łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:390/593)

Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 178

dania są treściwe i pokrzepiające. Więcej o niej napiszę w czwartek. Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać w tej podróży, bo mój zapał często jest słomiany i łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem(...)masła 150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu 1 jajko i 1 żółtko Sposób przygotowania Mąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu. Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy

W kuchni wieczorem
Rozwiązanie zagadki 127

tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu. Dodam jeszcze, że jest to przepis bardzo szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej. Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500g margaryny szkl. mleka 2 jajka masa makowa lub marmolada(...)cukrem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez

cookpl
Krem maślany na bezie szwajcarskiej 153

godz.). Gdy nałożymy krem to tuż po złożeniu tortu, to krem może popękać. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze(...)barwników warto poszukać w specjalistycznych sklepach z produktami do dekoracji wypieków, np. w sklepie internetowym. Pozostałe żółtka można zamrozić. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam

Słodki Pomysł
Słonecznikowiec 213

Słonecznikowiec Połączenie chrupiącego skarmelizowanego  słonecznika ze słodką masą krówkową.  Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)słonecznik : Masło roztopić na patelni, wsypać cukier i słonecznik. Prażyć na średniej mocy palnika aż do skarmelizowania słonecznika. Odstawić do przestudzenia. Słonik może pod wpływem cukru się posklejać, jednak łatwo można do rozkruszyć później np. w dłoniach.  Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń. Gotować

My sweet a life
Chałka z wanilią 175

napiszę Ci tak: Nie umiesz zaplatać chałki? Nie chce Ci się zaplatać przed włączonym filmikiem instruktażowym? Mnie też się nie chciało, nie powstrzymało mnie jednak przed pieczeniem chałki,jest łatwa, a jej wygląd zależy wyłącznie od Ciebie, bo na smak masz przepis poniżej. A więc do dzieła! Składniki na 1 dużą chałkę: 540 g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)palcami. Kiedyś pokazałam na filmiku jak robiłam kruszonkę, znajdziecie go w przepisie na  Bułeczki drożdżowe "Stokrotka" . Gotową kruszonkę przesyp do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Teraz czas na ciasto. Na dno miski wsyp sól, na to przesiej mąkę pszenną. Zrób wgłębienie w mące, do którego wsyp cukier i pokrusz drożdże, pomalutku wlewaj mleko równocześnie mieszając łyżką, aby drożdże wymieszały

Blondynka Gotuje
Muffinki keksowe 111

niejednego miłośnika keksów. Mieszanka keksowa nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz sprawia, że na jednym ciastku naprawdę ciężko poprzestać. Muffiny są mięciutkie i cudownie pachną, a przepis tak skomponowałam, aby łatwo było go zapamiętać. Po prostu musicie je upiec! Polecam. (około 6 sztuk) 100g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko (duże) 50 ml mleka(...)pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać mieszankę keksową.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) .   Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Oponki serowe 133

mój smak z dzieciństwa. Pamiętam zawsze w domu mama smażyła, a teraz ja smażę dla swoich dzieci. Mamy karnawał.. Może i Wy skusicie się na takie słodkości. łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Nie liczymy kalorii, nie odchudzamy się, ale jemy :) Więcej przepisów na karnawałowe wypieki znajdziecie na moim blogu  w zakładce CIASTKA. Składniki 500 g maki pszennej(...)głębokiego smażenia cukier puder Ser skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier, żółtka, jogurt grecki oraz mąkę wymieszaną z sodą. wszystko wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. W razie gdy ciasto zbyt mocno się klei podsypać delikatnie mąką. Podzielić ciasto na 3 części i każdą rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Szklanką wycinać kółka

O kuchni z uczuciem
Jak upiec dynię? 101

dynię, jak obieram itd. Pieczenie dyni jest bardzo proste, dynię należy przekroić na pół a potem na około 2 cm plastry.Dyni nie obieramy ze skórki, jest ona twarda i łatwo się skaleczyć. Plastry układamy na blaszce i posypujemy przyprawami. Dobrze się sprawdzają przyprawy korzenne: - cynamon - kardamon - chilli - syrop z agawy - miód - curry - kurkuma Warto przy okazji od razu upiec czosnek(...)pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA

SMYKWKUCHNI
Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera 143

Muffiny daktylowe z kokosem bez białego cukru , przygotowane wg. mojej ulubionej i mega szybkiej metody, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, aby zmiksować daktyle

Moja Delicja
Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera 106

Muffiny daktylowe z kokosem bez białego cukru , przygotowane wg. mojej ulubionej i mega szybkiej metody, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, aby zmiksować daktyle

Moja Delicja
Waniliowe ciasteczka z pistacjami 133

Dziś zapraszam Was na waniliowe ciasteczka z pistacjami . Pyszne, szybkie w przygotowaniu z dodatkiem naszych ulubionych pistacji. Takie ciasteczka znikają dosłownie w mgnieniu oka Do ciasteczek

Słodkie okruszki
Babeczki marchewkowe z bitą śmietaną 147

Babeczki marchewkowe puszyste i mięciutkie. Najlepsze na ciepło ale w wersji na zimno z bitą śmietaną wcale nie tracą na smaku. Warto wypróbować bo przepis jest szybki i łatwy ; ) Składniki : 1, 5 szklanki startej marchwi  2 szklanki mąki pszennej  1,5 szklanki cukru  1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek  4 jajka 1 łyżeczka sody(...)tego po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie dopytać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysyłanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut.  Dodatkowo : 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej garść malinami 1 łyżeczka żelatyny  cukier

Słodka Strefa
Pączki z serem, monte i berberysem. 248

Pyszne, mięciutkie pączki z dodatkiem monte i berberysu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 4 szklanki m ą ki luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 3/4 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 500 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki monte 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia cukier(...)szklanki  berberysu suszonego Helio Wykonanie : Do miski przekładamy ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, monte, berberys  i mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą . Jeszcze raz mieszamy. Ciasto będzie klejące, nie zrażajcie się tym.   W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy jest odpowiednio rozgrzany, w koło patyczka powinny pojawić się bąbelki. Następnie ręce maczamy

Sama słodycz i szczypta chili
PYSZNE BABECZKI Z KARDAMONEM 92

Prosty i łatwy na szybkie babeczki przepis o smaku kakowym z nutą wspaniałej przyprawy jaką jest kardamon.Male co nie co do kawki z przyjaciółmi. 2 łyżka kakao 4 ziarenka kardamonu 8 łyżki cukru 8 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Białka oddzielić od żółtek.Kakao,mąkę,cukier , kardamon oraz proszek(...)pieczenia wymieszać .Dodać mleko ,olej i żółtko.Białko ubić na sztywną pianę( im sztywniejsza tym lepsza) i dodać do reszty produktów.Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do połowy  foremek do muffinek i wstawić do piekarnika  180stp.Badać patyczkiem czy są już dobre.Piec ok .20-30min.Wyjąć i udekorować według własnego gustu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PIASKOWE BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 142

Babeczki to pyszna, słodka przekąska. Uwielbiam je piec ponieważ są szybkie w przygotowaniu, łatwe w dekorowaniu i pięknie się prezentują na talerzu. Idealne do podjadania, kawki i nawet przyjęcia(...)puch, następnie, ciągle mieszając wlewamy ostygniętą margarynę a po chwili, wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, do nich nakładamy po około 2 łyżki ciasta. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostygnięciu dekorujemy bitą śmietaną i drażetkami. Przechowujemy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania