łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:394/593)

Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 202

będą to słodycze a coś wytrawnego.  Idealne na grill, piknik, wyjazd, do pracy czy szkoły, świetnie smakują zarówno na ciepło i zimno.  Do tego robi się je łatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. :) Składniki (na farsz): 1/3 słoika kapusty kiszonej(...)Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody  150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli  Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę.  Cebulę i czosnek pokrój w kostkę

Garniec Magalie
Lane chrusty / Funnel cakes 239

Chrusty z tego przepisu wychodzą miękkie w środku i chrupiące ma zewnątrz, a podane posypane dużą ilością cukru pudru, na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Lane chrusty (9-10 sztuk) Składniki: 3 jajka, białka oddzielone od żółtek(...)puder do posypania Przygotowanie: W misce miksera ubij do białości żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszając dodawaj mąkę, mleko i whisky, i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. W oddzielnej misce ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w masę z żółtkami. Przełóż do worka cukierniczego lub torebki foliowej i odetnij

karmelowy
Bułki na hamburgery - idealne! 290

hamburgery - obowiązkowo musicie przygotować domowe bułki hamburgerowe. Są puszyste, miękkie i słodkie. Idealnie będą smakować na śniadanie lub jako baza do domowych fast food-ów. Ponadto poniższe bułki są łatwe i tanie w przygotowaniu.  Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej  1 szklanka mleka 15 g świeżych drożdży 2 łyżki masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru szczypta(...)kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i wlać podrośnięte drożdże oraz masło. Za pomocą miksera bądź ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Masa będzie lekko się kleić, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki po upieczeniu będą twarde. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy

Ugotować
Sofficini czyli pierożki inaczej... 219

czym się chce np. z szynką i serem (1 plaster szynki i sera na 1 pieroga). Są chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku, rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo się je robi i są dość syte więc nie trzeba ich robić wiele. Składniki na 6-8 pierogów: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki łyżka masła 1/2 łyżeczki soli Farsz(...)farsz. Czyścimy i kroimy pieczarki na pół plasterki, przesmażamy na maśle. Jak z pieczarek odparuje woda, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, szklimy. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Bierzemy się za ciasto. Przekładamy na blat lekko posypany mąką (nie za dużo bo pierogi nie będą chciały się zlepić), ugniatamy ciasto przez chwilę na gładką kulkę. Rozwałkowujemy na 2 mm płat wykrawamy krążki

Pelusiowa Kuchnia
Batony kokosowo owsiane bez pieczenia mąki i cukru 149

Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia batony, które na pewno wam posmakują, tym razem postanowiłam zrobić kokosową wersję z olejem kokosowym, jeśli jeszcze nie jesteście do niego przekonani i nie słyszeliście o jego prozdrowotnych właściwościach  to zapraszam do poczytania tutaj . Składniki :  - 1/2 szklanki masła orzechowego bez cukru ja użyłam primaviki - 2 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)czubate łyżki miodu ja użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia  tutaj Przygotowanie :  Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę

zdrowa vege kuchnia
Brak tytułu 187

SONKO -  Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka, delikatna, z wyczuwalnym, subtelnym smakiem i zapachem miodu. 100g produktu zawiera 344 kcal ( 1462 kJ ) 1 kromka to zaledwie(...)produktach SONKO na ich stronie -  tu Miodoczekolada Królewski Miody to doskonałą kompozycja miodu i czekolady. Charakteryzuje sięczekoladowym kolorem i łagodnym, pełnym finezji smakiem miodu. Kremowa konsystencja sprawia, że łatwo rozprowadza się na pieczywie. Odpowiednio dobrane proporcje sprawiają, że jest to fantastyczny produkt dla wszystkich miłośników miodu i czekolady. Skład: miód pszczeli, czekolada. W chwili obecnej dostępne opakowania po 320ml

kolorowotorcikowo
Ciasteczka misie 246

miśki bardzo spodobały się mojej córce. Tak długo wierciła mi dziurę w brzuchu, że w końcu musiałam je upiec. Wbrew pozorom robi się je bardzo łatwo i dosyć szybko. Są bardzo kruche i oczywiście efektowne. Zachęcam do wspólnej zabawy z dzieciakami. Przepis z bloga . Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą(...)utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, chwilę miksować mikserem. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i zagnieść a drugą część pozostawić białą. Ciasta wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasta wyjąć z lodówki zagnieść w rękach żeby

Ala piecze i gotuje
Tarta z rabarbarem, 100-tny wpis, Liebster Blog i...niespodzianka :) 186

niezidentyfikowaną, lejącą się ciecz, a nie owy budyń :D A tak całkiem serio to najszybciej zaprzyjaźniłam się z piekarnikiem i ta miłość (zresztą odwzajemniona) pozostała po dzień dzisiejszy :) Pieczenie ciast niesamowicie mnie wkręciło i intrygowało, dopiero później przyszedł czas na gotowanie, głównie za sprawą starych, babcinych książek kucharskich, które stały się dla mnie inspiracją :) 2. Wolisz odtwarzać istniejące już przepisy(...)gotujesz na tyle dobrze, żeby to powiedzenie nabrało sensu w rzeczywistości? Hm... trudne pytanie :) Aczkolwiek sądzę, że tak, jeszcze nie doczekałam się reklamacji na któreś z moich dań ;) 9. Łatwo się poddajesz kiedy coś Ci nie wychodzi, czy próbujesz zrobić wszystko, żeby osiągnąć upragniony cel? Miewam chwile zwątpienia i załamania. Ale wtedy tym bardziej smakuje sukces. Dlatego walczę do końca

My simple kitchen
Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P 166

wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone.  Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję, bądź na poprawę nastroju. Nie wiem, jak to u Was wyglądało gdy byliście małymi maluchami, którzy z tornistrem na plecach nosili elementarze(...)kartkami do rysowania ;-). I mama miała problemy z odkryciem oceny. No ale babci, a że ona głównie w owym czasie ze mną odrabiała lekcje, nie dało się tak łatwo oszukać. Ale wiecie co w gruncie rzeczy nigdy mnie za to nie zrugała. Raczej zawsze na tzw. "pocieszenie" (nie wiem do dziś czy bardziej mnie czy mamy ;-) ) przyrządzała jakieś pyszności

SMYKWKUCHNI
Prosta domowa pizza z kolorowym farszem 268

Prosta domowa pizza z kolorowym farszem. Uwielbiamy pizze, w szczególności tą… domową. Dość często u nas gości. Przeważnie przygotowuję ją na weekend. Dziś dla odmiany

Słodkie okruszki
Włoskie cantuccini 184

Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez

Garniec Magalie
Wiosenny torcik galaretkowy 127

Dziś znów czuć wiosnę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak

sierotka maRysia w kuchni
Chleb żytni razowy 161

Jak już wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza

dom-agi.pl
Serniczek truskawkowy 1098

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska  a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z

Monia miesza i gotuje
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 205

kimchi jest dość pracochłonny, jednak ich smak wynagradza czas poświęcony na ich przygotowanie. Zachęcam do spróbowania! Do przepisu na pierogi będziecie potrzebować nietypowych składników, jak kimchi ( tutaj podrzucam Wam łatwy przepis, który znalazłam u Jadłonomii ), atrament z mątwy , japoński sos Yuzu ponzu oraz szyjki rakowe do sosu, którym pierogi zostały polane. Wiem, że to składniki trudno dostępne, ale warto wybrać(...)Pamiętajcie też, że kimchi należy przygotować minimum kilka dni przed przygotowywaniem pierogów. Przepis na czarne pierogi z karpiem i kimchi Drukuj przepis Porcji: 50 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: 500 g mąki, 50 g masła, łyżeczka soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml wody FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z karpia, pęczek kolendry, 3 łyżki sosu sojowego

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania