Dziś prezentuję chleb na zakwasie, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zaczyn przygotowujemy wieczorem, a resztę rano, lub zaczyn rano przed pracą (potrzebna jest tylko łyżka i dwie minuty wolnego czasu), a pieczemy wieczorem. Chleb pasuje(...)wszystkiego. I do dżemu i do wędliny. Czasem, tak jak dziś, dodaję do niego ulubione nasiona. Doskonale sprawdza się jako codzienny chleb na kanapki. Z podanej porcji ciasta wychodzą 3 keksówki, które piekę jednocześnie. Dwa bochenki od razu po przestygnięciu zamrażam. Gdy potrzebuję chleb na rano, wieczorem wyciągam bochenek z zamrażalnika, wyciągam go z woreczka, w którym był zamrażany
Posadzone i zjedzonebazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić(...)wody i zagotować pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i pogotować ok. 10 minut na palniku o małej mocy. Trzeba pamiętać o mieszaniu, bo morele nie wypuszczają zbyt dużo soku i łatwo w związku z tym przywierają do dna. Odparowywanie powtórzyć jeszcze 2 razy (np. w kolejne dwa dni) po ok. 15 minut od momentu zagotowania. Czwartego dnia po zagotowaniu masy morelowej
Weekendy w domu i ogrodzieJakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry. W poniedziałek Mama dodała do niego sobotniej ugotowanej szparagówki i smakował jeszcze lepiej - dlatego też postanowiłam dodać go do akcji ,,Nie marnujemy jedzenia". Gulasz nazwany jest ,,wołowym" jednak w moim wydaniu zrobiony jest(...)karkówki wieprzowej - smakował równie dobrze. Przepis podaję za Kuchnią polską wyd Świat książki Gulasz wołowy po Węgiersku ok 2 l- może nawet więcej Łatwy ok 2 h Składniki: * 1/2 kg mięsa wołowego * 2 duże cebule * 30 dag ziemniaków - ten składnik ominęłam * 2 duże pomidory * 1 strąk czerwonej papryki - dałam 2 * 1 łyżka słodkiej papryki w proszku * 1 ząbek czosnku - dałam
sierotka maRysia w kuchniParówkowe buły Kolacja , to wcale nie łatwy temat i nie ma się co śmiać , kiedy trzeba coś podać , chordzie małych smakoszy , przy których ,nawet największy krytyk kulinarny, może się schować . Szczególnie , kiedy drżącymi raczkami z matczynym sercem , podsuwamy talerz ze zdrowym jedzeniem , z dumą , że dbamy , troszczymy..i tu nagle słyszymy : ” a co ja koza ,żeby sałatą się karmić(...)dobra dla królika mama zrobiła , a co dla nas ? ” Łza w oku się kręci i ..no cóż parówka , ciasto ..i coś się ukręci , nie zdrowego , tuczącego , tłustego , nie dla królika …ach dzieci Składniki : ciasto : 5 szklanek mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli reszta: 10 cienkich
Ogrodnik w podróżyBardzo lubię rabarbar i stąd moja kolejna propozycja na coś słodkiego z rabarbarem. Muffinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200 ml mleka, 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag rabarbaru, 2 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE(...)Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszam jajka, olej oraz mleko. 2. "Mokre" składniki stopniowo dodaję do "suchych". Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Dodaję pokrojony w kostkę rabarbar. Mieszam. 3. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch muffinek oprószam cynamonem. 4. Muffinki piekę 25 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiDominiki przepis na piernik wielce smakowity :) Niestety Domina bloga nie prowadzi nad czym niezmiernie ubolewam, bo sam bym chętnie niektóre Jej przepisy wykorzystał :) Jak się to skończyło - możecie się łatwo domyśleć - otóż zobaczyłem na Skype moją Żonę z minę godną kota ze Shreka, a zaraz potem padło nieśmiertelne w takich sytuacjach pytanie - " Wielbłądku upieczesz..... ??? " Otóż nie upiekę(...)przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda :P - muszę dbać o linię Małżonki Mej Aleksandry, żeby nie nabrała nadmiernych krągłości, jak większość tutejszych expatów Ponieważ jednak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną
Pink EnvelopeW grach MMO motywy kulinarne pojawiają się zazwyczaj w postaci specjalnych itemków do zdobycia lub skomponowania z dostępnych receptur. Nie inaczej jest w przypadku gry Final
Nerds KitchenHej zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra
Kuchnia PROzdrowotnadodać łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cukru i cukru waniliowego. Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Napełnić do połowy foremki ciastem:) Powinno wyjść około 12 sztuk. Piekarnik ustawić na 190 stopni Celsjusza (termoobieg). Babeczki piec 13-15 minut. Gdy babeczki już będą gotowe, należy je odstawić, aby przestygły. W między czasie(...)poniżej:) : http://kobieta.interia.pl/kuchnia/od-podstaw/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315 Gdy babeczki już ochłoną, należy zanurzyć je w połowie w misce z polewą czekoladową. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, poczekać cierpliwie ( nie jest to łatwe :)). Po godzinie cierpliwości można już zajadać się pysznymi babeczkami. Takie babeczki to idealne rozwiązanie na jesienną chandrę ! SMACZNEGO
Kredowe MenuSzarlotka z lodami według przepisu Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”. Słynna restauratorka wykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Szczerze przyznajemy, że jest on niezwykle łatwy i jego wykonanie nikomu nie powinno sprawić trudności (choć na nasz gust nieco zbyt słodkie :)). Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenia Składniki: 1 kg jabłek (około(...)łyżeczki cynamonu Szczypta soli Mąkę przesiewamy na wcześniej przygotowaną stolnicę. Do niej wkrajamy miękkie masło, dodajemy żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru i cynamonu
Kolizje SmakówDzieci uwielbiają Nutellę:) Dlatego aby umilić im czas Świąt przygotowuję takie ciasteczka- babeczki nadziewane kremem czekoladowym. Oczywiście, aby była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki są łatwe w przygotowaniu, polecam je więc na wiele innych okazji... Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 130g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka(...)Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy. Piec około 20min w temp. 190st. Ciasteczka
Z miłości do słodkościPatelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy(...)obawiać się że zaraz coś pęknie, coś odpadnie , coś się przypali, nie nagrzewające się uchwyty to zdecydowany dla mnie plus, mineralna powłoka wewnętrzna oraz zewnętrzna spełnia swoje zadanie, łatwa w utrzymaniu czystości, wystarczy przetrzeć miękką gąbką i gotowe. Nadaje się zarówno do kuchni gazowych jak i indukcji. Ja sprawdziłam ją tylko na gazowej ale producent zapewnia że jest
Wanilia i Kardamonorzechów? Karmelizowane orzechy to kiedyś był dla mnie jedyny powód do wizyty na miejskich jarmarkach – podawane w papierowych rożkach ogrzewały zmarznięte dłonie i koiły jesienno-zimowe smutki. Takie orzechy łatwo zrobić samemu – to 5 składników i 5 minut przygotowania – tylko patelnia, żadnego pieczenia. Karmelizowane orzechy są kruche i delikatne – mimo że chrupiące, nie połamiecie sobie na nich zębów. Słodkie(...)zaczyna spadać. Będzie ich bardzo dużo – część rozdałam, część na pewno wysuszę i będę ich używać w różnych formach – jako sos do makaronu (przepis dla Was niebawem!), dodatek do ciast, sałatek, panierki, porannej owsianki, ale i w takiej, zgubnie słodkiej wersji – do pochrupania z książką przed kominkiem. Do zrobienia karmelizowanych orzechów potrzebujecie nieprzywierającej patelni z grubym dnem – takiej, która mocno
Karo in the Kitchen