Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie
Słodkie zapomnienieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 opakowania cukru wanilinowego Cykoria, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło(...)ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniazupy. Następnie trzymając kokosa mocno w ręku uderzamy tępą stroną dużego noża po obwodzie orzecha, kokos po kilku uderzeniach powinien pęknąć. Teraz krótkim nożykiem podważamy miąższ, który w miarę łatwo będzie odchodził od skorupy. Świeży miąższ można zjadać razem z cienką brązowa skórką lub ją obierać przy pomocy obieraczki do warzyw. Prawda, że to jest bardzo proste ? Bardzo lubię(...)obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Zupa tajska z kurczakiem Zupa dyniowa
Kulinarne przygody Gatitypamięci niejedną potrawę, o której śmiało powiedzieć może "moja mama/tata robi najlepiej"... Mam i ja! ;) Od razu pomyślałam o jednej z takich maminych perełek, o grzybku. Smażony placek, niby łatwa sprawa, niby wiem jak go zrobić, a jednak, nigdy nie smakuje tak dobrze, jak ten przygotowany przez moją mamę, magia. Chętnie zaprosiłabym Was na degustację, ale ponieważ..hmmm(...)łyżki kwaśnej śmietany (oczywiście najlepiej wiejskiej) czubatą łyżkę mąki ulubiony dżem olej do smażenia Jajko mieszamy ze śmietaną. Następnie powoli dodajemy mąkę, mieszając by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto powinno być dość gęstej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną miksturę, rozprowadzając ją równomiernie na patelni, nie za cienko. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia i przekładamy
PichceniomaniaDomowa pizza – najlepsza pizza ! Oj tak Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy
Słodkie okruszkiJejku, jedzenie ze słówkiem "BEZ" w nazwie jest ostatnio bardzo modne. Chyba bardziej przykuwa uwagę niż jedzenie "Z". To dodam jeszcze bez konserwantów i bez barwników
Mama z Motylempełne czekolady łatwe w zrobieniu popękane ciasteczka, idealne do popołudniowej kawki SKŁADNIKI ¼ kostki margaryny, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, 1/3 szkl. cukru, ¾ szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do obtoczenia WYKONANIE Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną, studzimy. Żółtka oddzielamy(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy
słodki brateknieco wcześniej. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz(...)minut, aby płatki i orzechy ładnie uprażyły się. Wyjmij z piekarnika, przestudz wypiek. Zostaw do stężenia. Ja zrobiłam placek w nocy, zostawiłam na noc. Przygotuj polewę. Zrób kratkę. Łatwe zadanie, wystarczy odciąć mały rożek w opakowaniu i wyciskać polewę , tworząc fantazyjne wzory. Tort gotowy! Wszystkiego najlepszego! (Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba
Z Kuchni Do KuchniW piątki postanowiłam publikować posty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do
Codzienne GotowanieUwielbiam je! Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku . Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia - sprawdzają sie zawsze - na śniadanie, obiad, kolację ... towarzyszyły nam również przez cały biwak - odmierzane na szklanki:) Składniki: szklanka jogurtu naturalnego szklanka mąki szklanka borówek amerykańskich / jagód 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Następnie(...)dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas SmakówJak wiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;) Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne
Ostra na SłodkoPodsumować ten tydzień będzie łatwo, bo poza pracą nie działo się nic szczególnego. Chociaż wiosna zbliża się wielkimi krokami a obowiązków przybywa to jednak o blogowaniu nie zapominam. Jeszcze kilka chwil i pojawią się przepisy świąteczne, te które już widzieliście w naszej Chochli , ale na pewno warto do nich zajrzeć. Poza tym szykuję mały konkurs, o tym już za tydzień(...)Zapraszam na podsumowanie w zdjęciach : * najlepsze ptasie mleczko * dla odmiany herbatka z cytryną * dietetyczny kebab o 23 :) * księżniczka obserwuje wszystkich * podobno najprostsze ciasto bratowej - było pyszne! * mój prezent od siostry - jedna książka będzie już za kilka chwil do wygrania na blogu Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Marty"Już za chwilę, już za momencik weekend! Pierwsza wolna sobota od... no właśnie od kiedy? Straciłam już rachubę. Zamierzamy spędzić w końcu ten weekend wspólnie z
Słodkie Przyjemnościjajko, śmietanę, olej i aromat śmietankowy. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać tj. tylko do połączenia składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, termoobieg) przez 20 - 25 minut (u mnie 20 minut). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem(...)bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry
Gospodyni MiejskaPrzygotowanie chleba na zakwasie wcale nie jest trudne. Przepis , który prezentujemy jest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej(...)soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki i 500 ml cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy nożem i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut. /źródło "Rewolucje na talerzu
Anioły w kuchni