łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:379/593)

DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ 177

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 3,5 szklanki mąki, szklanka ciepłego mleka(+ dodatkowo łyżka zimnego), 20 g drożdży, 2 jajka, 3 łyżki oleju, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, czarnuszka Cykoria . Przygotowanie: Przygotowuję rozczyn ze szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru - dokładnie rozpuszczam, odkładam w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką). Do większej(...)miski przesiewam mąkę, dodaję sól, rozczyn, 1 całe jajko i białko z drugiego, zagniatam ciasto. Na koniec dodaję olej, wyrabiam do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odkładam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 8 części i formuję bułki, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Ponownie przykrywam ściereczką

JejKuchnia
Szwedzki chlebek czyli Niedzielne Śniadanie odc.112 259

idealna propozycja na czas popsutego piekarnika albo wakacyjnych wyjazdów. Przepis na te chlebki czy tez bułeczki znalazłam na blogu  Chilitonka . Nie dość, ze są pyszne to jeszcze łatwo się je robi. Co powiecie na bułeczki z patelni? Szwedzki chlebek 500 g mąki pszennej typ 550 (lub inna kombinacja np. 400 g maki pszennej i 100 zytnie(...)gęstej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Mieszamy mikserem (końcówki haki) aż do powstania gładkiego ciasta. Przekładamy ciasto do posypanej mąką miski. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, powinno podwoić objętość. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat posypany mąką, wałkujemy placek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 172

Wszystko to za sprawą magicznej książki, której okładka zaintrygowała mnie od pierwszego spojrzenia. Energetyczna z zewnątrz i inspirująca w środku. Pięknie wydana i naprawdę warta przynajmniej przejrzenia. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 100 g cukru trzcinowego demerara 75 g białego cukru 1 jajko ziarenka z połowy laski(...)czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i miksujemy na gładko. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i pistacje. Z ciasta formujemy ok 25 kulek/ciasteczek. Układamy je na blasze i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 12 minut by ich brzegi się zarumieniły. Z blachy zdejmujemy po 5 minutach tak by lekko przestygły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Koktajl Jagodowy z Jarmużem, Mlekiem Kokosowym......, bez cukru 132

nasiona i poradził sobie świetnie, co mnie ucieszyło. Punkty ma u mnie za: dobrą moc, bo 600W cicha praca silnika,  świetnie leży w dłoni, pojemniki posiadają pokrywki, wszystko łatwo i szybko się myje,  no i cena przystępna, bo 79 zł Od jutra będzie dostępny w sklepach stacjonarnych, to tak jakby ktoś miał ochotę kupić ten sprzęt. Kiedy pokazałam(...)używają już dwa i trzy lata, to dla mnie dobra wiadomość, znaczy, że i może mi posłuży długo. Jedyna uwaga była, żeby trzepaczką do ubijania piany nie próbować robić ciast typu brownie, bo można spalić silnik, a tak poza tym wszystko pisali na plus.  Wracamy do śniadania, znaczy się koktajlu. Składniki na 2 szklanki: duża garść jagód leśnych mniejsza

Blondynka Gotuje
Wegańskie krówki bez cukru 238

wyzwanie i wymaga ogromnej samodyscypliny, żeby wytrwać w postanowieniu. Cukier uzależnia, nie ma się co oszukiwać. Dlatego zamiast drastycznie ucinać słodycze, warto zacząć je czymś zastępować. My uwielbiamy słodzić ciasta daktylami, ksylitolem lub miodem. Składniki te mają o wiele mniej kalorii, a dodatkowo posiadają właściwości prozdrowotne. Dzisiaj proponujemy Wam zdrowy zamiennik słodkich krówek - wegańskie krówki bez cukru. Nie wiem(...)przygotowałam. Są delikatne, mocno orzechowe i cudownie rozpływają się w ustach. Przygotowane są z mieszanki wiórków kokosowych, masła orzechowego i musu daktylowego. Wszystkie te składniki możemy przygotować samodzielnie z łatwo dostępnych produktów. Czego potrzebujemy? - masło kokosowe* lub 200 g wiórków kokosowych - 3 łyżki masła orzechowego** - 2 łyżki musu daktylowego*** Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy. Masa powinna

two broke sisters
Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd 141

Ostawiamy do wystudzenia. Lukier Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Krem cytrynowy Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy(...)całkowitego rozrzedzenia jajek. Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników. Mazurek wypełniamy kremem cytrynowym, wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy

Gotowanie i blogowanie
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie 146

jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec. Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm Czas przygotowania: 12 godzin Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych(...)łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
SLOCUM’S BUZZBITES – FALLOUT 4 – mini pączki z kremem kawowym 225

jednej z popularnych amerykańskich sieci fast food z donutem w nazwie. Nasza wersja łączy opis z notatki oraz nawiązanie do słynnych smakołyków – a z tego mixu wyszły w miarę łatwe, puszyste, wypełnione pysznym kremem czekoladowo-kawowym pączki „na jednego gryza”. Apocalypse is sweeeet! Zobacz, jak pączki wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! duża porcja(...)kcal | 11 g białka | 82 g węglowodanów | 35 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. WERSJA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI – ZACZYN (3 + 15 min) Przy świeżych drożdżach trzeba zrobić zaczyn, ale ciasto szybciej rośnie niż w przypadku użycia suszonych. W sesji fotograficznej robiliśmy przepis z drożdży suszonych, ale polecamy skorzystanie ze świeżych. Do miski dodajemy pokruszone świeże drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru (resztę

Nerds Kitchen
Karnawałowe kwiatuszki serowe 165

ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Oprócz pączków i faworków można przygotować również inne smażone słodkości. Jednymi z nich są kwiatuszki serowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto je przygotować, gdyż znikają z talerza w mgnieniu oka.  SKŁADNIKI: 250g mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru kryształu, 250g sera białego, 1 jajko(...)łyżki spirytusu, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję pokruszony ser, cukry, jajko, śmietanę, spirytus, sodę oraz proszek do pieczenia. 2. Zagniatam ciasto, jak na makaron. 3. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką w kształcie kwiatuszka wykrawam w cieście kwiatki. Na środku każdego kwiatka robię kieliszkiem małe kółeczko. 4. Kwiatki smażę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 189

deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm: 6 białek koniecznie w temp. pokojowej 300 gr cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Przygotować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia, narysować dwa okręgi, jeden o średnicy 15 cm, drugi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto co jakiś czas zatrzymać mikser i sprawdzić czy przy przechylaniu miski, białka się nie przesuwają, jeżeli się nie przesuwają natychmiast przestać miksować. Wyspać

moj przepis na
Szarlotka maslana czyli poWeekendowe Lakocie odc.100 150

spędziłam je głównie w kuchni :) wcale nie jest mi z tym źle. W końcu miałam okazje nadrobić czytanie gazet kulinarnych, szperałam i szukałam inspiracji. W oko wpadła mi łatwa do przygotowania szarlotka. Recepturę znalazłam w KUCHNI październikowej. Szarlotka maślana  3 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy(...)st.C. Jajka ubijamy z połowa cukru, dodajemy mąkę, proszek oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy je na małe kawałki. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je pozostałym cukrem i polewamy rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 50-55 minut. Studzimy i wyjmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki śmietankowe z truskawkami 587

Dzisiaj na śniadanie zrobiłam smaczne i delikatne placki z truskawkami. Bardzo łatwe do wykonania, bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć. Polecam. Składniki: 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka truskawek olej do smażenia Wykonanie: Do miski wlać śmietanę(...)mleko. Dodać cukier,jajka,przesianą mąkę,sodę ,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać widelcem lub zmiksować. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i nakładać małą chochelką placki. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać ciepłe. placki śmietankowe z truskawkami

O kuchni z uczuciem
Masło extra 100%... cukiniowe 99

podzielę się przepisem na przepyszne, banalnie proste smarowidło z cukinii, które w oryginalnym przepisie masłem zwali. Tak jak chleb cukiniowy nie jest do końca chlebem, a bardziej babko-podobnym ciastem (tych co nie widzieli niezwłocznie odsyłam do tego wpisu , bo wypiek ten jest rewelacyjny), tak masło z niej zrobione nie jest do końca masłem. To bardziej coś przypominającego marmoladę(...)poniedziałkowego wieczoru, do sesji zdjęciowej;-). Podobno w lodówce może tak przyrządzona cukinia spędzić koło miesiąca- o ile ktoś będzie ją w stanie obronić przed podżeraczami. A nie będzie to łatwe. Na szczęście przygotowanie kolejnej porcji nie sprawi najmniejszego kłopotu. No to do roboty! "MASŁO" Z CUKINII ok. 1kg cukinii 2 średnie szalotki 1 ząbek czosnku 50g masła sól i pieprz

les mirabelles
Pierniczki 169

400 g mąki pszennej Reszelskiej Młynomag 100 dag masła 150 g   miodu 70 g cukru 1 op cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki sody

Gotowanie jest łatwe
Sernik ricotta na piernikowym spodzie 159

    Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z sera ricotta - pora to nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój

kolorowotorcikowo
Mleczny sernik z granatem i kwiatami 160

Mleczny sernik z granatem i wiosennymi, jadalnymi kwiatami. Ma tak delikatną konsystencję, że wprost rozpływa się w ustach. Chociaż nie zawiera dużej ilości cukru to jest

Mienta blog
Pierogi ze szpinakiem – danie główne 153

Uwielbiam szpinak, długo nie mogłam się do niego przemóc nawet nie próbując. Pewnego dnia P. namówił mnie na danie z dodatkiem szpinaku, było smaczne, ale troszkę

dom-agi.pl
Apetyczny chlebek bananowy 137

specjalne życzenie C. - zniknęły błyskawicznie mimo sporych rozmiarów. Dziś nie o tym jednak... Żeby nieco od ciasteczek odpocząć, upiekłam ciasto. Jeszcze przed Świętami.  Po pierwsze - chciało mi się ciasta. Po drugie - miałam w domu akurat cztery już zbyt dojrzałe żeby je ot tak zjeść, banany. Po trzecie - przyjechała do mnie wspaniała książka  Miss Dahl's voluptuous delights Sophie(...)oryginału... C. stwierdził, że dla niego jest w sam raz, ja jednak następnym razem dodam nieco mniej cukru. A następny raz będzie z pewnością - ciacho przygotowuje się błyskawicznie i łatwo, a jest rewelacyjne. Koniecznie musicie spróbować! A początek nowego roku to czas na to idealny - po godzinach spędzonych w kuchni przed Świętami i Sylwestrem przyda się przepis na coś szybkiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 269

podziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny.  Kolejny dział(...)poznamy również dragant - pomimo zrobienia z cukru nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest zbyt twardy, ale dzięki temu bardzo stabilny do tworzenia pudełeczek, kolumn czy budynków! Możemy go łatwo przygotować, barwić i modelować! Poznamy też świetny przepis na stworzenie z dragantu pięknych świątecznych pudełeczek - z bombką czy śnieżynką! Tajemna wiedza o lukrze plastycznym została już nam przedstawiona i przechodzimy

Plate of Joy
Tort koszula 171

wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.  Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić.  Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł(...)mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody)  Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PLACUSZKI PIECZARKOWE NA SAŁATCE ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU 164

Świetna przekaska, prosta i łatwa do przygotowania.Mozna ją podawać jako samodzielne danie dietetyczne obiadowe lub kolacyjne. 30 dag.pieczarek 8 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej 2 jajka 1/2 białego pora przyprawa uniwersalna sól i pieprz Olej do smażenia Sałatka: ***********************  świeże liście szpinaku różno kolorowe pomidorki koktajlowe 1 mała cebula kapary oliwa odrobina octu winnego ******************************** 1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy ze skórki(...)pokroić w bardzo drobną kostkę. 2. Mąkę sól)armię wymieszać z 2 jajkami oraz odrobiną wody tak , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ( zbyt gęste rozcieńczać wodą , a za rzadkie zagęścić mąką ) . 3. Następnie do ciasta dodać pieczarki i por drobno posiekanego.Całość doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym dokładnie wymieszać. 4.Na patelni rozgrzać olej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Razowe ciasto z dynią - bez cukru i tłuszczu :) 179

także tłuszczu, bo... zwyczajnie o nim zapomniałam i było to zdarzenie niezamierzone 😂 Aczkolwiek możesz dodać ok. 2 łyżki np. oleju kokosowego, zawsze podkręci to smak. Ciasto finalnie jest wilgotne, lekko klejące, przypomina trochę chlebek bananowy. Najlepiej smakuje posmarowane domową konfiturą czy dżemem.  Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej  100 g daktyli (Targroch) 165 g wody z namoczonych daktyli(...)jajka szczypta soli  Przygotowanie: Na samym początku namocz daktyle. Należy zalać je wrzątkiem (do przykrycia) i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie będą miękkie i łatwe do zblendowania.  W międzyczasie przygotuj suche składniki. Do miski przełóż mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodatkowo wbij 2 jajka.  Kiedy daktyle będą już gotowe zmiksuj je w blenderze/mikserze razem

Zdrowie na języku :P
SZKOCKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 91

Kolejny wypiek z serii „Pieczywa Świata” . Tradycyjne śniadaniowe szkockie bułeczki zwane „Scottish Morning Rolls”. Delikatne, miękkie z chrupiącą skórką.  Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podawane w wersji na ciepło lub zimno, a także jako dodatek  do zup i dań gorących J Zapraszam do wspólnego pieczenia ! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Przesiewamy mąkę i sól do miski.  2. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, a następnie mieszamy z wodą 3. Robimy zagłębienie i wlewamy miksturę. 4. Wyrabiamy ciasto lekko zagniatając. 5. Formujemy kulę i przykrywamy miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą. 6. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. 7. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Przekłuwamy

