łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:401/593)

Kopiec kreta w muffinkowej formie 253

babeczki, jedną z proszkiem do masy śmietanowej, jedną z płatkami czekoladowymi oraz 12 papierowych papilotek. Tutaj chciałabym pochwalić jakość papilotek. Są bardzo trwałe, grube i lekko woskowane, dzięki czemu łatwo z nich "wydostać" muffinkę. Przy zwykłych papierowych papilotkach z marketu nie jest to takie proste.  Co będzie potrzebne oprócz tego?  - 1 jajko - 80 ml oleju - 250 ml śmietanki(...)odpowiednim wyprzedzeniem należy schłodzić śmietankę. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Proszkową mieszankę na babeczki wsypujemy do miski, dodajemy jajko i 4 łyżki śmietanki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto rozkładamy w foremkach. Pieczemy ok. 20 minut. 2. Po upieczeniu i wystudzeniu, należy babeczki wydrążyć. Robimy to łyżeczką. Należy drążyć pośrodku babeczki, na głębokość ok. 1,5 cm, pozostawiając

two broke sisters
Gofry M.Roux 144

Jedne z najlepszych, chrupiących gofrów jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis i wykonanie bardzo łatwe. Dla mnie najlepsze, same z cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z kubkiem gorącego kakao. Więcej rozpisywać się nie będę, bo trzeba je spróbować. 'gofry M.Roux' Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru - 50g masła - 2 jajka - 1 szklanka(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux

CookYourself
Przedłużajcie przyjemność! 112

myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania(...)dyskontom przybijamy piątkę. Podoba się nam, że ktoś robi coś ładnie na masową skalę. Jakkolwiek kochamy słodycze, radzimy nie jeść wszystkiego w jeden weekend… Wiemy, że to nie jest łatwe, ale długa przyjemność jest lepsza niż krótka, więc ostatecznie i Wy powinniście się przekonać. Pracujcie nad sobą, a będziecie mogli dłużej! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Babka orzechowo - czekoladowa. Bezglutenowa 176

startej czekolady i niewiekim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów. W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej cukru. Babka jest bardzo łatwa i nia ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli orzechów i czekolady. Zapraszam do przepisu ! Składniki : 250 g mielonych orzechów laskowych 200 g gorzkiej czekolady 150 g cukru pudru(...)przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami z czekoladą. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce śmietanę kremówkę doprowadzic do  wrzenia. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie pączki z ricotty 218

serka ricotta (baci di ricotta) z przepisu Nigelli Lawson. Są puszyste i mięciutkie, a ich serowo - cynamonowy smak (i zapach !!!)  sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :)      SKŁADNIKI (około 60 pączusiów) 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko.  Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto. W razie potrzeby uzupełniamy olej. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Rose del deserto 175

Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego

Mia Cucina Sofieta
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 177

zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi Mleczne przekładańce na waflach(...)posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część

Anioszek w kuchni
Pyszne oponki serowe 110

Witam Kochani, dziś kontynuacja tematu tłustego czwartku i walentynek. Dziś przedstawię Wam przepis, który łączy te dwa dni. Pyszne oponki serowe z kształcie serc. Proste, pyszne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Omleciki śniadaniowe dla dzieci 147

Fajna propozycja śniadaniowa dla dzieciaków, przed pójściem do szkoły chętnie zjedzą coś pożywnego i ładnie podanego  :) Nie trzeba tu wiele czasu ani poświęcenia. 4 paróweczki

Gotowanie jest łatwe
Duszony stek z udźca wołowego 178

Witajcie! Coraz częściej jest kupywana i coraz popularniejsza staje się wołowina w formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie

Kuchnia PROzdrowotna
Chlebki 133

Uwielbiam Święta, jeżeli mogę je spędzić z ludźmi, którzy są mi życzliwi, i którzy uśmiechają się do mnie szczerze. Ten czas powinien być czasem radosnym i

dom-agi.pl
Bułki z makiem. 264

Smaczne,łatwe w przygotowaniu i idealne na śniadanie lub kolację . Składniki: około 8 bułek 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego,letniego masła 1 jajko Plus jedno żółtko do posmarowania bułek po wyrośnięciu.Mak ,do posypania bułek z wierzchu. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże(...)dwie łyżki mąki ,dobrze wymieszać ,aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do miski wrzucić rozbełtane jajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy

Ladylaura.
Bułki Paleo które zawsze się udają 124

opadają po wyjęciu z piekarnika. Oryginalny przepis pochodzi z bloga OLA LA LCHF   link .   Bułki wypróbowałam kilkukrotnie, w różnych kształtach i foremkach. Zawsze wychodzą :-) Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie sposób go zepsuć, przynajmniej mi się nie udało :-) Z podanych ilości wychodzi 4-5 bułek. U mnie zwykle "schodzą" od razu więc robię je z podwójnej ilości(...)himalajska do smaku- opcjonalnie. Ja nie daję i też wychodzą pyszne. opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można łyżką. Odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo będzie dość rzadkie ale trzeba pamiętać że łupiny babki chłoną wodę więc po odstawieniu gęstnieje. W czasie gdy ciasto sobie gęstnieje nastawiamy piekarnik na 170 °C. Blachę wykładamy papierem

Marta próbuje
Pyszne ciasteczka 147

zrobić ciasteczka, otrzymałam od Protonik bardzo fajne wzorki foremek. Dziękuję ślicznie za foremki. Nadchodzi święto Walentego, więc na tę okoliczność przygotowałam pyszne ciacha, serca przebite strzałą amora. Foremki bardzo łatwe w użyciu, dają bardzo ładny wzór, dlatego polecam firmę Protonik , gdzie mają bardzo bogatą ofertę, w przystępnej cenie. Myślę, że każdy znajdzie w sklepie coś dla siebie. Polecam firmę(...)100g cukru pudru 2 żółtka 20g cukru waniliowego Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk, dodać żółtka, i obydwa cukry, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować. Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania