łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:396/593)

Sernik z masłem orzechowym. 194

Nie ukrywam, że uwielbiam serniki, trochę już ich upiekłam. Za każdym razem wymyślam inny i chyba za chwilę braknie mi już pomysłów. Tym razem postanowiłam upiec

Izabelawkuchni
Domowy napój energetyczny 237

Witajcie! Mam dla Was dobrą wiadomość, od dziś możecie stworzyć swoje domowe laboratorium domowych napoi funkcjonalnych. Obecnie funkcjonuje kilkanaście fantastycznych sklepów ze zdrową żywnością oferujących sproszkowane

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik jagodowy na zimno 125

Sernik owocowy na zimno, to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ulubionych z dwóch, a raczej po głębszym zastanowieniu nawet z trzech powodów. Przede wszystkim jest

Kulinarne przygody Gatity
PĄCZKI Z DZIuRKĄ 174

składniki: 0,5 kg mąki 0,5 kg sera białego - najlepiej półtłustego 3 jajka 4 łyżki śmietany 10 dkg margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczanej ok. 1

Luźna Kuchnia
Pierniczki Norymberskie 148

Składniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu

Luźna Kuchnia
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i natką pietruszki 98

nastawieni i otwierają sobie wzajemnie umysły. Wczoraj spędziłam taki przemiły dzień w towarzystwie bardzo uroczej i inspirującej osoby. Lubię kiedy mogę z kimś porozmawiać na temat wypieku chleba, najlepszego ciasta na pierogi ze szpinakiem i ricottą. Kiedy ktoś zainspiruje mnie do ugotowania czegoś nowego albo przypomni... korzenie mojej pasji i to skąd się w ogóle wzięła. Niesamowite jak niektóre osoby(...)się na tym zna to uznałam zbyt banalne podać jej tylko makaron z tylko wędzonym łososiem i tylko szalotką i natką pietruszki. Żałowałam, że nie przygotowałam się bardziej. Łatwo jest zrobić wrażenie gotując dla kogoś kto niewiele w kuchni potrafi bądź nie ma świadomości. Gotując jednak dla osoby, która ma z tym do czynienia nawet proste danie potrafi nie wyjść

Mango Papaja
ŚMIETANOWY TORT URODZINOWY + FILMIK 101

Pyszny torcik śmietanowy, przełożony dżemem, bitą śmietaną i udekorowany kokosem. Bardzo pyszny, lekki i łatwy w przygotowaniu. Polecam.  BISZKOPT :  4 duże jajka  1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy tortownica(...)PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C.  Po wyjęciu studzimy, kiedy biszkopt jest już całkowicie zimny, przecinamy go na trzy równe połówki.  Śmietana - żelatynę namaczamy we wrzątku i mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Blue Cactus – recenzja restauracji 124

powiedział, że trzeba potem zjeść wszystko do ostatniego okruszka? Zaczęłam więc od Cactus Combo Plate, bo to zestaw najlepszych przystawek. Dostajemy w nim bardzo pikantne skrzydełka, pierożki z ciasta filo, taquitos, panierowaną papryczkę habanero (ogień, tylko dla fanów pikantnych smaków), quesadillę, czyli tortillę z serem oraz pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież(...)domu. W zestawie są też sosy i warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam odpuścić sobie czegoś z klasyki Tex Mex. Nie było łatwo wybrać, ale zdecydowałam się na fajitas, czyli smażone paski mięsa i papryki udekorowane marynowanymi krewetkami i podawane z guacamole, salsą i śmietaną. Guacamole jest całkiem dobre, ale jeszcze lepsza jest podawana

Ugotowane pozamiatane
Syrniki. Wschodnie placuszki 150

Syrniki to przepyszne placuszki pochodzące zza wschodniej granicy. Są znane we wszystkich krajach byłych związku radzieckiego. I nie ma się czemu dziwić. Są pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu i tanie. Dodam jeszcze, że można je zjadać przez cały dzień – na śniadanie, obiad czy jako słodki deser. Chodźcie ze mną do kuchni i przygotujcie Waszym bliskim! Do przygotowania syrników(...)dekoracji olej do smażenia W misce mieszamy serek, cukier oraz jajka i małymi porcjami dodajemy mąkę. Całość mieszamy. Do mniejszej miseczki wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kulkę ciasta syrnikowego, po czym lekko spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż placuszki z obu stron będą rumiane. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Wegański bezglutenowy mazurek kajmakowo-wiśniowy 151

Liczba lajków na facebooku przekroczyła już dwa tysiące! Czyli już tyle osób uwierzyło, że zdrowe gotowanie może być łatwe, pyszne i tanie (to też jeden z moich priorytetów - łamanie stereotypu, że zdrowe = drogie)! :) Delektuję się więc tą chwilą. Spoglądam przez okno na poranne słońce, popijam herbatę i zajadam się pysznym, bardzo zdrowym mazurkiem. Do Świąt pozostał już(...)wczoraj przeze mnie, jest oczywiście wegański i bezglutenowy. A do tego nie zawiera cukru, jest banalnie prosty, tani i szybki w przygotowaniu! Składniki (blaszka 25 x 25 cm): SPÓD (ciasto półkruche): - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka roślinnego - 1 łyżka syropu z agawy/klonowego itp. - 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub ew. innej bezglutenowej) MASA: - dżem wiśniowy ŁOWICZ

Smakuje zdrowo
Żytnie ciasteczka mocno kokosowe (z olejem kokosowym) 169

Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, kruche i jednocześnie tak pachną, że trudno im się oprzeć. Kokosowa nuta sprawia, że znikają ekspresowo. Zresztą tak samo - jak ich przygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą.  Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też smakują bez jakichkolwiek dodatków. (około(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania  Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną

Di gotuje
,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 121

nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna(...)lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Formę silikonową SILIKOMART PÓŁKULE LARGE i nie tylko możecie znaleźć na stronie garneczki.pl Zresztą nie tylko sylikonowe formy są także inne

Podróż w kulinaria
Ciasto śliwkowe z kaszą manną, promo województwa 151

Przepyszne, ekspresowe i łatwe w wykonaniu. Najlepiej użyć smażonego dżemu własnej roboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki brązowego cukru (lub białego) ½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego ½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty  (np. jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek(...)pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb drożdżowy ze słonecznikiem 156

Chleby drożdżowe są z założenia łatwe i szybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. 700 g mąki (pół na pół żytniej i pszennej)   2 łyżeczki soli   25 g miękkiego masła   1 saszetka suchych drożdży(...)ciepłego mleka   300 ml ciepłej wody   Wszystkie składniki mieszam w misce. Przekładam do maszyny do chleba i ustawiam na 1,5 godzinny program do mieszania i wyrastania ciasta.   Po skończonym programie, wyjmuję ciasto z pojemnika i wyrabiam szybko, aby się odgazowało. Formuję bochenek i zostawiam na ok. godzinkę by podrósł. Nagrzewam piekarnik do 230 stopni. Spryskuję

Z butelką mleczka w tle
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 141

dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był nim zachwycony, a i ja jestem wielce zadowolona. Jest bowiem szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam Wam go ogromnie. Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Składniki: (na keksówkę 11x24 cm) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 25 g świeżych(...)solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać słonecznik, zagnieść, aby dokładnie rozprowadzić ziarna w cieście. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania