Prosta domowa pizza z kolorowym farszem. Uwielbiamy pizze, w szczególności tą… domową. Dość często u nas gości. Przeważnie przygotowuję ją na weekend. Dziś dla odmiany
Słodkie okruszkiDziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez
Garniec MagalieDziś znów czuć wiosnę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak
sierotka maRysia w kuchniJak już wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza
dom-agi.plJakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z
Monia miesza i gotujekimchi jest dość pracochłonny, jednak ich smak wynagradza czas poświęcony na ich przygotowanie. Zachęcam do spróbowania! Do przepisu na pierogi będziecie potrzebować nietypowych składników, jak kimchi ( tutaj podrzucam Wam łatwy przepis, który znalazłam u Jadłonomii ), atrament z mątwy , japoński sos Yuzu ponzu oraz szyjki rakowe do sosu, którym pierogi zostały polane. Wiem, że to składniki trudno dostępne, ale warto wybrać(...)Pamiętajcie też, że kimchi należy przygotować minimum kilka dni przed przygotowywaniem pierogów. Przepis na czarne pierogi z karpiem i kimchi Drukuj przepis Porcji: 50 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: 500 g mąki, 50 g masła, łyżeczka soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml wody FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z karpia, pęczek kolendry, 3 łyżki sosu sojowego
Kuchnia BazyliiBardzo łatwe do wykonania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Dla mnie to idealne pieczywo na śniadanie. Z podanych składników wychodzi 7 średniej wielkości bułek. 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżka do podsypania 10 g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu Drożdże(...)wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki
BullioPrzepis: Pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną 4. Najprostszy dal z soczewicy Kolejne egzotyczne danie, które nasyci wasze brzuchy i rozsmakuje podniebienie. Dal z soczewicy jest nie tylko prosty, łatwy i przyjemny, ale przede wszystkim niesamowicie smaczny :D Przepis: Najprostszy dal z soczewicy 5. Burgery Dla wszystkich fanów fast foodu burgery do buły, bądź kotlety do kaszy/ziemniaków. Jak kto lubi(...)naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego
Bananowe Polecałkowitego rozrzedzenia jajek. Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników. Wstawiamy krem na 60 minut do lodówki. ---- Blaszkę wykładamy papierem(...)połowę masy serowej, delikatnie rozsmarowujemy na niej połowę przygotowanego kremu cytrynowego. Układamy drugą warstwę biszkoptów, wlewamy masę serową i ponownie na nią krem cytrynowy. Dekorujemy posypką o smaku mango. Ciasto wstawiamy na 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą
Gotowanie i blogowanieWczoraj gotowałam wspólnie z moim znajomym z fb Łukaszem pyszną zupę zwaną Zacierką , którą dla niego gotowała jego mama Małgosia z Lublina.Zupa łatwa do wykonania i bardzo smaczna , coś podobnego do naszej" Kartoflanki" z tą różnicą ,że tu dodajemy owe Zacierki u nas znane pod postacią łazanek:) Jak Polska długa i szeroka tak nazwy potraw są inne.Zrobiłam wersję zupy(...)którego przez lata nie mogłam odtworzyć.Bardzo polecam te dwa przepisy.Zapraszam!. Wersja pani Małgosi mamy Łukasza, zdjęcie wyżej!. ********************************************************** Łazanki: 1 szkl.mąki 1 jajko 100 ml.ciepłej wody *********************** Ciasto zagniatamy , wałkujemy Zostawiamy by nam przeschło.Kroimy w paski szer .w 5 cm.pasy ,następnie pasy układamy jeden na drugim i kroimy w kostkę na 1 cm. Zupa : ************ Korpus kurzy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo łatwe do wykonania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Dla mnie to idealne pieczywo na śniadanie. Z podanych składników wychodzi 7 średniej wielkości bułek. 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżka do podsypania 10 g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu Drożdże(...)wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki
Bulliodzielimy spłaszczony wałeczek na 2 - 3 części krojąc ukośnie (zdjęcie poniżej). Ostrze noża po każdym przecięciu ciasta można zanurzyć w torebce lub pojemniku z mąką, żeby nie oblepiało się ciastem. 4. Pierożki przekładamy na lekko wysypaną mąką ściereczkę lub deskę do krojenia. 5. Kiedy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzucamy pierożki do wody (ok. 10-12 sztuk na jeden(...)czekamy aż wypłyną. 6. Kiedy wypłyną, gotujemy 2-3 minuty - nie dłużej! Następnie delikatnie wyciągamy pierożki łyżką cedzakową na duży talerz - pamiętajmy, że pierożki są bardzo delikatne i bardzo łatwo je uszkodzić, ponieważ jest w nich niewiele mąki. Za to będą bardzo smaczne! :) 7. Kiedy wyjmiemy, czekamy ok. 5 minut aż odparują i podajemy. W czasie, kiedy pierożki stygną możemy
Kuchnia Prezydentowejw150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje. Masą polewamy sernik. Jeśli czas nam na to pozwoli(...)nigdy się nie mogę powstrzymać). Gdy zaczyna się delikatnie złocić od razu wyłącz gaz, gdyż będzie jeszcze bardzo gorący i zmieni sam, swoją barwę na ciemniejszą. Karmel bardzo łatwo spalić, więc nie spuszczaj go z oczu :) Na samym końcu dodaj sól i energicznie połącz ją z karmelem. Karmel wylej od razu na papier do pieczenia lub stolnicę silikonową (jak najcieńszą
Wielki apetytdrobno pokrojonego 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana Dodatkowo: 150 g cukru 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki śmietany 36% 50 g gotowego popcornu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy(...)będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim
My Culinary Artskład wyrobu. W czym jest lepsza od mąki pszennej? Zawiera mniejszą ilość glutenu, którego działanie jest znacznie osłabione. Żytnie placuszki mają przyjemną strukturę, są miękkie i treściwe, bardzo łatwo się smażą i mają delikatny orzechowy posmak, który wspaniale komponuje się z wyrazistym cynamonem. Do podania wybrałam, pasujący do wszystkiego jogurt naturalny oraz suszoną żurawinę. Całość jest naprawdę pyszna :) Wartości(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blog