Coś do kawy. Słodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy(...)ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie
NA MOIM TALERZUpotrzebny do ich ugotowania może być dłuższy. Ugotowane buraki wyjąłem z wody i kiedy jeszcze były gorące odciąłem im końcówki i rękoma ściągnąłem z nich skórkę - co jest dziecinnie łatwe - skórka z gorących ugotowanych buraków sama odchodzi. Następnie pokroiłem je w kostkę o boku około 1,5 gm i przełożyłem do misy. Do buraków dodałem wyciśnięty sok z jednej cytryny(...)przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę
Wyprawy kulinarnecukru pudru trzcinowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko* 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do miski wkładamy jogurt, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier puder i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy na bok na 15 minut. 2. Jabłka myjemy(...)miód. Po chwili dodajemy jabłka, posypujemy cynamonem i smażymy, obracając co chwilę, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 3. Na drugiej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła. Ciasto na pancakes mieszamy i wykładamy dwie łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złocisty kolor (2-3 minuty) i wykładamy na talerz. Czynność powtarzamy dla reszty placuszków
My Culinary Artsposób biszkopty będą miały różne odcienie brązu. Na koniec masę przekładamy do dwóch wcześniej przygotowanych foremek (nasze były kwadratowe) i pieczemy 35 min w 170 stopniach Celsjusza (ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarnik). Kiedy biszkopt jest już gotowy odstawiamy go do wystygnięcia. My nasze biszkopty przecięłyśmy jeszcze na pół. Jeśli ktoś zdecyduje się piec w jednej blaszce wówczas jeden(...)podgrzewamy mleko i masło, do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy wiórki i cukier oraz mieszamy do chwili zagotowania. Ważne by podczas podgrzewania cały czas mieszać masę ponieważ wychodzi gęsta i łatwo się przypala. Odstawiamy do ostudzenia. Z wyglądu może póki co nie jest apetyczna, ale uwierzcie smakuje pysznie. Robienie kremu zostawiamy na koniec. Na początku ścieramy czekoladę na dużych oczkach tarki
Kolizje SmakówKochani ruszyły Kulinarne Potyczki Blogerów i przyszedł czas na jakiś przepis ze składników, które wybraliście. Nie powiem trochę myślałam jak użyć wszystkich składników z
Niezły MłynekNaleśniki to zawsze dobra opcja. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. I na słodko i wytrawne. Są łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne! U mnie tym razem wersja wyt rawna naleśników, z genialnym farszem szpinakowym. Szpinak najbardziej lubię w połączeniu z serem pleśniowym więc tak też przygotowałam farsz. Dodatek jogurtu sprawił że farsz jest kremowy, ale dalej(...)temu wyszły cudownie żółte 😊 Wychodzą cienkie i elastyczne, jeśli pominiecie mąkę owsianą to będą także bezglutenowe. KUKURYDZIANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Z podanych składników wyszło 9 naleśników Ciasto naleśnikowe 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki owsianej 60 g mąki kukurydzianej Jajko Woda Odrobina oleju Farsz 200 g świeżego szpinaku Ser z niebieską pleśnią 3 - 4 łyżki jogurtu
HealthyCreationsbardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy. Dodam jeszcze, że przygotowywało je moje 9-cio letnie Dziecię, więc są bardzo łatwe. Polecam bardzo gorąco, zarówno dla jak i z dziećmi. Przepis zaczerpnięty z książki Anny Starmach " Pyszne 25 nowa porcja przepisów". Przepis na ok.30 sztuk Składniki: - 160g mąki pszennej(...)łyżka cukru waniliowego ( u nas ksylitol z wanilią ) dodatkowo: - cukier do obtoczenia ciastek (u nas 2 łyżki cukru trzcinowego) W misce umieścić odważone składniki i zagnieść kruche, miękkie ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć dłonią. Blachę wstawić
Smaczne ZdroweSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chlebek możemy też upiec w piekarniku, ale kiedy panują na dworze upał, czasami ciężko jest odpalać piekarnik i jeszcze bardziej podgrzewać atmosferę w domu ;) Chlebki ładnie rosną i dość łatwo je rozkroić aby napełnić je ulubionymi smakołykami :) Składniki na 4 chlebki: 3/4 szkl mąki pszennej 125 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki cukru, rozcieramy drożdże i odstawiamy do ruszenia (wytworzenia się sporej pianki na powierzchni) 3. Wyrośnięty rozczyn, mieszamy z mąką, dodajemy olej/oliwę i wyrabiamy na miękkie elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy szmatką i odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i wałkujemy na placki o średnicy 12-15 cm i grubości
Gotowanie...to proste !Słońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje
codojedzeniaowoce duże, stożkowate, intensywnie czerwone, z silnym połyskiem, bardzo jędrne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, soczyste, aromatyczne i smaczne. wyróżniają się twardością w transporcie i dobrą jakością handlową. Doskonałe do ciast, na kompoty i mrożonki. MURZYNKI - zwane purpuratkami lub malinówkami. Ciemnowiśniowe, soczyste i słodkie, stanowią znakomity materiał na przetwory - od kompotów przez konfitury aż po zamrażanie. SENGA SENGANA - to odmiana(...)przetwory wszelkiego rodzaju. POLKA - to odmiana holenderska. Odmiana uniwersalna, niemniej jednak cenna dla przetwórstwa i zamrażania. Owoce są jędrne i średniej wielkości. Miąższ ma innesywnie czerwony, smaczny, aromatyczny. Bardzo łatwo się odszypułkowuje. Nadają się do spożycia na surowo, jak i do przetwórstwa oraz mrożenia. GENEVA - to odmiana amerykańska. Owoce duże lub średniej wielkości, kulisto stożkowe, o zmiennym kształcie ciemnoczerwone
Ciastka - domowe słodkościNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie
Słodkie zapomnienieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 opakowania cukru wanilinowego Cykoria, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło(...)ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniazupy. Następnie trzymając kokosa mocno w ręku uderzamy tępą stroną dużego noża po obwodzie orzecha, kokos po kilku uderzeniach powinien pęknąć. Teraz krótkim nożykiem podważamy miąższ, który w miarę łatwo będzie odchodził od skorupy. Świeży miąższ można zjadać razem z cienką brązowa skórką lub ją obierać przy pomocy obieraczki do warzyw. Prawda, że to jest bardzo proste ? Bardzo lubię(...)obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Zupa tajska z kurczakiem Zupa dyniowa
Kulinarne przygody Gatitypamięci niejedną potrawę, o której śmiało powiedzieć może "moja mama/tata robi najlepiej"... Mam i ja! ;) Od razu pomyślałam o jednej z takich maminych perełek, o grzybku. Smażony placek, niby łatwa sprawa, niby wiem jak go zrobić, a jednak, nigdy nie smakuje tak dobrze, jak ten przygotowany przez moją mamę, magia. Chętnie zaprosiłabym Was na degustację, ale ponieważ..hmmm(...)łyżki kwaśnej śmietany (oczywiście najlepiej wiejskiej) czubatą łyżkę mąki ulubiony dżem olej do smażenia Jajko mieszamy ze śmietaną. Następnie powoli dodajemy mąkę, mieszając by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto powinno być dość gęstej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną miksturę, rozprowadzając ją równomiernie na patelni, nie za cienko. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia i przekładamy
Pichceniomania