Marcepanowa kuchnia
Ekspresowe ciastka grahamki 171

Dzisiaj przygotowałam dla Was ciastka z mąki pszennej graham. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy i szkoły, lub po prostu do pysznej, domowej kawy. Składniki: 2 szkl mąki pszennej graham, typ 1850, np. TOTA 120 g masła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki miodu 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu białego łuskanego 3 łyżki nasion słonecznika dodatkowo: wiórki kokosowe Wykonanie: Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i zagnieść ciasto. Formować małe kulki, lekko je rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka posmarować białkiem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Ostudzić

Trufelkowo
Ciasteczka cytrynowe 341

niedzielne popołudnie polecam przepis na pyszne kruche ciasteczka cytrynowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Pokochają je miłośnicy cytrynki i nie tylko.  SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup 324

wszelakich, jednak po chwili okazało się że jest to sprzęt bardzo intuicyjny. Początkowo korzystałam tylko i wyłącznie z gotowych, wbudowanych programów jak sosy, zupy, slow cook, gotowanie na parze, ciasta i desery. Po jakimś czasie zaczęłam ustawiać go sama, bo jest to na prawdę proste. Dosłownie wrzuca się składniki, zapomina i wyłącza robota jak zapiszczy Misa wydaje się niewielka, jednak(...)robota dołączona jest książka z masą świetnych przepisów dosłownie na wszystko. Generalnie mogę pozbyć się już z domu wszystkich blenderów, mikserów i tarek :). Poniżej przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil. Przedstawię w 2 wersjach, na Tefal Cusine Companion i tradycyjną dla osób, które takowego cuda

karmelowy
PASZTECIKI 153

Paszteciki to smaczna propozycja na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek lub przekąskę, którą możemy łatwo zapakować i zabrać ze sobą gdzie tylko chcemy np.na piknik, do pracy lub na wycieczkę. W okres wakacji jest to fajne rozwiązanie na sytą przekąskę, ponieważ są smaczne na zimno jak i na ciepło. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem.  Paszteciki są pieczone, ale smażone(...)głębokim oleju też są pyszne i nie wciągają dużo tłuszczu. Ich wnętrze to oryginalny pomysł na wykorzystanie pasztetu i sera, co w połączeniu tworzy idealną całość.   SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 600 g. masło roztopione zimne 100 g.  cukier 2 łyżki sól 1 łyżka mleko letnie 150 ml. jaja 2 szt.  drożdże suche 2 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet

Kuchnia Paulettes
Brokułowe placuszki z kremowym białym serkiem i wędzonym łososiem 184

Wiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek  - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i  ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić i rozdrobnić(...)małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć

CookYourself
Thermomix wg Aleex (TM5) 156

ułatwić sobie pracę w kuchni. Dzięki niemu o wiele szybciej i łatwiej mogę przygotowywać różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować w naczyniu zupę, sos, gulasz i mnóstwo innych(...)krok po kroku podpowiadają, co należy zrobić, aby osiągnąć oczekiwany efekt. Z wbudowanej książki elektronicznej nie trzeba korzystać, można działanie Thermomixu dostosować do swoich potrzeb. Sprzęt jest bardzo wygodny. Łatwo się go myje, ma wbudowaną wagę z opcją tarowania, co sprawia, że dodawane produkty są od razu odmierzane. Czy po zakupie Thermomixu zniknęły z kuchni inne naczynia? Nie. Nadal używam

W mojej kuchni
Chrupiące bagietki 126

Piekłam chleby, bułeczki, rogale... a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi....        Składniki: 400 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 10 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody   (około 55 °C) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)łyżki mąki (z 400 g).   Po wymieszaniu przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypałam resztę mąki, sól i dodałam wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobiłam ciasto tak, żeby było elastyczne i gładkie i   nie kleiło się do miski ani do rąk.     Uformowałam kulę, posmarowałam oliwą, przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 2 godziny

Kuchnia u Krysi
CHLEB ŻURAWINOWY 72

Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej(...)PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypana mąką stolnicę i zagniatamy ponownie. Formujemy z niego wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa

Kulinarne Fantazje Marioli
Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu 149

rapy to fajny sposób na smaczne i pożywne drugie śniadanie lub przekąskę na imprezę. Robi je się szybko, można zawinąć w nie niemalże wszystko, co lubimy i łatwo zabrać je ze sobą w pudełku na lunch. Jeszcze do niedawna robiłem je zazwyczaj z tortilli, w dodatku często kupnej, która zawiera chyba całą tablicę Mendelejewa (o zgrozo!) i po ostatnim spojrzeniu(...)również trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia

Food Square
Brokułowe placuszki z kremowym białym serkiem i wędzonym łososiem 158

Wiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek  - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i  ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić i rozdrobnić(...)małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć

CookYourself

Proponowane wyszukiwania