Smaczne,łatwe w przygotowaniu i idealne na śniadanie lub kolację . Składniki: około 8 bułek 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego,letniego masła 1 jajko Plus jedno żółtko do posmarowania bułek po wyrośnięciu.Mak ,do posypania bułek z wierzchu. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże(...)dwie łyżki mąki ,dobrze wymieszać ,aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do miski wrzucić rozbełtane jajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy
Ladylaura.opadają po wyjęciu z piekarnika. Oryginalny przepis pochodzi z bloga OLA LA LCHF link . Bułki wypróbowałam kilkukrotnie, w różnych kształtach i foremkach. Zawsze wychodzą :-) Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie sposób go zepsuć, przynajmniej mi się nie udało :-) Z podanych ilości wychodzi 4-5 bułek. U mnie zwykle "schodzą" od razu więc robię je z podwójnej ilości(...)himalajska do smaku- opcjonalnie. Ja nie daję i też wychodzą pyszne. opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można łyżką. Odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo będzie dość rzadkie ale trzeba pamiętać że łupiny babki chłoną wodę więc po odstawieniu gęstnieje. W czasie gdy ciasto sobie gęstnieje nastawiamy piekarnik na 170 °C. Blachę wykładamy papierem
Marta próbujezrobić ciasteczka, otrzymałam od Protonik bardzo fajne wzorki foremek. Dziękuję ślicznie za foremki. Nadchodzi święto Walentego, więc na tę okoliczność przygotowałam pyszne ciacha, serca przebite strzałą amora. Foremki bardzo łatwe w użyciu, dają bardzo ładny wzór, dlatego polecam firmę Protonik , gdzie mają bardzo bogatą ofertę, w przystępnej cenie. Myślę, że każdy znajdzie w sklepie coś dla siebie. Polecam firmę(...)100g cukru pudru 2 żółtka 20g cukru waniliowego Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk, dodać żółtka, i obydwa cukry, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować. Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć
Kuchnia DanusiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól(...)większe cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Dodatkowo: kilka listków bazylii. Przygotowanie: Pomidora sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki
JejKuchnianiezliczonych przepisów. I tych na słodko i tych wytrawnych. Co roku eksperymentuję z nowymi daniami lub ulepszam te stare. Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na bardzo łatwą do przygotowania zupę, oto aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, ugotowany na bazie pieczonej dyni. Oczywiście możecie do niego wykorzystać surową pokrojoną w kostkę dynie, ale osobiście uważam, że pieczona(...)potrzeby. To co, skusicie się na talerz jesiennej gęstej zupy ? Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka
Kulinarne przygody GatityCiasteczka miodowo-orzechowe są delikatne, mięciutkie i pełne smaku, co zawdzięczają wykorzystaniu do ich przygotowania miodu i orzechów włoskich. Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy(...)czym wbijamy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy płynny miód, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między
Trzeci talerzMoje książki kucharskie nie mają ze mną łatwo. Cały czas wkładam je i wyciągam, wertuję i zaznaczam karteczkami przepisy, które MUSZĘ wypróbować. Mam książki, w których co strona to zdjęcie, ale mam też takie, gdzie zdjęć jest mało, wcale lub grają drugoplanową rolę. Jedną z moich ulubionych książek jest gruba Cake Bible autorstwa Rose Levy Beranbaum. Mam ją w wydaniu(...)polsku, ale kto wie? Może kiedyś? Jak na tak opasłe tomisko, zdjęć jest znikoma ilość, lecz ta książka nadrabia czymś innym. Tutaj znajdziemy wytłumaczenie wielu technicznych aspektów pieczenia ciast i robienia do nich mas i kremów i dekoracyjnych różyczek z masy cukrowej. Opisuje jak w cieście działa proszek do pieczenia, jogurt, kwaśna śmietana, dlaczego użyć kakao w proszku
Posadzone i zjedzonewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: gotujemy rodzinnie . Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno czekoladowe. Robi się je bardzo łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać drobinkami czekoladowymi. (6-7 sztuk) 3/4 mąki pszennej 2/3 szklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 łyżki kakao(...)drugiej - jajko, olej oraz wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce
Di gotujeCebulę obieramy kroimy w kosteczkę i wraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy. Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego szklanką krążki na które nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem(...)oleju. I albo podajemy ugotowane pierogi z cebulką, albo odsmażamy. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i delikatnie wkładamy na patelnię pierogi, kilka sztuk tak aby łatwo było je nam przekładać. Smażymy je kilka minut z każdej strony żeby były chrupiące. Podajemy z cebulką. Pyszne ! Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje
Kuchnia na wzgórzudesery trustawkowe , kremowe. Ostatecznie raz na jakiś czas nie zaszkodzą . Rożki to moje ulubione ciastka . Dość łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne Składniki 100 g mąki 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru kryształu 3 jajka 1/2 gorzkiej czekolady 1/4 l śmietany kremówki 1 serem mascarpone truskawki Wykonanie 1 . Jajka wbić do miski dodać(...)łyżki wody ,mieszać aż cukier rozpuści się i zgęstnieje. 3 . Masę jajeczna połączyć z syropem . Cały czas energicznie mieszać . 4 . płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wylewać po łyżce ciasta . Wypukłą stroną łyżki uformować krążki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec az ciasto się zrumieni. 5 . Upieczone placki zdejmować z blachy i od razu formować rożki
Eli Gotowanierestauracji KFC. Charakteryzuje go duża bułka, duży kawałek kurczaka w chrupiącej panierce, plasterek sera Cheddar oraz dwa plasterki soczystego pomidora i sałata. Burgera na wzór Grandera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy Grander nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, jest równie smakowity i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Domow y Grander(...)Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej
Słodka StronaKolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni . Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie(...)drożdży instant 250 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Do posmarowania białko 1 łyżka mleka mak sezam Przygotowanie: Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły
Ala piecze i gotujeChleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha! Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego(...)Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć
Gospodyni Miejskadbających o serduszka. To skarbnica witamin! Zasila organizm, buduje jego odporność. Warto jeść ją przez cały rok – zwłaszcza gdy mieszkasz daleko od morza. Zawarty w niej cenny i łatwo wchłaniany jod łagodzi dolegliwości reumatyczne i jest przydatny w profilaktyce chorób tarczycy. Z kolei siarka nasyca krew, a ta pobudza cebulki włosowe i skórę do odnowy.... Tak więc jeśli zauważyłeś(...)olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji. Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy
Z Kuchni Do Kuchnisię serce kraje. Stąd powstaje cykl #SŁODKI EKSPRES. Co sobotę / niedzielę, w miarę moich możliwości, rzecz jasna, pojawi się słodki przepis. Słodki, ale ekspresowy, którego wykonanie jest łatwe, szybkie i przyjemne, a efekt całkiem zadowalający. Każdy znajdzie coś dla siebie. Będzie naprawdę ekspresowo! Poza tym - jeśli ktoś z Was chce podzielić się jakimś swoim słodkim pomysłem, który zajmuje(...)herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika, mieszam
W kuchni Karmel-itkibutelkę po napoju. Butelkę oczywiście trzeba umyć, lekko nacisnąć i zassać żółtka do środka butelki. Wymaga to kilku prób aby wyczuć sytuacje ale jak już złapiemy to będzie nieziemsko łatwe! Twarde masło? Nie ma problemu! Do wielu przepisów należy używać miękkiego masła. Mnie nagminnie zdarza się zapomnieć wyciągnąć je odpowiednio wcześnie ale wcale mi to nie przeszkadza od kiedy(...)kawy, zbrylony natomiast z łatwością można rozwałkować po przełożeniu do woreczka śniadaniowego. Jak piec żeby nie spalić? Kiedy piekłam w starym piekarniku zdarzało mi się za mocno przypiec ciasto od spodu. Często ten problem pojawia się przy starszych lub wysłużonych piekarnikach w których są problemy z regulacja temperatury czy sposobu pieczenia. Żeby ciasto nie przypaliło się od spodu na blachę
Pyry na GazWaniliowe placuszki na maślance. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie lub deser (w zależności od dodatków). U mnie dziś z borówkami. Nawet nie wiece jak
Słodkie okruszkiOstatnio jak były takie upały w Polsce trzeba było się chłodzić czym tylko było można. Akurat miałam w tym czasie u siebie wnuki więc musiałam im
Gotuję TestujęSzczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się nad takim dniem jak Walentynki, może dlatego, że uczucia trzeba pielęgnować zawsze, nie tylko od święta, a może dlatego, że
dom-agi.plSkładniki:1 szkl.-250 ml Lekkie , puszyste i bardzo łatwe 1 niepełna szklanka wody ciepłej 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki masła, stopionego ,przestudzonego 1/3 szklanki cukier zwykły 1 duże jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 1 łyżeczka masło roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu Wykonanie Drożdże wymieszać(...)sól,proszek do pieczenia ,oraz mąkę ,wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części ,jedną włożyć do miski i ponownie przykryć ,drugą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na duże koło ( 30-40cm ). Pociąć rozwałkowane ciasto na 8,lub więcej
mojej kuchniSkładniki:1 szkl.-250 ml Lekkie , puszyste i bardzo łatwe 1 niepełna szklanka wody ciepłej 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki masła, stopionego ,przestudzonego 1/3 szklanki cukier zwykły 1 duże jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 1 łyżeczka masło roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu Wykonanie Drożdże wymieszać(...)sól,proszek do pieczenia ,oraz mąkę ,wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części ,jedną włożyć do miski i ponownie przykryć ,drugą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na duże koło ( 30-40cm ). Pociąć rozwałkowane ciasto na 8,lub więcej
w mojej kuchnilepić tradycyjnych pierogów lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować ten przepis na pierogi leniwe . W smaku są takie same jak pierogi z serem (ruskie), bardzo łatwo je się robi, są smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów leniwych(...)olej do smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów pierogi możemy podać polane masłem lub podsmażonym boczkiem z cebulką Link do filmu z przygotowania: Pierogi leniwe Przygotowanie: Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo drobno kroić ponieważ później będzie zmielona z pozostałymi składnikami
Uwaga Babcia Gotujeodrobinka cierpliwości ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ok. 200 g masła: 400 g dobrej jakości śmietany 36% lub 30% szczypta soli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Śmietanę ze szczyptą soli umieszczamy w wąskim i wysokim pojemniku lub głębokiej misce. Na wysokich obrotach zaczynamy ubijać śmietanę, najlepiej ruchem góra-dół. I teraz musimy uzbroić się w cierpliwość(...)jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut. Masło odcedzamy na sitku i zagniatamy w kulkę. Przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i ugniatamy przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy, formujemy na kształt osełki i przechowujemy w lodówce. Gotowe! :) Domowe masełko z ciepłym śniadaniowym rogalikiem
My Culinary Art2xciastko - wraz z duszą i sercem całego festiwalu w postaci jego organizatorki ;) Z niezmąconą przyjemnością przyuważyłyśmy, iż oferta festiwalowa była klarownie wyeksponowana w postaci standów na każdym stoliku - gościom łatwo było wydarzeniem się zainteresować i z promocji festiwalowej skorzystać. Na menu festiwalowe składały się: tarta dyniowo-orzechowa oraz do wyboru autorska kawa "Słona Woda" , lub rozgrzewająca herbata zimowa . Przyznaję(...)zaakcentowana, aby całość nie wyszła mdła i mało wyrazista. Tutaj dynia została podkreślona dodatkiem kwaskowatej pomarańczy oraz orzechów i całość idealnie się razem komponowała. Każdy kęs miękkiego i wilgotnego ciasta to była sama przyjemność dla podniebienia :) Autorska kawa "Słona Woda" składała się z syropu słony karmel , 40ml espresso , solidnej porcji mleka , grubej warstwy mlecznej pianki oraz kruszonych orzeszków ziemnych prażonych
Grunt to przepis!Przepis na bułki pochodzi ze strony Sprawdzona Kuchnia . Są one bardzo łatwe w przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość, i są naprawdę smaczne. Takie typowe bułki a nie napompowane kluchy ;). Składniki: 460 g mąki pszennej 1 jajko (średnie) 300ml kefiru 2 łyżki oliwy z oliwek (może być również inny olej) łyżeczka soli (pełna) łyżeczka cukru 14g świeżych drożdży lub około połowa opakowania(...)trochę kefiru, cukru i mieszamy. Odstawiamy na chwilę aby zaczęły pracować. W przypadku suchych dodajemy je od razu do mąki. Do dzieży miksera przekładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (około 3-4 minuty). Po wyrobieniu miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułki
Mam apetyt na ...wówczas, gdy przygotowania wymagają uwagi i poświęcenia czasu i siły, a może właśnie dlatego. Kiedy wyjeżdżamy, obowiązków jest mniej, ale jakieś pyszne ciasteczka zawsze warto zrobić. Te bajecznie łatwe ciasteczka ze sporą ilością białego twarogu są tak samo smaczne jak proste. Jeżeli zastanawiacie się jeszcze jakimi ciachami uzupełnić świąteczne menu, szczerze polecam półfrancuskie z serem obecne w moim rodzinnym(...)mąki - 250g masła lub margaryny - roztrzepane białko - gruby cukier kryształ - ew. posiekane orzeszki/migdały Cała sprawa to posiekanie możliwie szybko trzech bazowych składników i wyrobienie z nich spójnego, jednolitego ciasta. Ciasto trzeba rozwałkować na grubość pół centymetra, kroić ciastka ulubionego kształtu, układam je na wysmarowanej blaszce, niespecjalnie rosną, można kłaść je dość blisko, rosną raczej w górę, tworząc rozwarstwiające
I tu będę miała takie te350 g mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju
Gotowanie jest łatweWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki, około 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody, 2 jajka, szczypta soli, większa szczypta majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki na sos: 500 g przecieru pomidorowego, 3 duże pomidory, 40 dag pieczarek, łyżka masła, tymianek, sól, bazylia(...)parówek (najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego, 4 jajka (rozmącone i wymieszane z tymiankiem, solą i ostrą papryką), bułka tarta do panierowania. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę jedenaście naleśników. Każdy naleśnik posypuję odrobiną sera, zawijam w niego parówkę, następnie obtaczam w jajku
JejKuchniaWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na jedne z najlepszych ciasteczek,jakie kiedykolwiek robiłam :-) Wspaniałe, kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumuffinki w wersji wytrawnej, z serem, papryką i frankfruterkami. Przepis ten jest kierowany szczególnie do dzieci. Muffinki można z powodzeniem zabrać do szkoły, jako drugie śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski frankfruterki Hańderek , 1 papryka czerwona, 50g sera żółtego, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200ml mleka, 100ml oleju, 1/2 łyżeczki proszku(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu mieszam jajka, mleko oraz olej. 3. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję pokrojoną kiełbasę, paprykę i ser. Mieszam. 4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwygodniejsze? Fiskars wprowadził do swoich łyżek ulepszenie w postaci wstawienia silikonowej części. Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają na bokach garnka to łatwo je zebrać. To samo tyczy się sałatki podawanej w przeźroczystej misce - nie ma już miejsca na zacieki od majonezu czy pozostałego kawałka groszku czy kukurydzy. Łyżka wszystko ładnie zbierze(...)testów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie
Gotowanie i blogowanieDziś taki zupełnie inny, choć świąteczny post. Nie podam Ci szczegółowego przepisu i proporcji, ale pokażę jak można oczarować swojego zimowego solenizanta. Chyba każdemu przyda się
Wielki apetytwiększego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką(...)metra. Wyciągamy z formy i odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Kiedy biszkopt przestygnie ściągamy papier do pieczenia i przekładamy go na świeży kawałek papieru – dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercygłowy nie dam. Z oryginalnego przepisu niewiele zostało, bo modyfikowałam go przez ten czas,szukając własnego smaku. Robię je od tamtej pory dość często, bo jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Co więcej, sprawdziło się rewelacyjnie na imprezy, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze. I na przyjęcie dla dzieci, bo małe, apetyczne kawałki panierowanego kurczaka można wziąć w rękę(...)czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli 3/4 szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim
Kuchnia PrezydentowejSmaczne, kruche, delikatne, bardzo łatwe w przygotowaniu, takie właśnie są ciasteczka - pierożki z jabłkami, moja rodzina się nimi po prostu zajada. Będą świetną przekąską do kawy lub herbaty dla niespodziewanych gości. składniki na około 30 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 150g masła(...)puder oraz szczyptę soli i cukier waniliowy, wbijamy całe jajko i dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się z masłem a następnie dłonią zagniatamy kruche ciasto, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy na małe kawałeczki . Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy
Smakowite Dania"Niebawem nasze weekendy będą wyglądały trochę inaczej, wspólne grille, pikniki, długie spacery i wyprawy rowerowe. Nic więc dziwnego, że zaczęłam myśleć o tym co w takich
Słodkie PrzyjemnościPyszny i łatwy do zrobienia chleb, smak bananów i świeżego imbiru wiruje po kuchni!. A do tego można go zrobić w kilka chwil, a smakuje wybrnie. Składniki; 40 dag bananów 30 dag mąki pszennej łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 13 dag stopionego masła(...)sokiem z cytryny na gładką masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, banany, cynamon, imbir, roztopione masło. Dołóż ubite jajka. Dokładnie wymieszaj. Natłuść formę i przełóż ciasto. Piecz godzinę w tem 170 C. Jest smaczny na ciepło i na zimno. źródło inspiracji książka ,,Chleb
Apetyczna babeczkaMam takie smutne wrażenie, że niestety lato powoli nas będzie opuszczało, za oknem coraz chłodniej, a dziś jeszcze na dodatek szaro i buro... W związku z
Kulinarne przygody Gatity