banoffee :) 163

Tak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową

Kraina Miodem Płynąca
Dyniowe puree 138

roku pomyślałam sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych dni możemy cieszyć się smakiem i słonecznym kolorem tego wdzięcznego warzywa :)  Umytą(...)która ciężko się obiera. Znalazłam na to sposób, aby nie namęczyć się i nie pokaleczyć. Kroję dynię na cienkie około półtora centymetrowe paski. Takie paski łatwo jest już obrać małym nożykiem :) Obrane kawałki dyni zetrzeć na tarce  jarzynowej  z drobnymi oczkami. Używam do tego celu elektrycznej maszynki, jest jedno z niewielu urządzeń kuchennych

Codzienna kuchnia niecodzienna
WAFFLES & BACON – BATMAN: ARKHAM KNIGHT – gofry na piwie z karmelizowanym bekonem 241

Dla wielu pecetowych graczy najnowsza część serii gier o Batmanie jest niemałą zmorą ze względów technicznych. Pomijając jednak kwestię niezbyt udanego portu gry, jest to tytuł

Nerds Kitchen
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 250

Czy pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego

Nerds Kitchen
MIGDAŁOWE MINI BABECZKI (IDEALNE DO KOSZYCZKA WIELKANOCNEGO) 128

Wielkanoc coraz bliżej. Dziś przygotowałam dla Was migdałowe mini babeczki, które doskonale nadają się do koszyka ze święconką a także jako dekoracja stołu wielkanocnego. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, nadają się również na co dzień do kawki :) Do mini babeczek wykorzystałam  masło migdałowe prażone  od  Primavika . Masło to doskonale nadało się do babeczek, delikatnie wyczuwalny jest(...)szczyptą soli. Dodać kolejno olej i wodę, ponownie wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać masło orzechowe, jeszcze raz zamieszać mikserem. Ciasto przekładać do foremek silikonowych na 3/4 ich wysokości.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 25 minut. Wystudzone babeczki można polukrować albo posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami 169

Wymyśliłam je ostatnio,pyszne i niesamowicie aromatyczne,pachnie nimi cały dom,można je jeść  z lekkim jogurtowym sosem tzatziki lub aromatyczną oliwą,można ich nie zakręcać i wtedy łatwo je przekroimy na kanapkę-mniam.... Składniki: 500g mąki pszennej(ja użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny) 3 łyżki oleju rzepakowego(ja użyłam olej Polski) łyżeczka soli, łyżeczka cukru 40 g drożdży(...)mąki ,kruszymy do niej  drożdże,dajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy,odstawiamy na ok 15 min żeby podrosło. jak zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki i wyrabiamy ciasto ( ja dodałam do ciasta dwie łyżki posiekanych listków czosnku-resztę zostawiłam do nadzienia)    odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godz. siekamy drobno pomidorki i listki czosnku ciasto

Swojskie jedzonko
Pyzy z mięsem 205

Propozycja dość tradycyjna i także dość łatwa, problemu może tylko przysporzyć co niektórym lepienie pyz, ale nie jest to takie skomplikowane aby sobie z tym nie poradzić. Pyzy robiłam dla mojego narzeczonego bardziej niż dla siebie, jako, że ja wolę trochę inne potrawy i jednak staram się ograniczać mięso. Powiedział, że dobre i, że śmiało można przepisem się podzielić. Składniki(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki ugotować, najlepiej nawet dzień wcześniej. Ja ugotowałam rano, a pyzy robiłam wieczorem. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko i mąkę. Całość razem zagnieść na ciasto. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Ręką (najlepiej oprószyć rękę mąką) nabierać

Delusional Trine
PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM 97

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-7 Składniki na placki: 2 kg ziemniaków, 2 średnie marchewki, pęczek koperku, 4 małe ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka,  jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany). Jogurt łączę z majonezem, posiekanym

JejKuchnia
Trufelki kawowo-migdałowe 175

niedzielnej kawy proponuję pyszne trufelki kawowo- migdałowe bez pieczenia. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą niejedno podniebienie.  SKŁADNIKI: 15 sztuk herbatników, 100g masła, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru, 50g płatków migdałowych MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko(...)układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Płatki nie były połamane i miały doskonały smak. Warto je zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kokos i jego szerokie zastosowanie 194

sosów czy dressingów. Woda kokosowa – skutecznie gasi pragnienie i nawadnia dzięki zawartości magnezu oraz wapnia. Kokosowy napój warto napić się tuż po treningu w ramach uzupełnienia płynów. Wiórki kokosowe – łatwo wkomponować w słodkie desery czy śniadaniowe propozycje owsianki czy naleśników. Można je również dodawać do zdrowych owocowo-mlecznych shake’ów. Łyżeczka ok 5 g wiórków uzupełnia kwasy laurynowy i kaprylowy(...)trzecie dziennego zapotrzebowania. Mleko kokosowe – możemy stosować do gotowania tajskich potraw lub zabielać nim aromatyczną poranną kawę, uzyskując dodatkowo głębię kokosowego smaku. Mleko kokosowe jest również używane do koktajli, ciast i kremów. Z gęstej części mleka kokosowego można również ubić bitą śmietanę, którą możemy zastosować do deserów. Cukier kokosowy – mimo, że pozbawiony smaku kokosa, posiada lekką nutę karmelową. Genialny jako

Ciasna Kuchnia
Proste gofry z bananami 129

przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 banany(...)cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Tarta z karmelem i migdałami 164

momentu aż będzie jednolita masa i ów masa będzie tworzyć taką zwartą całość. Wyciągamy z robota ciasto, zwijamy w folię spożywczą i pakujemy na jakieś pół godziny do lodówki. Kiedy ciasto odleży swoje w lodówce, wyciągamy i śmiało rozwałkowujemy. Następnie przekładamy do foremki – ja taką mam prosto od serca – i pakujemy na 20 minut do nagrzanego do 160 stopni(...)minutek w 180 stopniach . Tarta upieczona, migdały uprażone więc bierzemy się za karmel. Od razu Wam się przyznam – jeżeli nie czytaliście mojego ostatniego postu – że u mnie łatwo nie było: spalona patelnia i siwy dym w mieszkaniu niemniej druga próba była ok Wsypujemy na patelnię cukier i staramy się go rozłożyć na całej powierzchni patelni. Stawiamy na średniej

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania